Този здравословен лепкав и карамелен кейк подхранва не само корема но и душата, използвайки изключително ароматни съставки. Приготвя се бързо и много лесно а резултатите са толкова положителни!

Рецептата използва бадемово масло, но вместо това можете да използвате масло от тахан или кашу и пак ще има страхотен вкус. Освен това, ако нямате бадемово мляко, можете да използвате друг вид ядково мляко, стига да използвате същото количество.

Самият кейк е вкусен сам по себе си, но за допълнително удоволствие е още по-добър, когато е покрит със сос от карамел и след това поръсен с леко препечени пекани.

Забележка: За да направите тази рецепта без ядки, просто заменете бадемовото масло с тахан и вместо това използвайте соево или оризово мляко.

Съставки:

За Тофи сос:

За Топинг: Шепа леко препечени пекани

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса и намажете формата за торта с малко кокосово масло.
  • В тенджера сложете бадемовото мляко и фурмите на тих огън. Оставете да къкри 3 минути, свалете от котлона и охладете. След като се охлади изсипете в купа, добавете олиото, ябълковия сос и разбъркайте.
  • Внимателно добавете брашното от спелта, бакпулвера, солта и подправките, докато се смесят напълно.
  • Изсипете сместа с лъжица и поставете в предварително загрятата фурна за около 30 минути или докато леко покафенее и тортата нежно изскочи, когато я докоснете.
  • Докато сладкишът се пече, пригответе тофи соса. В малка купа разбийте заедно всички съставки на карамелния сос, докато получите гладка смес.
  • Извадете тортата от фурната, оставете я да изстине за няколко минути и след това набодете с вилица навсякъде.
  • Изсипете тофи соса навсякъде върху него и го допълнете с леко препечени пекани.

Да ви е сладко!

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.