Как да преминем на растителна диета за един месец?

Veganuary 2023 обещава да бъде още по-забавен и иновативен от предходната година, като готвачи и обикновени хора измислят все по-вкусни вегански ястия. Ако планирате да опитате веганство този януари, преминете през следните указания, за да сте подготвени за това.

Вегануари 2023: Какво е и защо да го изберем тази година?

Veganuary започна като предизвикателство, ръководено от организация с нестопанска цел в Обединеното кралство, предназначено да насърчава и образова хората относно веганството. Ако мислите да станете веган, Veganuary е отлична възможност да опитате, преди да поемете дългосрочен ангажимент.

Да станеш веган за един месец има много ползи освен очевидните за здравето. Може да ви помогне да планирате храненията си, да мислите за вегански алтернативи и да научите повече за веганското хранене (как да добавите повече фибри, как да добавите повече протеин).

Освен това веганският начин на живот може да гарантира, че мислите (и допринасяте) повече за околната среда и помагате за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. 

Вижте следните основни ползи за здравето от това да станете веган, дори само за месец.

1) Подобрено храносмилане: Веганските диети обикновено са с високо съдържание на фибри, което поддържа здравето на червата и червата. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения (боб, грах и леща) са някои примери за храни с високо съдържание на фибри.

Храните с високо съдържание на фибри обикновено се считат за много добри за поддържане на здравето на храносмилането и червата. Фибрите могат да действат като пребиотик, за да помогнат на чревните бактерии да функционират по-добре.

2) Намалено кръвно налягане и холестерол: Може би най-голямата полза от това да станете веган е, че нивото на холестерола може да спадне поради изрязването на месото от менюто ви.

Това помага за подобряване на здравето на сърцето и понижаване на кръвното налягане, което ви прави по-малко склонни към животозастрашаващи състояния и хронични заболявания. Рискът от инфаркт, сърдечна недостатъчност и заболяване на периферните артерии могат да бъдат намалени чрез по-ниско ниво на холестерол.

Освен това веганската диета понижава кръвното налягане. Плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на натрий, което е сол, която повишава риска от високо кръвно налягане (хипертония).

3) Загуба на тегло: Въпреки че загубата на тегло е пряко зависима от количеството калории, които консумирате и изгаряте, вегетарианството може да ви даде ясна представа за това как растителните храни могат да се превърнат в по-малко калории от същите порции ястия на основата на месо. Нивото на кръвната захар може да се повлияе положително от пълнозърнеста диета с високо съдържание на фибри. По-ниското ниво на кръвната захар може да ви помогне да намалите теглото си.
Как можете да се включите във Вегануари 2023 г.?

Veganuary може да изглежда предизвикателство за тези, които никога не са спазвали растителна диета. Ето какво можете да направите, за да улесните прехода:

1) Планиране на хранене
Планирането и подготовката на хранене е много важно за всяка диета. Проучете рецепти и планове за хранене и помислете какво ще ядете през следващата седмица от днес. По този начин можете лесно да приготвяте храна, което ще ви попречи да се измъкнете в последния момент и да поръчате друга.

2) Планирайте своите хранителни вещества
Може да загубите важни хранителни вещества, докато следвате веганска диета. За да сте сигурни, че получавате правилните количества от всички необходими хранителни вещества през този вегануари, планирайте храненията си по съответния начин или приемайте хранителни добавки за вегани.

  • Калций

Хората обикновено получават това хранително вещество от млечните продукти, така че няма как да не загубите, ако станете веган. Опитайте да ядете ядки, боб и тъмни листни зеленчуци, за да получите калция, от който се нуждаете. 

  • Желязо

Усвоява се предимно от месото. Така че, ако ставате веган, трябва да включите храни с високо съдържание на желязо като броколи, едамаме и спанак. 

  • Витамин С

Яжте храни с високо съдържание на витамин С, като чушки, спанак и сладки картофи, заедно с растително желязо, за да подпомогнете усвояването. 

  • Омега-3 мастни киселини

Включете авокадо, ядки и листни зелени зеленчуци. 

  • Протеин

Растителен източниците на протеин без млечни продукти вече са широко достъпни. Едамаме, тофу, ядково масло, боб, овесени ядки и киноа са питателни избори.

Това са двете основни предизвикателства, с които можете да се сблъскате, докато станете веган. Може да е по-лесно да опитате Veganuary, ако го правите заедно с приятели, колеги или членове на семейството.

Veganuary е добър начин да прецените дали искате да преминете към вегански начин на живот. Ако тялото ви реагира добре на веган предизвикателството , защо не?

Дори и да не желаете да станете веган изцяло, можете да обмислите да го правите веднъж, два или три пъти седмично. Всяка малка промяна е добра за околната среда и може да бъде много добра за вас в дългосрочен план.

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.