С наближаването на Нова година търсенето на продукти на растителна основа нараства и това означава, че през 2023 г. Се очертава да има някои вълнуващи тенденции във веганските храни.

И настъпва време за решения, тъй като краят на годината наближава скоро! И след като си обещавате да се съсредоточите върху здравето си, 31-дневното здравословно предизвикателство е идеалният начин да започнете новата година. Някои хора опитват периодично гладуване, докато други участват в Кето диети. Но ако искате да подобрите здравето си и планетата около вас, помислете за участие във Veganuary 2023 и приемане на вегански начин на живот за месец януари. През целия месец участниците трябва да се въздържат от всякакви животински продукти. 
Предизвикателството набра скорост след основаването си през 2014 г. За непосветените, глобалното движение, известно като Veganuary, което насърчава хората да опитат да станат веган за целия месец Януари и след това, се готви да отбележи своята десета годишнина. Прочетете, за да надникнете в предстоящата кампания за януари 2023 г.

Какво е Veganuary?

Всичко започна с годишна кампания, наречена Veganuary, провеждана от организация с нестопанска цел в Обединеното кралство. Тя се стреми да вдъхнови участниците да възприемат растителен начин на живот. Организацията с нестопанска цел, наречена Veganuary, популяризира и помага на бизнеса и хората да преминат към растителна диета, за да се подобри здравето на милиони хора, да се защити околната среда и да се спре страданието на животните. Той е подкрепен от много известни личности и използва хумор, хумус и желание да насърчи промяната към по-добро в областта на здравето и околната среда. Всяка година от началото на събитието през 2014 г. се включват все повече хора.

Какви са Уелнес ползи от Veganuary?

Околната среда и хуманното отношение към животните се възползват от воденето на вегански начин на живот, което също може да намали разходите ви за хранителни стоки. Но също така има ефект върху вашето здраве, като намалява вероятността от развитие на хронични заболявания, които могат да бъдат фатални. Вашето сърдечно здраве може да се подобри чрез хранене на растителна основа и тези предимства се увеличават, когато изключите животинските продукти. Според изследване, вегетарианците имат 24% по-малък риск от смърт от сърдечни заболявания, отколкото хората, които ядат месо. Едно от обясненията е, че източниците на протеини, получени от растения, не включват холестерол, мастна молекула, която може да се натрупа в кръвоносните съдове и да наруши кръвния поток. Освен това веганската диета понижава кръвното налягане.

Поглед към въздействието, което кампанията се надява да окаже

Темата на кампанията тази година е „надежда“ и се включват повече индийци. Кампанията ще предлага безплатни инструменти и 31-дневни имейли с коучинг, както и актуализирана електронна готварска книга на знаменитости с рецепти от международни и индийски знаменитости като д-р Джейн Гудол и Винъс Уилямс, нова поредица от подкасти, които ще се обсъждат задавани въпроси за веганството.

Кампанията, която привлече значителна база от фенове през предходната си година (2022 г.), се очаква да привлече значителен брой хора да се запишат, за да опитат да станат веган за януари.

Какво да правите след вегануариум?

Veganuary е предизвикателство, което продължава един месец, но ако се чувствате добре и харесвате промяната, може да изберете да продължите да водите вегански начин на живот. И дори ако веганската диета не е за вас, яденето на растителна диета все още има предимства!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!