Какво е Палео диетата?

Палео диетата, една от най-популярните диети в кръговете за тренировки на CrossFit и наистина, просто вече разпространена в цялата страна. Палео диетата е моделирана след това, което нашите древни (по-специално, палеолитни) предци са яли преди хиляди години.

Големият положителен ефект при Paleo е, че консумирате много уловено диво месо, което е едни от най-добрите омега-3 храни, както и протеинови храни. Освен това получавате плодове и зеленчуци, така че поради тази причина Палео диетата може да бъде страхотна.

Недостатъкът на палео диетата е, че за повечето хора, които я следват, те са склонни да консумират вероятно твърде много месо, както и някои токсични животински вещества. Освен това те наистина не подчертават органичното в тази диета.

И така отново, основните ползи на Палео диетата - получавате повече минерали, повече омега-3 мазнини, повече протеини и повече здравословни мазнини като цяло във вашата диета. Всъщност, ако следвате палео диетата по правилния начин, е доказано, че помага за подобряване на автоимунните заболявания и подпомага загубата на тегло.

Както можете да видите, има някои минуси с палео диетата, но като цяло има много ползи от спазването на този тип диета.

Каква е Веганската диета?

Нека поговорим за веганската диета, която осигурява огромни ползи от повече ензими, повече витамини и повече минерали във вашата диета. Когато сравнявате сурови спрямо готвени храни, например, често ще видите, че суровата храна запазва повече хранителна стойност.

Като цяло, веганските диети или спазването на сурова растителна диета са толкова полезни за подобряване на енергийните нива, алкализиране на тялото ви и обръщане на някои видове заболявания и някои видове рак.

Проблемът е в дългосрочната веганска диета. Но ако останете на тази диета през по-голямата част от живота си, не можете да получите достатъчно богат витамин В12, а след това е много трудно да си набавите правилното количество аминокиселини и цинк и някои други хранителни вещества, като витамин D.

Но статисктиката сочи, че има някои вегани, които живеят до над 100 години, и те се справят с недостатъците си от тази диета. Тяхната храносмилателна система е достатъчно здрава, за да им помогне да произвеждат витамини от група В.

Така, че ако желаете да експериментирате с различни видове диети, моля запознайте се първо  подробно с техните предимства и недостатъци. 

Препоръчваме ви още:

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.