Кълновете на цветните семена от люцерна са пълни с антиоксиданти, витамини и минерали, но с ниско съдържание на калории - плюс мекият им вкус ги прави лесни за използване в рецепти.

Какво представляват кълновете от люцерна?

Кълновете от люцерна идват от покълнали семена от люцерна на растението Medicago sativa. Те се използват за хранителни добавки към много ястия, включително салати, такос, супи и сандвичи.

Когато семената на люцерната покълнат, те създават издънки, които след това се събират, преди растението да узрее напълно.

Изследванията показват, че кълновете са пълни с много от същите хранителни вещества, открити в семената, но те всъщност са дори по-здравословни, защото процесът на покълване отключва много хранителни вещества и ензими.

Семената съдържат повече „бионаличен“ протеин, въглехидрати, витамини и минерали, както и по-нисък процент нишесте, отколкото непокълналите семена. Нишестетата в семената се превръщат в прости захари, след като се усвоят, и по този начин са по-лесни за смилане.

История 

Покълването на семената датира отпреди 5000 години, когато китайските лекари са използвали кълновете за медицина. През 1700 г. моряците откриват способността на кълновете да предотвратяват скорбут, който е най-честата причина за смърт при дълги пътувания.

По време на Втората световна война д-р Клайв Маккей, професор по хранене в университета Корнел, внася идеята за кълновете в основната западна хранителна култура. По време на войната Маккей и неговият екип от изследователи определят бобовите кълнове като лесен за култивиране източник на хранители вещества.

Самото растение люцерна също има дълга, богата история. Обикновено мислим за люцерната като за растение, използвано за храна на животни, но тя осигурява много ползи и за хората.

Кълновете от люцерна са много полезни 

Суперхрана ли са кълновете от люцерна? Много експерти биха казали, че са. 

Те осигуряват редица фитонутриенти, като фенолни съединения, изофлавоноиди (особено даидзеин и генистеин) и сапонини, както и някои витамини и минерали, като витамин К и витамин С.

Това прави тези кълнове „функционална храна“ или „нутрицевтична храна“, което означава, че влияят положително на човешкото здраве извън основното хранене. Това е причината да хранят и с добитъка по същите причини — защото могат да насърчат растежа, развитието и здравето на храносмилането.Те дори съдържат някои протеини (аминокиселини) и малки количества здравословни мазнини, като омега-3.

Ползи за здравето от кълновете

Какви са ползите от консумацията на кълнове от люцерна? Ето още седем причини, поради които храненето с кълнове от люцерна може да е от полза за вашата имунна система, сърце, хормони и други.

  • Пълни с антиоксиданти - Кълновете от люцерна са чудесен източник на антиоксиданти, както и на изофлавони и други фитоестрогени, които са растителни съединения, които имитират човешкия естроген. Проучванията за консумация на храни с високи концентрации на изофлавони показват положителни резултати за намаляване на риска от смърт и рецидив при хора с рак на гърдата.
  • Помогнете за намаляване на симптомите на менопаузата и ПМС - Благодарение на високите нива на витамин К и фитоестрогени, ползите от кълновете от люцерна, включително помагат на жените да намалят до минимум симптомите, свързани с менопаузата, както и ПМС/менструация.
  • Могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза - Витамин К изгражда костите, поради което е от съществено значение за предотвратяването и дори подпомагането на лечението на остеопороза. Тялото се нуждае от витамин К, за да използва адекватно калция, който укрепва костите и предотвратява фрактури.
  • Могат да понижат нивата на кръвната захар и да помогне при лечението на диабет - Регулирането на нивата на кръвната захар е наложително при лечението на диабет, а използването на хранителни продукти като кълнове от люцерна помага за намаляване на зависимостта от инсулин.
  • Забавят стареенето - Високото съдържание на антиоксиданти и витамин К помагат за предотвратяване на заболявания, свързани със стареенето, както и загуба на костна маса.
  • Предпазват сърцето - Кълновете от люцерна са успешен антихиперлипидемик, което означава, че помагат за намаляване на нивата на липидите в кръвта. Намаляването на броя на липидите може да има ефект върху намаляването на симптомите на коронарна болест на сърцето, причинени от високи нива на холестерол.
  • Натурален източник на витамин C - Високото съдържание на този витамин е от полза за имунната функция, здравето на кожата и много други. Тъй като витамин С е водоразтворим, ние трябва да попълним запасите си чрез нашата диета.

На какво да обърнете внимание, когато избирате кълнове ?

Кълновете от люцерна са лесно достъпни в повечето хранителни магазини. Ние, обаче ви препоръчваме да изберете семена за покълване, които да приготвите сами вкъщи. Така ще си гарантирате, че ядете истински, органични кълнове. Те ще са по-свежи и вкусни. Гарантираме ви!

Отглеждането на кълнове от люцерна у дома е лесно и забавно и има много начини да го направите в комфорта на собствения си дом.

Първо изберете подходящите за вашия вкус семена. Ние предлагаме няколко варианта:

Втората стъпка е да изберете подходящия уред за покълване. В случая на люцерната, това е БУРКАН ЗА КЪЛНОВЕ или УРЕД ЗА ПОКЪЛВАНЕ НА ДВЕ НИВА.

Следвайте инструкциите за покълване. 

След като приготвите вашите домашни кълнове ги добавете към любимото си ястие. Кълновете от люцерна могат да се добавят към почти всяко ястие. Например, те често се срещат в азиатски ястия, обикновено се добавят към супи, върху сандвичи и със салати.

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.