Какво представлява алергия към ядки?

Първо, трябва да разберете как възниква алергията към ядки, за да замените ядките с други видове храни, които все още могат да донесат ползи за тялото ви. Ядките са вкусна храна, консумирана по различни начини, като сурови, печени и дори осолени. Доказано е, че ядките помагат за поддържане на нивата на холестерола и подобряват благосъстоянието на сърцето. За някои обаче ядките могат да бъдат враг и убиец. Ядките съдържат компоненти, които могат да причинят алергични реакции след поглъщане на храна.

Когато човек с алергия към ядки консумира ядки, имунната система реагира на няколко протеина в тях и ги приема за нашественик. Създават се антитела и тялото преминава в защитен режим. Тези антитела освобождават вещества в кръвта, които могат да причинят симптоми на алергия към ядки.

Симптоми на алергия към ядки

Алергията към ядки трябва да се приема сериозно, защото е животозастрашаващо състояние, което изисква медицинска помощ, ако възникне такъв случай. Алергичната реакция обикновено настъпва минути след излагане. Важно е да знаете вашите алергии, за да предотвратите появата на нещо опасно. 

Някои от симптомите, които могат да се наблюдават са:

  • Подуване и зачервяване на кожата
  • Сърбеж около устата
  • Усещане за свиване на гърлото
  • Недостиг на въздух

Най-лошата от всички алергични реакции е анафилаксията. Анафилаксията е, когато тялото се защитава, като реагира прекалено на спусъка. Това състояние трябва да се лекува с автоинжектор за епинефрин, което трябва да последва с пътуване до спешното отделение. 

Някои от признаците и симптомите на анафилаксия са:

  • Свиване на дихателните пътища
  • Подуване на гърлото
  • Силен спад на кръвното налягане
  • Замаяност и загуба на съзнание

Как да помогнем за намаляване на появата на симптомите?

Алергията към ядки за тези, които я имат, е враг за цял живот. Не можем да направим нищо, за да лекуваме алергията. Въпреки това, хората с алергии към ядки могат да приемат няколко лекарства, за да намалят симптомите на алергия към ядки. При леки симптоми се използва антихистамин, за да помогне за намаляване на симптома, докато при най-лошия симптом трябва да се приложи автоинжектор с епинефрин.

За най-лошия симптом всяка минута има значение. Инжектирането на епинефрин трябва да се направи веднага щом се появи симптомът. Епинефринът трябва да бъде първата линия на защита вместо антихистамин в най-лошия сценарий. Забавеното действие може да сложи край на живота, така че лошата алергична реакция е въпрос на живот и смърт.

Кои са най-честите алергии към ядки?

7 най-често срещани алергии към ядки

  1. Алергии към кашу - Кашуто е популярен вид ядка, която се използва в различни ястия, а също и като лека закуска. Въпреки това, проучване, публикувано от Pediatric Asthma, Allergy & Immunology, установи, че алергиите към кашу всъщност водят до по-тежки алергични реакции от фъстъците. Повечето хора са запознати с рисковете, свързани с фъстъците, но заплахата от кашуто се обсъжда по-рядко.
  2. Алергии към лешници - Лешниковите алергии обикновено се развиват при кърмачета и реакциите могат да бъдат тежки. В допълнение, хората със сенна хрема могат да изпитат кръстосано реактивни реакции поради приликите на протеините.
  3. Алергии към бадеми - Често се обсъжда дали алергия към фъстъци означава да сте алергични към всички ядки. Както бе споменато по-горе, фъстъците и ядките не са едно и също нещо, но се идентифицират връзки на кръстосана реактивност между бадеми и фъстъци.
  4. Алергии към бразилски орех - Бразилските орехи са популярна алтернатива на млечните продукти, но те са водеща причина за алергии при децата. Подобно на проблема с лешниците, поленовите алергии могат да показват по-висок риск от алергия към бразилски орех.
  5. Алергии към пекан - Алергията към пекан може да предизвика копривна треска, сърбеж, подуване, хрипове, задух, гадене и възможна заплаха от анафилаксия.
  6. Алергии към шам фъстък - Поради приликите в алергенните протеини в кашуто и шам-фъстъка, хората с алергии към кашу също са склонни да получат алергични реакции към шам-фъстък.
  7. Алергии към орехи - Орехите се намират в зърнени храни, салати, готварски масла и много други ястия. Симптомите варират от леки до тежки и, както при другите алергии към дървесни ядки, те могат да бъдат лекувани с лекарства и перорална имунотерапия.

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.