Какво представлява безглутеново брашно?

Безглутеновото брашно е вид брашно, което не съдържа глутен. Това е протеин, който се среща в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Това го прави подходящо за консумация от хора с безглутенова диета, като тези, които страдат от целиакия или непоносимост към глутен.

Безглутеновите продукти мога да се направят от различни видове житни култури, като царевица, ориз, картофи, кестени, киноа и други.

Може да го използвате като заместител на традиционното брашно в различни рецепти за готвене и пекарство, като например за приготвяне на хляб, кексове, бисквити, палачинки, пици и други ястия.

Какво всъщност е глутена?

Глутенът е протеин, който се намира във външните слоеве на зърната на някои житни култури, основно пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Глутенът е отговорен за еластичната структура на тестото, когато се добавя в брашното и се меси с вода.

За нормално функциониращите хора глутенът не е проблематичен, но за хора с непоносимост към него, той може да предизвика нежелани симптоми, като например главоболие, диария, болки в стомаха и др. При такива хора, глутенът предизвиква реакция на имунната система, която атакува и уврежда тъканите на тяхното тяло, особено на тънкото черво, където се усвояват хранителните вещества.

безглутеново брашно

Кои са най-известните видове безглутеново брашно?

Има много видове, които могат да се използват като заместител на традиционното брашно. Ето някои от тях:

  • Оризово - приготвено от смлени зърна на ориз, което е много финно и се използва широко в азиатската кухня за приготвяне на тестени изделия, като рамен, нудъли и др.
  • Картофено  - приготвено от смлени картофи, което има много свойства, подобни на тези на пшеничното брашно, и се използва за приготвяне на кексове, палачинки, крутони, панирани храни и др.
  • Брашно от кестени - приготвено от смлени кестени, което има сладък вкус и се използва за приготвяне на сладки и пикантни храни, като кексове, бисквити, палачинки и др.
  • Брашно от киноа - приготвено от смлени зърна на киноа, което е богато на протеини и фибри и се използва за приготвяне на хлебчета, палачинки, кексове и др.
  • Кокосово - приготвено от сушени кокосови стърготини, което е богато на мазнини и фибри и се използва за приготвяне на сладки и пикантни храни, като кексове, бисквити, палачинки и др.
  • Бадемово - приготвено от смлени бадеми, което е богато на протеини и мазнини и има сладък вкус. То се използва за приготвяне на сладки храни, като бисквити, кексове, сладкиши и др.

  • Царевично - приготвено от смлени зърна на царевицата, което има леко сладък вкус и е подходящо за готвене и печене. В сравнение с другите видове безглутеновото, царевичното брашно има по-груба текстура и може да се изисква да се смесва с други видове брашно за постигане на желаната консистенция в храната.
  • Соево - приготвено от смлени соеви зърна, което е богато на протеини ниски стойности на мазнини. То може да се използва за приготвяне на тестени изделия, като рамен и лапша, както и за паниране на храни.
  • Брашно от нахут - приготвено от смлени нахутени зърна, което е богато на протеини, фибри и минерали. То има лека, бадемова текстура и се използва за приготвяне на хумус, фалафел, питки и други храни.
  • Брашно от елда - приготвено от смлени зърна на елда, което е богато на протеини и фибри. То има леко орехов вкус и се използва за приготвяне на тестени изделия, като питки, бисквити и хлебчета.

Какво можем да правим с безглутенови брашна?

Безглутеновите брашна са страхотна алтернатива на традиционните брашна за чувствителните към глутен. Можете да използвате безглутенови брашна за приготвяне на много видове храна, включително:

Готварски рецепти – при заместване на обикновеното брашно в много готварски рецепти, като палачинки, мъфини, кексове, бисквити, кифлички и др.

  • Паста - може да ги използвате за приготвяне на безглутенова паста.
  • Хляб – страхотни са за приготвяне на безглутенов хляб.
  • Пици - можете да приготвите безглутеново тесто за пица.

Хляб без глутен

Важно е да отбележим, че различните видове безглутенови брашна имат различни свойства и текстури, поради което може да е необходимо да се изпробват различни комбинации и рецепти, за да се постигне желания резултат.

Изберете от голямо разнообразие безглутенови брашна с доказано качество, множество сертификати и много добра цена от Био Маркет.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!