Какво представлява непоносимост към глутен?

Глутенът е растителен протеин, който се намира в голяма степен в пшеница, ечемик, ръж и подобни продукти. Има свойството да свързва брашното като лепкава маса при накисване с вода. В днешно време вече много хора развиват стомашни усложнения след поглъщане на храни, съдържащи глутен. Това е именно непоносимостта
 към глутен и тези хора трябва да консумират стриктно храни без глутен.

Обикновено непоносимостта към глутен се свързва със сериозни метаболитни и генетични нарушения като целиакия.

Какъв е точно проблема с глутена?

Пшеницата е основен въглехидрат в западните диети, често се консумира под някаква форма при всяко хранене и лека закуска. Съдържа протеин, наречен глутен. Глутен се съдържа и в ръжта и ечемика. Овесът не съдържа глутен като такъв, но тъй като овесът често се отглежда и обработва заедно с пшеницата, повечето конвенционални овесени продукти съдържат следи от глутен. След публикуването на редица проучвания за ефектите на глутена върху човешкото храносмилане от изследователи, общественият интерес към проблемите, свързани с глутена, се увеличи.

Протеинът глутен не може да се усвоява от някои хора и увеличава пропускливостта на червата (т.е. пропускливи черва) за известно време след като е изяден. Това ще допринесе до имунен отговор и да бъде допринасящ фактор за възпалението. Здравото тяло ще „почисти“ възпалението и ще поправи пропускливостта на червата, докато глутенът не се яде отново и процесът започне отново. Въпреки това, тъй като храни, съдържащи глутен, често се консумират при всяко хранене и междинни закуски – капацитетът на тялото да „ремонтира“ червата след ядене на тези храни може да бъде превишен и това може да увеличи вероятността от развитие на чувствителност към глутен.

Глутенът може също така да отключи автоимунно състояние в тънките черва, наречено целиакия (CD), при което клетките (ентероцитите), покриващи храносмилателния тракт, са сериозно увредени и възпалени и храносмилането е значително нарушено, единственото лечение за това е пълното избягване на глутена.

Днес ядем повече глутен от всякога в историята. Съдържанието на глутен в храната, която ядем, се е увеличило, а глутенът, открит в съвременните щамове пшеница, е по-трудно смилаем от този на по-старите пшеници като лимец. Все повече хора изваждат от храненето си пшеничните продукти, поради дискомфорта, който причинява.

Какви са ползите за здравето от премахването на глутена?

Експертите по здравословно хранене казват, че храните без глутен набират популярност поради следното:

  • Смята се, че диетата без глутен има по-голямо хранително въздействие и може да помогне с при стомашно-чревни симптоми.
  • Цьолиакията може да бъде диагностицирана, но няма тест за откриване на други видове чувствителност към глутен. Сега голям брой хора се диагностицират с непоносимост към глутен и са забелязали подобрено стомашно-чревно здраве след изключване на глутена.
  • Смята се, че непоносимостта към глутен има известна роля в развитието или отключването на проявата на гърчове, шизофрения и дори аутизъм при податливи индивиди.
  • Подобрена енергия
  • Намаляване на нивата на възпаление

Кои са най-добрите храни без глутен?

  • Плодове и зеленчуци: повечето плодове и зеленчуци не съдържат глутен и страхотното е, че имат голям запас от фибри. И така, какво получавате тук? Двойна полза! ДА, сезонните плодове и зеленолистните зеленчуци са идеално предложение към списъка ви с храни без глутен.
  • Яйца: яйцата се смятат за една от най-добре балансираните храни с причина. Те съдържат здравословна доза мазнини с много албуминов протеин, но без глутен!
  • Прясно месо: прясното, сурово, непреработено месо е напълно без глутен, но трябва да се пазите от панираните продукти като хрупкави горещи крилца и други пилешки заготовки, които обикновено получавате в ресторанти или заведения за вкъщи.
  • Риба: прясната, сурова риба, страхотна основна храна в много страни, е най-необходимият продукт във вашата диетична таблица, тъй като рибата ни дава протеини с добавената полза от витамини А и В комплекс. 

Какво да не ядем?

  • Панирани и панирани храни
  • Пица, сладкиши и торти
  • Мюсли и гранола
  • Пшенична паста и юфка
  • Грис
  • Соев сос

Какви са възможните отрицателни ефекти?

Има възможност за някои хранителни дефицити при диета без глутен, понеже тя може да доведе до ниско съдържание на основни витамини и минерали, като желязо, калций, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и цинк. Тези продукти често се правят с рафинирани зърна, което може допълнително да намали тяхната хранителна стойност. Освен това версиите на храни без глутен може да имат по-малко фибри и протеини от техните глутенови аналози.

Едно от основните опасения е, че алтернативите без глутен могат да бъдат значително по-скъпи от традиционните храни, които съдържат глутен. В допълнение, тези на безглутенова диета може да се окажат с ограничени възможности за храна, тъй като много ресторанти и хранителни магазини не предлагат голямо разнообразие от продукти без глутен.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!