Какво е сертификат за качество Naturland?

Въпреки че терминът "органичен" е официално наименование, той все още се използва доста свободно. Това става ясно, когато сравните Регламента на ЕС за биологичното производство със строгите стандарти на Naturland. 
Всички органични производители и преработватели се въздържат от използването на пестициди, минерални торове, генно инженерство и много добавки, които са често срещани в конвенционалната хранителна и селскостопанска индустрия. Но продуктите на Naturland предлагат много повече.
Това е така, защото членовете и партньорите на Naturland са обект на много по-строги стандарти. Те имат задължението да отговарят както на органичните, така и на социалните стандарти, а от януари 2010 г. имат и опцията да бъдат сертифицирани за съответствие със стандартите на Naturland Fair. Независими контролни органи редовно проверяват съответствието и удостоверяват, че фермите се управляват устойчиво във всички области. Само тогава им е позволено да етикетират своите продукти с логото на Naturland и/или Naturland Fair. 
Органично, социално и справедливо - тези три стълба на устойчивост са в основата на холистичния подход на Naturland и са това, което отличава нейните партньори от многото други доставчици на пазара на органични продукти. В Naturland всяка област (независимо дали е земеделие, отглеждане на култури, животновъдство, аквакултури, див риболов или преработка) се управлява от собствен набор от стандарти.

Като такива, изискванията на Naturland далеч надхвърлят тези на Регламента за органични продукти на ЕС.
Както за отглеждането на култури, така и за животновъдството, цялата ферма трябва да бъде преобразувана в биологично производство.
Торенето и подхранването са по-строго регламентирани.
Има подробни стандарти за процедурите и зоните за обработка.

Naturland също така разработи набор от допълнителни стандарти:

  • Социални стандарти за справяне с проблемите на човешките права и равенството
  • Стандарти за аквакултури (риба и морски дарове)
  • Стандарти за нехранителни продукти - Гори и дървен материал (управление на горите и обработка на дървен материал), текстил и козметика
  • Сертифициране на доброволен панаир, достъпно за ферми на Naturland по целия свят

Международно признание

Схемата за осигуряване на качеството на Naturland се управлява в съответствие с международно признати стандарти. Всяка година се назначават независими органи, които да проверяват дали схемата се прилага и документира ефективно. 
Naturland също така е член на няколко органични организации като Германската асоциация за производство на органични храни (Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft – BÖLW) и глобалната организация чадър IFOAM – Organics International. 

Какво е Naturland Fair?

Naturland Fair е знак за качество на продукта. Притежатели на това лого за органично и честно земеделие са компании и производители, които се ангажират да подкрепят методите на биологично земеделие, социалните условия на труд и честното сътрудничество.
Печатът на Naturland Fair е доброволен, допълнителен сертификат, за който съществуващите сертифицирани от Naturland производители и компании могат да кандидатстват. Като кандидатстват за този печат, те не само се ангажират да се придържат към органичните и социалните стандарти на биологичното сертифициране Naturland, но и към „Справедливи критерии“. Това означава плащане на справедливи цени, справедливи премии (където е приложимо) и заплата, осигуряваща издръжка, насърчаване на дългосрочни и надеждни търговски отношения, снабдяване със суровини на местно ниво и участие в проекти за социална ангажираност.
Naturland проверява спазването на своите органични, социални и справедливи стандарти веднъж годишно. Проверките се извършват от независими контролни органи. В допълнение към годишните инспекции, фермите подлежат и на внезапни проверки на място въз основа на възприетите рискове.
Използва се допълнителен контролен списък за нашите справедливи стандарти, за да се провери дали критериите за справедливи са изпълнени.

Каква е разликата между БИО и Naturland?

NATURLAND ORGANIC
Фермите на Naturland трябва да преминат към изцяло биологично производство. Това се отнася както за отглеждането на култури, така и за животновъдството. Възможни са частични преустройства на ферми. Отделни единици от фермата могат да се отглеждат конвенционално. Това означава, че на фермата може да има химически торове и пестициди. Това прави проверките много по-сложни.
От първия ден на преобразуването са забранени генетично модифицирани фуражи, семена, животни и съставки за преработка. Използването на добавки и преработвателни агенти, модифицирани чрез генно инженерство, може да бъде разрешено от правителството, стига да не се предлагат в органично качество.
Фермите на Naturland също трябва да се придържат към социалните стандарти, които управляват социалните разпоредби за служителите, забраняват детския труд и насърчават равенството, наред с други неща. Няма правила 
Всички стандарти на Naturland се прилагат еднакво както за национални, така и за международни ферми членове. Различни стандарти (и стандарти за качество) може да се прилагат в страни от ЕС и извън ЕС.
Правила за устойчиво използване на водата в райони с оскъдни водни запаси (напр. създаване на план за управление на водите, използване на ефективни водоспестяващи напоителни системи и др.). Няма правила

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.