Какво е непоносимост към лактоза?

Определението за непоносимост към лактоза е състояние, при което имате храносмилателни симптоми – като подуване на корема, диария и газове – след като консумирате храни или напитки, които съдържат лактоза.

Лактозата е захар, която се намира в млякото и млечните продукти. За да смила правилно тази захар, тънките черва трябва да произвеждат адекватни количества от ензима, наречен лактаза.

Как да се справите с лактозната непоносимост ?

1. Използвайте био - ферментирали млечни продукти

Ферментиралите млечни продукти подобряват смилаемостта на лактозата, мазнините и протеините в млечните продукти, но също така помагат за стимулиране на здравословното храносмилане на други храни. Идеята за пиене на ферментирали млечни продукти може да е отблъскваща за някои, но висококачественият органичен кефир е леко кисел, кремообразен и в крайна сметка удовлетворяващ. Той е вкусен и лесно бихте го включили в режима си.

Кефир е много подобно е на киселото мляко, само че е по-рядко и готово за пиене. Той е богат на пробиотици. Пробиотичните храни са богати на витамини, минерали и незаменими аминокиселини. Кефирът съдържа високи нива на тиамин, В12 , фолиева киселина и тайния изграждащ костите витамин К.

Витамин К2 помага на калция да метаболизира, създавайки по-здрави кости, което е от съществено значение за хората на диета с непоносимост към лактоза. Органичните ферментирали млечни продукти също помагат за повишаване на нивата на магнезий. Дефицитът на магнезий е често срещан при хора с нарушения на храносмилателния тракт, включително цьолиакия и болест на Крон.

Можете да изберете да премахнете всички млечни продукти за известно време, за да намалите симптомите и да помогнете на тялото си да се излекува, но в идеалния случай можете да започнете да заменяте обикновените млечни продукти с ферментирали млечни продукти, които могат да помогнат за възстановяване на здравето на храносмилателния тракт и имат ензими, които всъщност ще подпомогне храносмилането.

2. Опитайте с козе мляко

За много хора козето мляко може да бъде по-лесно за храносмилане, отколкото кравето мляко. Козето мляко е с високо съдържание на мастни киселини и по-лесно се усвоява от организма.

Отнема значително по-кратко време за смилане на продуктите от козе мляко, отколкото на продуктите от краве мляко. И все пак, козето мляко е по-богато на калций, фосфор, йод, калий , биотин и пантотенова киселина. Освен това нивата му на казеин са намалени, което го прави приятен за тези с чувствителност към казеин.

3. Приемайте храносмилателни ензими, които съдържат лактаза

Лактазата е ензимът, който липсва в храносмилателния тракт при хора, страдащи от непоносимост към лактоза. Добавка с храносмилателни ензими може да помогне за разграждането на мазнини, въглехидрати и протеини, подпомагайки ефективната храносмилателна функция.;

Приемът на специално формулирани храносмилателни добавки осигурява безопасно лечение на нарушения на храносмилателната малабсорбция, включително непоносимост към лактоза.

Вземете храносмилателен ензим в началото на всяко хранене, за да сте сигурни, че храните се усвояват напълно. Това също помага да се намали вероятността частично усвоени храни, включително протеини, мазнини и въглехидрати.

4. Добавка с пробиотици

Това е съществена част от диетата при непоносимост към лактоза. Увеличаването на полезните бактерии в червата ви може да помогне за стимулиране на по-голямо производство на лактаза или най-малкото за подпомагане на храносмилането.

Добавяйки пробиотични добавки и богати на пробиотици храни към вашата диета, можете да промените баланса в червата, което води до по-добро усвояване на хранителните вещества. Пробиотичните добавки могат да подобрят цялостното здравето ви. 

Екипът на здравословен магазин bio-market.bg препоръчва да приемате хранителна добавка, която съдържа пробиотици и пребиотици. 

5. Включете храни, богати на калций

Калцият често се смята за мощен минерал в борбата срещу остеопорозата. Той обаче е много по-важен за цялостоното ни здраве, отколкото само за костите. 

Всъщност богатите на калций храни помагат за насърчаване на здравето на сърцето и за управление на телесното тегло. Богатите на калций храни, които всеки трябва да включи в диетата си, включват сурово мляко, кисело мляко, кефир, тъмни зеленчуци като варено зеле, сурово сирене, сардини и броколи.

6. Добавете храни, богати на витамин К

Както бе споменато по-горе, витамин К играе основна роля в усвояването на калций и здравето на костите, но ползите от него не свършват дотук. Той също така помага за насърчаване на функционирането на мозъка и подобрява инсулиновата чувствителност. Този мастноразтворим витамин се съхранява в черния дроб и правилните нива могат да бъдат нарушени от употребата на антибиотици, някои лекарства за холестерол, предписани по лекарско предписание. Много хора с непоносимост към лактоза също имат дефицит на витамин К, така че е важно да сте сигурни, че получавате достатъчно в ежедневната си диета.

Храните, богати на витамин К , които трябва да добавите към вашата диета при непоносимост към лактоза, включват зелени листни зеленчуци, лук, брюкселско зеле, зеле, броколи, краставици и сушен босилек. В допълнение, ферментиралите, органични млечни продукти също са богати на този основен витамин.

7. Добавете костен бульон към вашата диета

Основното за подпомагане на възстановяването на червата е костният бульон. Този прост и вкусен бульон помага на тялото да преодолее непоносимост към храни, чувствителност и дори алергии, като същевременно подобрява здравето на ставите, укрепва имунната система и намалява целулита.

Дългото варене на телешки кости или органично пилешко месо трансформира калция, магнезия, фосфора, сярата и други минерали, което ги прави по-лесни за усвояване. В допълнение, естественият колаген и желатин, намиращи се в костите, спомагат за поддържането на стомашно-чревния тракт. 

8. Добавете немлечни, богати на пробиотици храни към вашата диета

Богатите на пробиотици храни подобряват цялостното здраве на храносмилателната система и могат да помогнат за облекчаване на често срещаните симптоми на храносмилателни разстройства (включително лошо усвояване на хранителни вещества), укрепват имунната система, подпомагат загубата на тегло и увеличават енергията поради повече витамин В12 в тялото.

Киселото зеле и кимчи са направени от ферментирало зеле и други зеленчуци, които са богати на хранителни вещества и са богати на ензими, които помагат за смилането на храната. Пробиотичните напитки, включително квас и комбуча, са богати на полезни бактерии, които помагат за детоксикацията на черния дроб, заедно с кокосовия кефир.

Кокосовият кефир е лесен за приготвяне у дома със същите видове кефирни зърна, използвани в млечните кефири, и е богат на здравословните бактерии, открити в органичните ферментирали млечни продукти.

9. Използвайте кокосово масло за готвене

Кокосовото масло е една от най-невероятните храни на планетата и лесно се превръща в енергия в тялото. В допълнение, той помага за подобряване на храносмилането, изгаряне на мазнини , унищожаване на лошите бактерии и гъбички и регулиране на кандида в тялото. Кокосовото масло може да се използва за готвене на висока температура, може да замени млечните продукти в кафето и чая и е лесно да се пече. Помага за борба с възпалението в цялото тяло, засилва имунната система и дори предотвратява загубата на костна маса. За хора, които ограничават традиционния си прием на млечни продукти, кокосовото масло трябва да бъде включено в диетата им.

10. Заменете маслото с ГХИ

Гхи се използва от хиляди години за подобряване на храносмилателната функция, намаляване на възпалението, подпомагане на загубата на тегло, укрепване на костите и много други. Но най-важният фактор за хората с непоносимост към лактоза - гхи съдържа само следи от лактоза, на които повечето хора не реагират. Дългият процес на кипене и обезмасляването на маслото премахва повечето лактоза и казеин, така че хората с чувствителност или алергии към млечни продукти трябва да опитат ГХИ

Гхи е универсален и може да се използва за всичко - от готвене на висока температура до тост с масло.

В здравословен магазин Био Маркет ще откриете всички необходими съставки за приготвянето на вкусни и полезни ястия у дома. При нас има голямо разнообразие от веган храни и такива без лактоза. Независимо дали имате алергия или просто сте избрали този начин на живот, нашите веган и безглутенови продукти са насреща.

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.