Всички знаем, че сладките и газирани напитки могат да причинят щети върху здравето ни. По-лошое, че се срещат навсякъде. Добрата новина е, че има здравословни напитки, които са също толкова вкусни. 

И така, кои са 20-те най-добри здравословни напитки и какво ги прави толкова здравословни?

Топ 20 здравословни напитки

  • Горещ шоколад с натурално какао
  • Вода с лимон
  • Сок от червена боровинка
  • Зелен чай
  • Чай от глухарче
  • Чай от листа от коприва
  • Чай от куркума
  • Чай от листа от червена малина
  • Сок от диня
  • Сок от магданоз
  • Сок от боровинки
  • Кисел сок от череши
  • Напитка от меласа Blackstrap
  • Кокосова вода
  • Кефир
  • Мляко на растителна основа
  • Сок от алое вера
  • Чай от босилек
  • Зеленчукови напитки
  • Комбуча

Ето и най-интересните от тях:

Горещ шоколад с натурално какао - Горещият шоколад, популярна и уютна напитка, на която се наслаждавате през студения сезон, всъщност може да направи чудеса с вашето здраве - ако сте избрали правилния шоколад, разбира се. Черният шоколад съдържа триптофан, който е предшественик на аминокиселината на серотонина, невротрансмитера, отговорен за положителното настроение и чувството за щастие. Намаляването на кръвното налягане, холестерола и подобрената инсулинова чувствителност са свързани с това вкусно удоволствие.

Вода с лимон - Лимоните предлагат повече от приятна миризма и кисел вкус. Ярко жълтият плод има потенциални приложения от почистване и ароматизиране на къщата ви до подобряване на вашето здраве. Разбира се, лимоните са известни с това, че съдържат големи количества витамин С, като един лимон ви предлага приблизително 51 процента, за да задоволи ежедневните ви нужди от витамин С.

Зелен чай - Чаят е втората най-популярна напитка в света след само водата. Известно е, че зеленият чай, направен от неферментирали листа, съдържа най-високото съдържание на мощни антиоксиданти, наречени полифеноли, което го прави една от най-добрите здравословни напитки наоколо. Антиоксидантите са молекули, които се борят със свободните радикали, които са увреждащи клетките съединения, които увреждат ДНК и дори причиняват клетъчна смърт. Изследванията сочат, че свободните радикали допринасят за процеса на стареене, както и за развитието на редица медицински състояния, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Чай от глухарче - Чаят от глухарче е близо до върха в списъка със здравословни напитки, отчасти поради мястото му сред най-добрите напитки за детоксикация.

Глухарчетата са навсякъде, видимо присъстват през по-голямата част от годината. Те правят земята здрава, като възстановяват минералното й здраве на изчерпаната почва. Листата от глухарче се използват за артрит, подагра, стомашно главоболие, отоци и кожни заболявания - плюс това е отлично за детоксикация поради действието си върху черния дроб. Цялото растение, особено корените, се пече и може да се използва като заместител на кафето. Високото съдържание на инулин, особено през есенния сезон, прави корена на глухарчето добър източник на храна за полезните чревни бактерии.

Чай от листа от коприва - Копривата е полезна като тонизиращо и подмладяващо средство за черния дроб. Има поддържащи ефекти върху кръвообращението, имунната система, пикочните пътища, нервната система, дихателните пътища, храносмилателния тракт и ендокринната система. Високото му съдържание на магнезий може да е причината за способността на чая от коприва да намалява спазмите в краката и менструацията.

Чай от куркума - Куркуминът е една от основните активни съставки в куркумата, която й дава своите предимства. Обикновено се комбинира с бромелаин или черен пипер за повишена абсорбция и противовъзпалителни свойства. Куркумата отдавна се използва в китайската и индийската медицина като противораково средство, предпазващо от голямо разнообразие от състояния, включително болестта на Алцхаймер, зъбобол, ревматоиден артрит, навяхвания и рани.

Сок от диня - Динята е естествен източник на най-мощните антиоксиданти. Може би никой друг плод не е толкова хрупкав, утоляващ жаждата и хидратиращ от динята. Той осигурява добра доза витамин С и витамин А, особено чрез концентрацията на бета-каротин. Красивият червен цвят е източник на мощен каротинов антиоксидант, известен като ликопен, който може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата. Изненадващо, динята съдържа по-висока концентрация на ликопен от всеки друг известен плод или зеленчук.

Сок от магданоз - Магданозът е сравнително малка средиземноморска билка, която оставя приятно представяне в чинията ви. Пиенето на сок от магданоз може да намали риска от рак, като рак на гърдата, простатата и кожата. Високото количество флавоноиди, известни като апигенин, го прави силен антиоксидант и противовъзпалителна билка. Фолатът в магданоза насърчава сърдечно-съдовото здраве чрез намаляване на про-възпалителния хомоцистеин, а магданозът предлага защита от широк набор от заболявания, включително астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и други.

Кокосова вода - Кокосовата вода добра ли е за вас? Да, затова е сред този списък със здравословни напитки. Тя е богата на въглехидрати, хлорид, калий и натрий и се разглежда като хидратираща напитка в различни части на света.

Комбуча - Подобно на кефира, комбуча е ферментирала пробиотична напитка, която прави чудеса за вашето здраве. Доказано е, че помага за предотвратяване на заболявания, поддържа здрави черва, потенциално подобрява психическото състояние. Тя е от полза за белите дробове, бори се с бактериите, управлява диабета, поддържа здравето на сърцето и поддържа здрав черен дроб.

Ползите от тези здравословни напитки

  • Подпомагат храносмилането
  • Допълват диетата ви с витамини и минерали
  • Грижат се за кожата
  • Защитават зъбите и венците
  • Детоксикират тялото

Нездравословни напитки

Плодов сок - Не се залъгвайте от приятни за окото опаковки или скрити думи – уверете се, че това, което купувате, е истински сок. В плодовите сокове обаче липсват диетични фибри, които са необходими за поддържане на нивата на кръвната захар. В този случай е най-добре да включите диетични фибри в допълнение към консумацията на плодови сокове, за да предотвратите ненужните скокове на захарта. Плодовите сокове с етикет "коктейли" са напитки, пълни със захар и изкуствени оцветители, а повечето плодови сокове са пълни със скрити, нездравословни добавки. 

Безалкохолни напитки - Когато става въпрос за безалкохолни напитки, те се нареждат начело в списъка с най-нездравословните напитки. С тонове захар и никаква хранителна стойност, те могат да ви поставят в ситуация на напълняване, преяждане, дехидратация и развитие на зъбен кариес.

Енергийни напитки - Енергийните напитки са често срещани сред студентите, за да издържат цяла нощ и да повишат концентрацията преди изпити. Повечето енергийни напитки са заредени с кофеин и захар, които ви дават кратък прилив на енергия, но в крайна сметка понижават енергийните ви нива бързо.

Препоръчваме ви още:

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.