В продължение на хиляди години хората, живеещи покрай Средиземно море, са се отдали на диета с високо съдържание на фибри от плодове и зеленчуци, заедно с бобови растения, пълнозърнести храни, зехтин, риба и билки. Този модел на здравословно хранене си е спечелил репутация на диета срещу на заболявания, подобряване на настроението, дори отслабване. 

Какво представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е план за здравословно хранене, базиран на историческите модели на хранене и социалните модели на хората, живеещи близо до Средиземно море, включително тези, които живеят в Южна Италия, Гърция, Турция и Испания. Това дори не е всъщност „диета“ по начина, по който обикновено го мислим, а по-скоро начин на хранене, който да спазвате за продължителен период от време.

Считана от много експерти по хранене за един от най-здравословните начини за хранене, основата на средиземноморската диета е заредена с противовъзпалителни храни и изградена върху растителни съставки и здравословни мазнини.

Тази диета набляга на пресни плодове, зеленчуци, постни протеини като риба, пълнозърнести храни, боб и здравословни мазнини като зехтин (дори и чаша вино от време на време).

Много проучвания установяват, че хората, които следват диета от средиземноморски тип, са по-малко склонни да имат сърдечно-съдови заболявания, инсулт, деменция и други. Изглежда също така предпазва от депресия, затлъстяване, метаболитен синдром, диабет тип 2 и някои видове рак.

Най-хубавото на тази диета е, че дори с всички тези предимства, тя все дава възможност на хората да „ядат, пият и да се веселят“.

Здравословни ползи от спазването на средиземноморска диета

Ето повече за това как този тип диета може да ви направи по-здрави и със сигурност по-щастливи:

Има ниско съдържание на преработени храни и захар

Средиземноморската диета се състои предимно от храни и съставки, които са много близки до природата, като:

  • боб и бобови растения, грах
  • плодове
  • зеленчуци
  • нерафинирани зърна
  • малки порции животински продукти 

За нещо сладко хората, спазващи Средиземно море се наслаждават на плодове или малки количества домашно приготвени десерти с естествени подсладители като мед.

Освен растителните храни, друга основна част от диетата е прясно уловена риба и умерена консумация на краве, козе или овче сирене и кисело мляко. Риба като сардини и аншоа са централна част от диетата. 

Набляга се на растителните протеини

Повечето хора от Средиземноморието не са вегетарианци, но диетата им насърчава само малка консумация на месо (особено червено месо) - вместо това се набляга на боб, бобови растения и зърнени храни, плюс морски дарове и млечни продукти в умерени количества. Това може да бъде от полза за тези, които искат да отслабнат и да подобрят холестерола, здравето на сърцето и приема на омега-3 мастни киселини.

Отслабване със средиземноморска диета

Можете ли да отслабнете със средиземноморска диета? Въпреки че зависи от това колко ядете, това със сигурност може да ви помогне да управлявате теглото си и да намалите приема на калории поради включването на предимно богати на хранителни вещества храни.

Ако искате да отслабнете без да сте гладни и да поддържате това тегло по реалистичен начин, който може да продължи цял живот, това може да е планът за вас.

Има място за интерпретация в средиземноморската диета, независимо дали предпочитате да ядете по-малко въглехидрати, по-ниски количества протеини или някъде по средата.

Рибата, бобовите растения, млечните продукти и месото съдържат протеини и здравословни мазнини, от които тялото ви се нуждае. Това ви помага да се чувствате сити.

Тази диета също помага да се контролират нивата на кръвната захар, може да подобри настроението и нивата на енергия. Обикновено тя съдържа храни, които са с приблизително съотношение от 40% сложни въглехидрати, 30% към 40% здравословни мазнини и 20% към 30% качествени протеини. Този баланс е идеален за поддържане на теглото и намаляване на чувството на глад. 

Подобрява здравето на сърцето

Придържане към традиционната средиземноморска диета гарантира много мононенаситени мазнини и омега-3 храни. Консумацията на по-голямо количество полезни мазнини значително подобрява работата на сърдечно-съдовата система. 

Средиземноморската диета включва и приема на зехтин. Зехтинът също е полезен за понижаване на хипертонията, тъй като прави азотния оксид по-бионаличен, което го прави по-способен да поддържа артериите разширени и чисти. 

Предотвратява и подпомага при лечението на диабет тип 2

Една от причините, поради които средиземноморската диета може да бъде толкова полезна за предотвратяване на диабет е, че контролира излишния инсулин, хормон, който контролира нивата на кръвната захар и теглото. Диета с ниско съдържание на захар с много пресни продукти и мазнини е част от естествения здравословен план за диабетици. Средиземноморската диета е с ниско съдържание на захар, тъй като единствената присъстваща захар идва от плодове, вино и от време на време домашно приготвен десерт.

Защитава когнитивното здраве

Храненето по средиземноморски начин може да бъде естествено лечение на болестта на Паркинсон, чудесен начин да запазите паметта си и стъпка в правилната посока за естествено лечение на болестта на Алцхаймер и деменция. Известно е, че здравословните мазнини като зехтин и ядки, плюс много противовъзпалителни зеленчуци и плодове, се борят с когнитивния спад, свързан с възрастта. Те помагат за противодействие на вредните ефекти от излагането на токсичност, свободни радикали, лоши диети, причиняващи възпаление, и хранителни алергии, които могат да допринесат за нарушена мозъчна функция.

Поддържа здравето на червата

Изобилие от фибри, плюс пробиотични храни като кисело мляко и кефир, спомагат за поддържането на здрави черва, което знаем, това е свързано с по-добра имунна функция, когнитивна функция и психично здраве.

Намалява стреса и ви прави по-релаксирани

Средиземноморският начин на живот насърчава хората да прекарват времето си сред природата, да спят добре и да се събират с приятели, за да се насладят на домашно приготвена, здравословна храна. Това са страхотни начини за облекчаване на стреса.

В допълнение, историята на средиземноморската диета включва любов и увлечение към виното - особено червеното вино, което се счита за полезно в умерени количества. Например, червеното вино може да помогне в борбата със затлъстяването, наред с другите си ползи.

Кои храни са включим в здравословната си средиземноморска диета ?

За да обобщим, средиземноморският начин на хранене включва:

  • пресни плодове и зеленчуци (особено листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зеленчуци без нишесте като патладжан, карфиол, артишок, домати и копър)
  • зехтин
  • ядки и семена (като бадеми и сусам, използвани за приготвяне на тахан)
  • бобови растения и боб (особено леща и нахут, използвани за приготвяне на хумус)
  • билки и подправки (като риган, розмарин и магданоз)
  • цели зърна
  • диво уловена риба и морски дарове поне два пъти седмично (които осигуряват омега-3 мастни киселини)
  • умерени количества висококачествено пилешко и пуешко месо, яйца, сирене, козе мляко и богати на пробиотици кефир или кисело мляко
  • много вода, малко кафе или чай
  • чаша червено вино

Защо зехтинът е толкова важен в средиземноморската диета ?

Самите маслини са древна храна, а маслиновите дървета растат около Средиземноморския регион от около 3000 г. пр.н.е. Зехтинът се състои главно от мононенаситени мастни киселини, най-важната от които се нарича олеинова киселина. Диетите с високо съдържание на тази мастна киселина могат да помогнат за понижаване на „лошия“ холестерол, повишаване на „добрия“ холестерол и понижаване на триглицеридите.

Маслините също са с високо съдържание на съединения, наречени феноли, които са мощни антиоксиданти, способни да намалят възпалението и да се борят с увреждането на свободните радикали.

Доказателствата сочат, че яденето на около две супени лъжици (23 грама) зехтин дневно може да намали риска от коронарна болест на сърцето поради мононенаситените мазнини в зехтина.

Bio-market.bg е ваш парньор в спазването на здравословна средиземноморска диета

Био магазин Био маркет предлага на своите клиенти над 5000 различни артикула, включително най-висок клас био зехтин, ядкови масла и тахани. При нас ще намерите различни видове риба, пресни плодове и зеленчуци.

 

Публикувано от:

Цветелина Няголова
Аз съм Цветелина и съм мениджър на Био Маркет. Като мениджър в Био Маркет, организирам екипа си и осигурявам плавното функциониране на магазина. Екипната работа е сърцето на успеха в Био Маркет. За мен като мениджър е от съществено значение да насърчавам сътрудничеството, да вдъхновявам и подкрепям членовете на екипа, за да постигнем общите цели. Проявеното взаимопомощ и споделената отговорност създават не само продуктивност, но и усещане за общност и доверие помежду си. Моята роля включва водене на инвентаризация, осигуряване на качествени био продукти и гарантиране на отлично обслужване на клиентите. Работата ми изисква непрекъснато следене на новите тенденции в био индустрията и грижа за балансирано предлагане на разнообразни продукт.