Ако включите телевизора, прелистите списание или отворете своя интернет браузър и със сигурност ще чуете за нова детоксикираща диета или прочистване със сокове.

Вярно е, че повечето от нас са изложени ежедневно на множество токсини, тежки метали и химикали, които се намират във всичко - от въздуха, който дишаме, до храната в чиниите ни. Въпреки това, тялото ви е оборудвано с естествена система за детоксикация, която може да помогне за премахването на тези опасни съединения, а промяната на вашата диета и начин на живот е най-добрият начин да увеличите максимално потенциала на тялото си за премахване на токсините. 

Любопитни сте как да пречистите тялото си и да оптимизирате здравето си, без да се налага да източвате всички средства в сметката си или да изпразвате хладилника си? Ето защо може да помислите за естествена диета за детоксикация.

Какво е детокс? Защо е необходим?

В зависимост от това кого питате, значението на диетата за детоксикация може да варира доста значително. За някои може да се счита за интензивна прочистваща диета, която се състои от пиене на странни смеси в продължение на седмици наред, за да се изчистят токсините и да се постигне загуба на тегло. За други терминът „детоксикиращо почистване“ е малко повече от маркетингов трик, използван за доставка на скъпи и надценени продукти на потребители, които се грижат за здравето.

В действителност диетата за детоксикация може да бъде здравословен начин да се върнете на правилния път и да помогнете на тялото ви да прави точно това, за което е предназначено: да изчисти токсините и да ви поддържа във форма.

Тялото ви има вградена сложна система за детоксикация и всичките ви органи работят заедно, за да се чувствате здрави. Кожата ви изтласква бактериите чрез потта, бъбреците ви филтрират през литри кръв и произвеждат урина, белите ви дробове изхвърлят въглеродния диоксид, червата ви извличат хранителни вещества от храната, за да отделят отпадъчните продукти, а черният ви дроб изчиства токсините от тялото.

Фактори като хроничен стрес, нездравословни навици, липса на физическа активност и диета с високо съдържание на свръхпреработени храни могат напълно да натоварят естествената система за детоксикация на тялото ви, което прави още по-трудно ефективно премахване на токсините от кръвния поток.

Диета за прочистване или детоксикация на тялото, която включва изрязване на вредните храни и увеличаване на приема на пълноценни храни, заедно с няколко мощни храни за детоксикация, може да бъде лесен начин да помогнете на тялото си да се детоксикира и да натиснете бутона за нулиране. Най-хубавото е, че за разлика от други диети за детоксикация, този вид естествено прочистване няма да изтощи енергийните ви нива или да ви остави да се чувствате изтощени. Вместо това може да увеличи енергията, да възстанови мотивацията и да ви помогне да се чувствате най-добре.

План за детокс диета: Как да детоксикирате?

Има много различни дефиниции за това какво определя най-добрата диета за детоксикация или най-доброто прочистване за загуба на тегло. Въпреки това, добрата детоксикираща диета трябва да доставя всички важни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, като същевременно изрязва химикалите, боклуците и добавените съставки, от които не разполага.

Следването на няколко лесни насоки и включването на някои детоксикиращи храни във вашата диета е най-добрият начин да оптимизирате вградената си система за детоксикация и да снабдите черния си дроб с инструментите, от които се нуждае, за да изчисти ефективно токсините.

Чудите се как да детоксикирате тялото си, без да харчите цяло състояние за скъпи програми и продукти? За щастие, спазването на детоксикираща диета за отслабване и по-добро здраве може да бъде толкова просто, колкото да направите няколко прости размени във вашата диета. Ето някои от основните правила, които трябва да следвате при здравословната диета за детоксикация:

Изменете подсладените със захар напитки като газирани напитки и спортни напитки за вода, неподсладен чай или детоксикиращи напитки и не забравяйте да останете добре хидратирани.

Изключете всички силно преработени и рафинирани храни, като полуфабрикати, предварително опаковани закуски и купени от магазина торти и бисквитки.

Увеличете приема на пълноценни съставки и сурови храни, включително плодове, зеленчуци, здравословни протеинови храни и пълнозърнести храни.

Разменете преработени меса като бекон, хот-дог и колбаси за по-добри опции, като говеждо месо, хранено с трева, диво уловена сьомга и органично пиле. Ако спазвате вегетарианска или веганска диета, има и много растителни протеинови храни, включително ядки, семена и бобови растения.

Включете повече естествени детоксикиращи храни в диетата си, като грейпфрут, костен бульон, брюкселско зеле, горски плодове, цвекло, семена от чиа и ядки.

Вместо това разменете вашата солница за някои лечебни билки и подправки. Подправки като кимион, босилек, магданоз и червен пипер могат да подобрят вкуса на вашите храни, като същевременно предоставят множество мощни ползи за здравето.

Коригирайте графика си за сън, за да сте сигурни, че спите поне осем часа на нощ, което позволява на тялото ви да се лекува и възстановява.

Правете ежедневни упражнения и останете активни с любимите си тренировки, като ходене, джогинг или колоездене.

Минимизирайте нивата на стрес и включете някои естествени средства за облекчаване на стреса в рутината си, като йога, медитация, дневник и етерични масла.

Кой са най-добрите продукти за детокс?

  • Грейпфрут
  • Брюкселско зеле
  • Горски плодове
  • Цвекло
  • Чиа семена
  • Ядки
  • Кофеин
  • Зелен чай
  • Костен бульон

Грейпфрут

Този вкусен цитрусов плод е добре известен със своите многобройни свойства, насърчаващи здравето, особено когато става въпрос за детоксикация. Според животински модел от Израел от 2005 г. е установено, че сокът от грейпфрут е невероятно ефективен при повишаване на нивата на чернодробните ензими, участващи в детоксикацията. 

Включването на порция или две от грейпфрут или сок от грейпфрут всеки ден във вашата диета може да бъде лесен начин да поддържате черния дроб здрав и да поддържате естествените му способности за детоксикация.

Супер горски плодове

Горски плодове като акай, годжи и червени боровинки също се появяват в редица продукти. Червените боровинки имат известни антиоксидантни свойства и могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.

Освен че са вкусни и невероятно гъвкави, горските плодове са чудесен източник както на фибри, така и на антиоксиданти, два важни компонента на добре балансираната диета за детоксикация. Антиоксидантите са показали в животински модели, че защитават черния дроб от оксидативен стрес, като същевременно запазват функцията на имунните клетки. Плодовете като боровинки и ягоди също имат високо съдържание на вода и могат да насърчат хидратацията, както и правилното елиминиране.

Кофеин

Известен със способността си да стимулира централната ви нервна система, кофеинът присъства в два от тези продукти, най-вероятно поради способността му да ускорява метаболизма ви. Общоприето е, че кофеинът в две до четири чаши кафе всеки ден е безвреден, но твърде много кофеин може да ви накара да се тревожите и може да причини главоболие или анормален сърдечен ритъм. Интересно е да се отбележи, че докато някои продукти ви дават добавен кофеин, други изискват той да бъде елиминиран по време на детоксикацията, което може да причини главоболие за тези, които редовно консумират кафе.

Зелен чай

Зеленият чай се смята, че има антиоксидантни свойства и способността да подобрява умствената бдителност (най-вероятно поради съдържанието му на кофеин) и често се използва като помощно средство за отслабване. Но въпреки това, има малко надеждни данни, за да се определи дали тази вековна напитка ще помогне за пречистване или намаляване на килограмите. 

Семена от чиа

Често рекламирани като суперхрана, ползите от семената от чиа варират от подобрено храносмилане до по-добър контрол на кръвната захар. Не е изненадващо, че семената от чиа също могат да помогнат при детоксикацията. Те съдържат тонове фибри, които могат да помогнат за движението на нещата през храносмилателната система, позволявайки на отпадните продукти да се отделят ефективно. Освен това, те са с високо съдържание на антиоксиданти, за да се борят със свободните радикали и да предпазват черния ви дроб от увреждане и болести.

Ядки

Не е тайна, че ядките са чудесни за вашето здраве. Те са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, протеини, полезни за сърцето мазнини, както и набор от ключови витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Освен че ви поддържа редовно поради високото им съдържание на фибри, включването на здравословни ядки във вашата диета може също да помогне за оптимизиране на чернодробната функция. Проучванията показват, че яденето на повече ядки е свързано с по-нисък риск от неалкохолно мастно чернодробно заболяване, както и с повишени нива на чернодробните ензими, за да увеличите максимално детоксикиращия потенциал на тялото ви.

Кафяв ориз

Намаляването на приема на преработени храни е начин да започнете детоксикация и по-здравословен вариант като кафяв ориз отговаря идеално на целта. Като пълнозърнест, кафявият ориз е естествен източник на витамини (включително витамини от група В, манган, фосфор, магнезий и желязо), както и на есенциални мастни киселини. Освен това е с високо съдържание на фибри, които играят жизненоважна роля в прочистването на дебелото черво. Кафявият ориз също е богат на селен, който помага за защита на черния дроб и може да подобри тена. Заменете белия ориз с кафяв ориз и се възползвайте от ползите за здравето.

Защо да се доверите на Био Маркет?

В био магазин Био Маркет ще откриете всички необходими продукти за вашата детокс диета. Очакват ви само висок клас продукти в различни категории, задоволяващи и най-претенциозните клиенти. Качеството е сертифицирано, а цените са достъпни. 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!