Зимата обикновено е труден сезон за много хора. Когато е студено си стоим повече вкъщи. Загубата от това е, че спим повече, ядем повече храна и нашето физическо здраве също има значение. Проучванията показват, че настроението ни зависи от храната, която ядем, тъй като рецепторите за серотонин (химикалът, който регулира настроението и емоциите) отиват в червата ни.
Като се храним със здравословна и питателна храна, ние поддържаме бактериите в червата си щастливи, което на свой ред прави нас щастливи. Рибата е един вид храна, която се счита за идеална за консумация през зимата по няколко причини. Рибата е суперхрана, която е богата на хранителни вещества и добри мастни киселини, които насърчават здравината.
Студеното време натоварва сърцето. Освен това с нездравословни хранителни навици и ниска физическа активност излагаме здравето на сърцето си на значителен риск. Редовната консумация на риба е свързана с по-нисък риск от коронарна болест на сърцето. Яденето на риба, богата на омега-3 мастни киселини, поне два пъти седмично компенсира рисковете, свързани със сърдечни заболявания като високо кръвно налягане и инсулт.
Сезонното афективно разстройство е често срещано при хората през зимата. При това липсата на слънчева светлина води и до дефицит на витамин D, който разваля настроението. Затова лекарите и диетолозите препоръчват добавки и храни, богати на витамин D през зимата. Риби като скумрия, риба тон и сьомга са богати на витамин D.
Някои видове риба са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че подобряват зрението и цялостното здраве на очите. Омега-3 мастните киселини поддържат здравето на очите и подобряват тяхната функция.
През зимата кожата ни може да стане суха, ако не се грижим правилно. Студеното време е изключително лошо за кожата ни и може да й се отрази. Те са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които укрепват епидермиса на нашата кожа, за да я предпазят от естествено изсушаване. Проучванията показват също, че яденето на риба може да помогне при леко до тежко акне.
Студеното време през зимата ни прави уязвими към настинки и други респираторни инфекции. Въпреки това рибите, богати на омега-3 мастни киселини, увеличават притока на въздух в белите дробове. Той също така повишава нивото на имунитета ни и ни помага да се борим с респираторни инфекции.
Увеличаването на приема на риба подобрява съня поради високото съдържание на витамин D в рибата.
Омега-3 мастните киселини, присъстващи в рибата, помагат за намаляване на LDL или лошия холестерол в тялото. Омега-3 мастните киселини, присъстващи в рибата, могат значително да повлияят на холестерола в нашето тяло чрез понижаване на LDL и повишаване на HDL или добрия холестерол.
В онлайн магазин Био Маркет ще откриете богат асортимент от риба и рибни деликатеси. Всички предложения са на добри цени и от доказани източници. Консервирани риби и рибни деликатеси овкусени по различен начин ще предизвикат вашият изтънчен вкус.
Търсене
Свързани продукти