Пикантната храна се предлага в много различни видове кухни по целия свят, включително мексиканска, индийска, латиноамериканска, карибска, тайландска и китайска.
Ако сте почитател на усещането за топлина и изтръпване отвътре, когато ядете пикантни съставки, ще се радвате да разберете, че много храни с горещ вкус – като чушки, уасаби, синапено семе и куркума – всъщност са много полезни за вас.
Има много огнени съставки, които са идеални за добавяне в здравословната ви диета, включително лют червен пипер, джалапеньо и по-малко известни видове на Запад, като гочуджанг.
Ето нещо, което може да ви изненада: честото хранене на пикантни храни е свързано с по-добро управление на теглото и намален риск от сърдечни заболявания.
Подправка е всеки зеленчук, семе, плод, корен или кора, който е използвал за овкусяване.
Когато мислим за нещо „пикантно“, често се сещаме за чушки, но има много други растения, които имат естествен „огнен вкус“, включително корени като джинджифил и хрян.
Много пикантни храни, като лют червен пипер и лют червен пипер, съдържат съединения, наречени капсаициноиди, включително най-изследвания и полезен вид: капсаицин. Известно е, че капсаициноидите имат противовъзпалителни и подобряващи метаболизма свойства.
Най-общо казано, ако някоя чушка е много люта, тя вероятно съдържа големи количества капсаицин, тъй като това съединение е отговорно за усещането за топлина в устата и корема.
Освен капсаицин, растенията могат да имат пикантен вкус, ако съдържат съединения като:
Въпреки че, вероятно не искате да търкате люти чушки директно върху кожата си, е известно, че продуктите, които съдържат изолиран капсаицин, имат изтръпващи ефекти, които осигуряват облекчаване на болката, когато се прилагат върху кожата.
Капсаициновите продукти за локално приложение, включително мехлеми и кремове, могат да помогнат за лечение на остеоартрит, диабетна нервна болка и други болки. Тези разтвори в началото могат да причинят леко парене по кожата, но след това обикновено притъпяват болката и възпалението.
Ето списък с пикантни храни и съставки, които да опитате да добавите към ястията си. Голяма част от тях ще намерите в нашия био магазин bio-market.bg:
Кайенският лют червен пипер обикновено се добавя към храната в естествена форма. Ползите от кайенския пипер са многобройни. Използва се за подпомагане на храносмилането, включително за лечение на разстроен стомах, забавяне на чревните газове, спиране на стомашната болка, спиране на диарията и като естествен лек за спазми. Той има способността и да намалява апетита и ви помага да приемате по-малко калории. Той също така изгаря излишните мазнини, защото е метаболитен стимулатор. Кайенският пипер има силата да успокоява възпалението и подуването на корема, които идват от алергии, чувствителност към храни и инфекции.
Вашата толерантност към горещите ефекти трябва да се увеличи с времето, така че започнете с малко и консумирайте по-постепенно, като приемем, че не страдате от никакви негативни реакции. Съчетаването на пикантни съставки с мазнини и захар също намалява усещането за топлина.
Нашият онлайн био магазин предлага на своите клиенти над 5000 различни артикула, включително здравословни пикантни и сладки храни. Нашето голямо разнообрази от традиционни и екзотични подправки ще направи ястията ви вкусни, здравословни и интересни.
При нас ще намерите най-висок клас био и натурални храни, идеални за всеки тип хранителен режим - веган, кето диета, диета за отслабване, здравословна диета.
Търсене
Свързани продукти