Пикантната храна се предлага в много различни видове кухни по целия свят, включително мексиканска, индийска, латиноамериканска, карибска, тайландска и китайска. 

Ако сте почитател на усещането за топлина и изтръпване отвътре, когато ядете пикантни съставки, ще се радвате да разберете, че много храни с горещ вкус – като чушки, уасаби, синапено семе и куркума – всъщност са много полезни за вас.

Има много огнени съставки, които са идеални за добавяне в здравословната ви диета, включително лют червен пипер, джалапеньо и по-малко известни видове на Запад, като гочуджанг.

Ето нещо, което може да ви изненада: честото хранене на пикантни храни е свързано с по-добро управление на теглото и намален риск от сърдечни заболявания.

Защо да включим пикантните храни в нашата здравословна диета ?

Подправка е всеки зеленчук, семе, плод, корен или кора, който е използвал за овкусяване.

Когато мислим за нещо „пикантно“, често се сещаме за чушки, но има много други растения, които имат естествен „огнен вкус“, включително корени като джинджифил и хрян.

Много пикантни храни, като лют червен пипер и лют червен пипер, съдържат съединения, наречени капсаициноиди, включително най-изследвания и полезен вид: капсаицин. Известно е, че капсаициноидите имат противовъзпалителни и подобряващи метаболизма свойства.

Най-общо казано, ако някоя чушка е много люта, тя вероятно съдържа големи количества капсаицин, тъй като това съединение е отговорно за усещането за топлина в устата и корема.

Освен капсаицин, растенията могат да имат пикантен вкус, ако съдържат съединения като:

  • изотиоцианат (намира се в хрян)
  • джинджирол (свързан с капсаицин и намиращ се в джинджифила)
  • синигрин (вид глюкозинолат, открит в горчицата)

В зависимост от конкретната съставка, ползите за здравето от пикантната храна могат да включват:

  • Подпомага нормалното кръвообращение/кръвотока и сърдечно-съдовото здраве, както и намаляването на риска от сърдечни заболявания.
  • Подпомагане на метаболизма и изгаряне на мазнини. 
  • Намаляване на апетита и увеличаване на ситостта. (Трудно е да се яде голямо количество пикантна храна!)
  • Подобряване на здравето на храносмилателната система чрез подпомагане на растежа на приятелски микроби в чревния микробиом.
  • Осигуряване на антиоксиданти, включително фенолни съединения, които се борят с оксидативния стрес.
  • Намаляване на възпалението, включително в стомашно-чревния тракт, и възпаление, засягащо ставите и артериите.
  • Поддържане на имунната функция чрез проявяване на антибактериални действия.

Пикантната храна добра ли е за кожата?

Въпреки че, вероятно не искате да търкате люти чушки директно върху кожата си, е известно, че продуктите, които съдържат изолиран капсаицин, имат изтръпващи ефекти, които осигуряват облекчаване на болката, когато се прилагат върху кожата.

Капсаициновите продукти за локално приложение, включително мехлеми и кремове, могат да помогнат за лечение на остеоартрит, диабетна нервна болка и други болки. Тези разтвори в началото могат да причинят леко парене по кожата, но след това обикновено притъпяват болката и възпалението.

Кои са най-здравословните пикантни храни ?

Ето списък с пикантни храни и съставки, които да опитате да добавите към ястията си. Голяма част от тях ще намерите в нашия био магазин bio-market.bg:

  • Черен пипер
  • Червен пипер (направен от сушени и смлени червени чушки)
  • Горчица (включително синапено семе или прах и дижонска горчица)
  • Куркума (основната съставка, използвана в къри сосове, обикновено заедно с черен пипер и червен пипер)
  • Уасаби (наричан още японски хрян)
  • Хрян
  • Корен от джинджифил
  • Люти чушки
  • Чушки серано
  • Халапеньо 
  • Кайенски люти чушки
  • Хабанеро чушки
  • Тайландски люти чушки
  • Сечуански пипер на зърна
  • Sriracha (сос, приготвен от чили, захар, сол и оцет)
  • Gochujang, наричан още паста от червено чили (паста, направена от люспи от червен пипер)
  • Хариса (паста от чесън и олио и люти червени чушки)
  • Bhut jolokia (една от най-лютите чушки от всички!)

Лют червен пипер за отслабване

Кайенският лют червен пипер обикновено се добавя към храната в естествена форма. Ползите от кайенския пипер са многобройни. Използва се за подпомагане на храносмилането, включително за лечение на разстроен стомах, забавяне на чревните газове, спиране на стомашната болка, спиране на диарията и като естествен лек за спазми. Той има способността и да намалява апетита и ви помага да приемате по-малко калории. Той също така изгаря излишните мазнини, защото е метаболитен стимулатор. Кайенският пипер има силата да успокоява възпалението и подуването на корема, които идват от алергии, чувствителност към храни и инфекции.

Как да добавите към вашата диета пикантни храни ?

  • Много пикантни храни могат да се консумират както сурови, така и варени - освен това често са сушени, което помага за запазването им.
  • Можете да закупите цели чушки (като люти чушки или джалапеньо) или сушени люспи от пипер, в зависимост от вашите предпочитания.
  • Също така потърсете сушени корени, като куркума и джинджифил, в раздела за подправки на магазин за био храни bio-market.bg, заедно с голямо разнообразие от различни видове горчица. 
  • Лютите сосове са друг лесен начин да увеличите топлината на ястията. Просто изберете люти сосове, приготвени само с няколко прости съставки (без добавки и оцветители).
  • Използвайте люти сосове и горчица пестеливо, тъй като те са с високо съдържание на сол.

Какво да направите, ако не понасяте много люти храни ?

Вашата толерантност към горещите ефекти трябва да се увеличи с времето, така че започнете с малко и консумирайте по-постепенно, като приемем, че не страдате от никакви негативни реакции. Съчетаването на пикантни съставки с мазнини и захар също намалява усещането за топлина.

Ето няколко идеи за добавяне на повече пикантност към вашата здравословна диета:

  • Добавете чушки, червен пипер и куркума към омлети или яйца заедно с други зеленчуци и любимото си сирене.
  • Използвайте пикантни чушки, салса, люти сосове и подправки в такос, фахита и бурито.
  • Направете салата от черен боб, царевица и черен пипер.
  • Сложете малко чушки върху домашна пица от карфиол.
  • Добавете любимите си чушки плюс куркума и червен пипер към пилешки кебани или пържоли.
  • Използвайте куркума в домашно лате с куркума (известно още като златно мляко) или чай от куркума.
  • Добавете джинджифил към билков чай, пържени картофи, сокове и смутита.
  • Опитайте пилешка салата, приготвена с горчичен дресинг.
  • Използвайте хрян върху риба или пържола, в картофена салата или с разбити яйца.

Какви храни ще откриете в био магазин Био Маркет ?

Нашият онлайн био магазин предлага на своите клиенти над 5000 различни артикула, включително здравословни пикантни и сладки храни. Нашето голямо разнообрази от традиционни и екзотични подправки ще направи ястията ви вкусни, здравословни и интересни. 

При нас ще намерите най-висок клас био и натурални храни, идеални за всеки тип хранителен режим - веган, кето диета, диета за отслабване, здравословна диета. 

 

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.