Горските плодове са сред най-вкусните и най-здравословните храни на нашата планета заради впечатляващите си хранителни профили и съдържание на антиоксиданти. Добавянето им към вашата диета поддържа здрава имунна система, заедно с храносмилателни, сърдечно-съдови и когнитивни функции, като същевременно ви поддържа сити и повишава нивата на енергия.

Кои видове горски плодове са най-здравословни? 

Ето списък на най-добрите горски плодове и как да ги използвате в ежедневните рецепти.

Кои са най-здравословните плодове?

  • Боровинки - Боровинката се счита за топ суперхрана поради съдържанието на антиоксиданти и хранителна си стойност. Антиоксидантите в боровинките могат да се преборят с оксидативния стрес, който може да причини сериозни здравословни проблеми, включително рак, невродегенерация и ранно стареене. Боровинките също са полезни поради съдържанието на фибри, които подпомагат храносмилането и изгарянето на мазнини. Те могат да се използват по много различни начини, включително като съставка в печива, парфета с кисело мляко, овесени ядки, салати и други.
  • Къпини - Богати на витамин С, витамин К и манган, къпините поддържат функцията на имунната система, намаляват възпалението и поддържат здрава сърдечно-съдовата система. Къпините също имат ORAC (капацитет за абсорбиране на кислородни радикали) резултат от 5905, което ги прави една от най-високите антиоксидантни храни, за които е доказано, че проявяват противоракови ефекти.
  • Годжи бери - Годжи бери се използва в народната китайска медицина от над две хиляди години. Проучванията показват, че повишава енергийните нива, качеството на съня, фокуса и умствената острота. Това се дължи на съдържанието на фитонутриенти, витамини и минерали, които доставят над 100 процента от дневната ви доза на витамин А, плюс 11 основни аминокиселини. Годжи бери се консумират за поддържане на здравето на сърцето, борба с лошото настроение, защита на кожата и здравето на очите и подобряване на имунитета.
  • Бъз - Бъзът привлича вниманието със своята невероятна способност да повишава устойчивостта на имунната система и да се бори с респираторни заболявания, като обикновена настинка и грип. Сироп или добавки от бъз се използват за намаляване на продължителността на настинката и грипа и за подобряване на симптомите. Бъзът има противовъзпалително, антиоксидантно и антивирусно действие, което го прави полезно лекарство за инфекции. Освен това бъзът може да помогне за понижаване на кръвната захар, да насърчи детоксикацията и да облекчи алергиите.
  • Акай Бери – Acai плодовете наскоро станаха модни, но колко знаете за този бразилски плод? Плодовете асай са с много високо съдържание на антиоксиданти (включително антоцианини, които защитават здравето на сърцето и подобряват функцията на имунната система), електролити, диетични фибри, микроелементи, витамини от група В, аминокиселини и растителни стероли. Подобно на много горски плодове, броят на антиоксидантите в акай бери е впечатляващ и помага на тялото да бъде по-устойчиво на ефектите от увреждането на свободните радикали.
  • Ягоди - Яденето на една чаша ягоди на ден осигурява доста повече от препоръчителния дневен прием на витамин С, както и манган, фолат, калий и магнезий. Храненето с ягоди също е богато на антиоксиданти, включително кверцетин, танини и полифеноли. Доказано е, че ягодите помагат за подобряване на функцията на имунната система, в борбата с рака и сърдечните заболявания, подобряват здравето на кожата и благоприятстват когнитивната функция.
  • Малини - Малината е друга антиоксидантна сила и е с високо съдържание на микроелементи, включително витамин С, манган, витамин К и магнезий. Изследванията показват, че добавянето на малини към добре балансирана диета може да помогне за загуба на тегло чрез засилване на метаболизма и подпомагане на храносмилането. Храненето с малини също може да помогне при управлението на диабета, тъй като има нисък гликемичен индекс и малко влияние върху нивата на кръвната захар, като същевременно е с висока концентрация на фибри.
  • Червени боровинки - Червените вкусни боровинки съдържат една от най-високите концентрации на антиоксиданти от всички плодове, което ги прави мощен източник за защита на клетките от увреждане от така наречените свободни радикали, което може да причини различни хронични заболявания. Те са добре известни като натурално средство за лечение на инфекции на пикочните пътища, което се дължи на антибактериалните свойства на плодовете. Червените боровинки също са полезни за храносмилателния тракт, осигурявайки детоксикиращи ефекти, които помагат за елиминирането на токсините от тялото. Те могат да бъдат от полза и за когнитивната функция, според изследване.
  • Черница - Ще видите черницата, използвана в смутита, пайове и други рецепти за десерти. Богат е на фибри, витамин С, витамин К и желязо. Изследванията показват, че черниците помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, защитават здравето на черния дроб, поддържат здравословно храносмилане и намаляват нивата на холестерола.
  • Плодове от хвойна - Технически не са плодове, но ясно се смятат за такива, плодовете от хвойна всъщност са шишарки от женски семена, които приличат на други плодове (оттук и името), но се използват като подправка. Те служат като естествен антисептик и антиоксидант, а етеричните масла от плодовете се използват за подобряване на състоянието на кожата, стимулиране на храносмилането и подпомагане на съня. Когато използвате хвойна като подправка, тя може да се добавя към сосове и маринати за пиперлив вкус.

Как да включите горските плодове в диетата си?

Горските плодове са универсален продукт. Те могат да се консумират самостоятелно като здравословна закуска или да се добавят към множество рецепти, включително печива, замразени лакомства, смутита и салати.

Ето някои от най-добрите начини да добавите горски плодове към вашата диета:

  • Здравословна закуска - Независимо дали приготвяте палачинки или парфета с кисело мляко, горските плодове са засищащо и питателно допълнение към всяка здравословна закуска.
  • Печени изделия - Био горските плодове придават естествена сладост на печивата, като същевременно осигуряват важни хранителни вещества. Те се вписват добре в мъфини, кексчета, пайове, торти и други домашни десерти.
  • Замразени лакомства - Горските плодове са чудесна добавка към замразени десерти, като сладолед, замразено кисело мляко и йогурт.
  • Смутита - Домашните смутита могат да се приготвят с плодове, зеленолистни, ядки и супер храни под формата на прахове, за да повишите енергията, да набавите хранителни вещества и да подпомогнете имунната си система.
  • Чайове и напитки - Напитките, направени с най-здравословните горски плодове, са освежаващ (или уютен) начин за консумация на мощни антиоксиданти и микроелементи.
  • Сиропи - Плодовете често се използват за приготвяне на сиропи, които не само се използват за храна, но и за терапия. Бъзът, например, се използва под формата на сироп за засилване на функцията на имунната система и борба с респираторни заболявания, като грип. За да се направи сироп, плодовете обикновено се варят във вода за около час. След това оставете течността да изстине и я отцедете с помощта на цедка. Обичайно е да добавяте допълнителни билки или подправки към сиропите от горски плодове, като канела и карамфил.
  • Конфитюри и сосове - Има нещо много успокояващо в конфитюрите или сосовете от горски плодове. Те са богати и сладки и могат да се добавят към домашно приготвени хлябове, питки, мъфини и други. 
  • Салати - Плодовете се вписват добре в летни салати, особено когато са смесени със семена или ядки, които предлагат приятна хрупкавост. Ягодите, боровинките, малините, червените боровинки и къпините са едни от най-популярните добавки към салатите.

Какви плодове ще откриете в нашия био магазин ?

При нас ще намерите голямо разнообразие от пресни био плодове и замразени органични плодове. Те са с най-високо качество, доказан произход и винаги на най-добра цена. 

Можете да приготвите вкусна и здравословна домашна храна като си набавите всички необходими продукти от нашите био магазини в София и Пловдив или поръчате от bio-market.bg.

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!