Цветът е едно от първите неща, които привличат вниманието ви, когато влезете в магазин за дрехи. Цветът е дълбоко емоционален и мощен. Текстилната промишленост вече осъзнава отрицателното въздействие на замърсяването, което причинява. Осъзнаването на опасностите, причинени от химикали, използвани в различни процеси, доведе до използването на органични влакна и рециклиран полиестер. Това доведе до появата на общи жаргони като Eco или Turning to green. Преходът към зелено просто означава възприемане на природосъобразен начин на живот и билковото боядисване е едно от тях.

Какво представляват естествените багрила?

Естествените багрила и използването им в боядисването е може би най-древното изкуство на всички времена. Хората започнаха да използват естественото багрило като свой първи интелектуален инструмент, за да изобразят заобикалящата ги среда и себе си чрез това изкуство. Въпреки че естествените багрила са били използвани за оцветяване на текстил от древни времена, но през 19 век синтетичните багрила заменят естествените багрила след откриването на лилавия оцветител. Естественото багрило се определя като всяко багрило, пигмент или друго вещество, получено от естествени източници като растения, животни и минерали, които са възобновяеми и устойчиви биоресурси с минимално въздействие върху околната среда. Те са известни от древността с употребата си при оцветяване на текстил, хранителни субстрати, естествени протеинови влакна като вълна, коприна и памук и кожа, както и хранителни съставки и козметика.

Естествените багрила са багрила, получени от естествени материали. Повечето са от растителен произход и се извличат от корени, дърво, кора, горски плодове, лишеи, листа, цветя, ядки и семена. Други идват от насекоми, миди и минерални съединения. Тези бои са единствените багрила, използвани за текстил, докато синтетичните багрила не са създадени през 1850 г.

Три естествени багрила, които са били често срещани в древността, са индиго, ализарин и логвуд:

  • Индиго – Индигото има отличителен тъмносин цвят, получен от листата на боядисващата билка, isatis tinctoria, и растението индиго, indigofera tinctoria.
  • Ализарин - Ализаринът е червена боя, извлечена от растението луд.
  • Дървесина – Произведена от растението дървесина, боята дървесина първоначално е червена, но ще се трансформира във въглен, лилаво, сиво и черно, след като се комбинира с хром.

Какви са предимствата от боядисването с био натурална билкова боя за коса?

Ще откриете безброй предимства от органичните бои за коса. За всеки човек едно от най-важните неща свързано с външния вид е косата.

Но, да сме реалисти – всички знаем колко сериозни щети може да причини боята, в същото време сухота и дори накъсване.

Какво е органична боя за коса?

Органичната боя за коса включва органични растения, които се отглеждат без пестициди и по-малко химикали от обикновената боя за коса. 

Какво представляват веганските бои за коса?

Веган боите за коса са билкови смеси прах, използвани за боядисване на коса без използване на химикали. Те са направени от растителни съставки като моркови или цвекло, за да оцветят косата естествено, без да причиняват щети. Тези естествени бои за коса са по-нежни към косата и скалпа. Но техните ефекти не са постоянни и косата ви ще се нуждае от редовни корекции, за да запазите цвета си свеж. Веганските бои за коса са без жестокост и са направени без никакви продукти на животинска основа или животински произход. Те са естествени и безопасни за употреба върху косата и скалпа.

Важно е да знаете, че не всички растителни бои за коса са веган. Докато някои растителни бои за коса използват млечни продукти, веганските продукти по дефиниция не съдържат млечни продукти. Проверете отново списъка със съставките, преди да направите покупка.

Боядисването на коса с веган боя за коса се превърна в хит сред любителите на боядисването на коса. Веганските бои за коса са перфектна алтернатива на конвенционалните бои за коса, които съдържат агресивни химикали като амоняк. Нормалните бои за коса увреждат косата и са скъпи. Съставките във веганските бои за коса подпомагат здравето на косата. 

Какви са предимства да използвате органична боя за коса?

  • Насърчаване на здравето на косата: Естествените съставки като зеленчуците и билките са безопасни. Освен че боядисват косата ви, те също укрепват кичурите ви и възстановяват щетите. Тези съставки също поддържат косата ви естествено овлажнена и подхранена с хранителни вещества.
  • Предотвратяване на увреждане: Химикалите в обикновените бои за коса могат да увредят косата и да причинят накъсване и загуба на коса. Косата също може да стане чуплива и суха. Но това не е така при веган боите за коса. Те предотвратяват увреждането на косата от химикали като водороден пероксид, парабени, амоняк и др.
  • Защитават структурата на косъма: химикалите в обикновените бои за коса проникват в кожичките, за да оцветят косъма отвътре. По този начин те могат да нарушат структурата на косъма и да го оставят отворен за увреждане. Веган боите за коса предпазват структурата на косъма и намаляват увреждането на косата.
  • Безопасни са по време на бременност: Обикновените бои за коса се считат за особено опасни по време на бременност. Много жени вярват, че химикалите в боите за коса могат да повлияят на плода. Веганските бои за коса са безопасни за употреба по време на бременност, тъй като не съдържат агресивни съставки.
  • Овлажняване на косата: Веганските бои за коса използват масла, които подхранват и овлажняват косата. Ще забележите по-малко падане на косата, по-добра текстура на косата и по-блестяща и по-мека коса, когато използвате вегански бои за коса.
  • Лечение на проблеми със скалпа: Естествените съставки като алое вера също могат да помогнат при лечението на определени проблеми със скалпа като екзема или псориазис. Редовното боядисване на коса, от друга страна, може да ги влоши.
  • Временни са: Веганските бои за коса са временни и не увреждат. Можете да експериментирате с няколко растителни и растителни оцветители, без да се притеснявате за увреждане на косата.
  • Подходящи са за кожата: обикновените бои за коса може да съдържат ядки или соя, които могат да причинят нежелани реакции върху кожата (парене, зачервяване, подуване, сърбеж). Освен ако не сте алергични към определено растение или зеленчук, повечето вегански бои за коса са безопасни за кожата и не причиняват алергии.

Ползи за здравето от билковите бои, използвани в индустрията.

Индия е известна от незапомнени времена с опита си в естественото боядисване. Естествените багрила са известни със своите меки, блестящи цветове и издръжливост. Освен това запазва голяма красота и чар за дълго време. В билковия текстил могат да бъдат направени всякакви нюанси на червено, жълто, кафяво, оранжево и зелено от стъбло, дърво, листа, плодове, семена и др.

Някои от основните билки, използвани в натуралните бои са:

  • Сандалово дърво: запазва аромата си в продължение на десетилетия и осигурява охлаждащ ефект. Запазва аромата си в продължение на десетилетия и осигурява охлаждащ ефект.
  • Neem: би помогнала в борбата срещу различни кожни заболявания.
  • Neela Amari или Indigo: ще помогне в борбата с кожните заболявания.
  • Ramacham или Cuscus Grass: Ако дрехата е боядисана с тази боя, това ще помогне в борбата с астмата.
  • Куркума/Тулси: Използва се за дрехи, които подобряват съня и т.н.

Аюрвастра вярва във възстановяването на баланса в системата на тялото и укрепването на имунната система. Различните използвани билки имат добре доказани антимикробни и други лечебни свойства. 

Импрегнираните с натурален екстракт уелнес облекла се надяват да се справят с различни заболявания като хипертония, сърдечни заболявания, артрит, астма и диабет с билково боядисано спално бельо, матраци, лечебни билкови одеяла, слънчево бели кърпи, комфортни облекла, престилки, нощни облекла и т.н. Тъй като отпадъците, генерирани по време на процеса, също могат да се използват ефективно като торове, платът за уелнес е чисто екологична технология, която определено успокоява душите ни.

В нашият био магазин ще откриете билкови бои за коса с изцяло растителен състав. От медено и карамелено русо, през огнено червено, шоколадово кестеняво или дълбоко черно на www.bio-market.bg ще откриете богата гама натурални цветове за вашата здрава коса. Към тях може да добавите и препоръчителните продукти за поддръжката на вашия мечтан вят за коса – високо качестени био шампоани и интензивни масла за блясък и устойчиност на цвета, при това на много добра цена. 

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.