Ако сте човек, който се наслаждава на чаша вино или две, ще се радвате да знаете, че изследванията продължават да показват, че пиещите вино се възползват от определени ползи за здравето. По-специално червеното вино се свързва с много подобрени здравни резултати, като намален риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Като се има предвид това, докато пиенето на вино (в умерени количества) може да допринесе за положителни ефекти върху цялостното ви здраве, не всяко вино е създадено еднакво.

Противно на това, което повечето хора мислят, виното се прави от много повече от грозде. Всъщност някои конвенционални вина могат да съдържат до 70 добавени съставки - включително неестествени дрожди, консерванти, хранителни багрила, остатъчни пестициди, добавени сулфити и понякога добавена захар.

Пиенето на натурално вино или още по-добре органично вино, което също се произвежда чрез естествени и биодинамични лозарски/земеделски практики, има определени предимства пред пиенето на стандартно/конвенционално вино. 

10+ проблема със стандартното вино

Повечето хора не са наясно, че същите видове опасения по отношение на преработената хранителна промишленост, като използването на ГМО, добавена захар и други добавки, се отнасят и за винената индустрия – поради което искате да търсите органично вино.

По-долу са 11 потенциални проблема, свързани със стандартни/търговски (небиологични) вина:

  • Гроздето не е органично отглеждано
  • По-високо съдържание на сулфити
  • Не се прави с местни, диви/естествени дрожди
  • Може да съдържа добавена захар
  • Обикновено е с по-високо съдържание на алкохол от стандартното
  • Не е биодинамично произведено
  • Машинно прибрано и преработено
  • Може да съдържа добавки, включително хранителни оцветители и агенти за подобряване на вкуса
  • Може да съдържа микотоксини и плесен
  • Може да съдържа странични животински продукти (невегански вина)
  • Често се прави с помощта на химически велкорин

Предимства на органичното вино

И така, какво е различното при органичното вино? И тези разлики означават ли, че органичното вино е „добро“ за вас?

1. Без синтетични добавки

Биологичното вино, което получава органичен сертификат от Министерството на земеделието, не може да съдържа синтетични добавки, което означава, че синтетични пестициди и хербициди няма да бъдат открити в органичните вина.

2. Без ГМО

Био виното също не съдържа генетично модифицирани организми (ГМО), които не са разрешени да се използват в биологични ферми. ГМО дрождите също са забранени за използване в биологичното производство на вино.

3. Без добавени сулфити

Био вина съдържат ли сулфити? Био виното се прави от органично отглеждано грозде, но все пак може да съдържа сулфити. Както бе споменато по-горе, сулфитите присъстват естествено в кожата на гроздето, така че всяко вино ще съдържа поне малко. Въпреки това, органичните винопроизводители твърдят, че използват само „малки количества добавки, включително сулфити“ или изобщо не добавят сулфити. Все пак това означава, че органичното вино технически не е без сулфити. Общото ниво на сулфит в органичните вина трябва да бъде по-малко от 20 ppm (части на милион).

4. По-висок шанс за съдържание на местни дрожди

Дивите, естествени дрожди са различни от добавените дрожди, защото се извличат от ципите на гроздето. Традиционно отглежданото грозде (небиологично) изобщо не съдържа много естествени дрожди, защото пестицидите обикновено ги унищожават. 

Органичните винопроизводители се насърчават да използват местни дрожди, но това не е задължително. Не всяко органично вино ще бъде направено само с диви дрожди, така че ще трябва да направите някои проучвания, за да разберете кои видове вино са.

5. Програмата за сертифициране трябва да преминава всяка година

За да запазят своя органичен статус, всяка година производителите на органично грозде трябва да бъдат инспектирани от USDA и да отговарят на всички квалификации. Това гарантира, че винопроизводителите продължават да използват само органично грозде и без синтетични добавки.

6. Използва устойчиво биологично земеделие и методи за производство

Практиките за биологично земеделие могат да включват използването на покривни култури, зелени торове, животински торове, паша на животни, опазване на водата, използване на възобновяеми ресурси и сеитбообороти. Тези практики имат много предимства, включително подпомагане на наторяването на почвата, поддържане на по-добро качество на горния почвен слой в дългосрочен план, естествено управление на плевелите и насекомите, намаляване на наличието на вредни бактерии или плесени и насърчаване на биоразнообразието. 

7. Ползите за здравето

Умерената консумация на вино е свързана с някои от следните ползи за здравето: по-висок прием на антиоксидант, наречен ресвератрол, който помага в борбата срещу увреждането на свободните радикали, подобрено здраве на сърцето, защита срещу атеросклероза (възниква, когато има натрупване на мазнини, холестерол и плака в стените на артериите ), намалява натрупването на триглицериди и холестерол, защита срещу инсулт и намалява риска от затлъстяване, диабет и метаболитен синдром.

Предпазни мерки по отношение на консумацията на вино

„Чистите“ вина може да имат някои ползи за здравето, но разбира се, все пак е най-добре да пиете малки количества вино в умерени количества, дори и органично вино. Опитайте се да не надвишавате пет до седем чаши на седмица и не повече от две чаши на ден. Това е най-добрият начин да се възползвате от ползите от виното, без да им противодействате с твърде много алкохол.

Публикувано от:

Цветелина Няголова
Аз съм Цветелина и съм мениджър на Био Маркет. Като мениджър в Био Маркет, организирам екипа си и осигурявам плавното функциониране на магазина. Екипната работа е сърцето на успеха в Био Маркет. За мен като мениджър е от съществено значение да насърчавам сътрудничеството, да вдъхновявам и подкрепям членовете на екипа, за да постигнем общите цели. Проявеното взаимопомощ и споделената отговорност създават не само продуктивност, но и усещане за общност и доверие помежду си. Моята роля включва водене на инвентаризация, осигуряване на качествени био продукти и гарантиране на отлично обслужване на клиентите. Работата ми изисква непрекъснато следене на новите тенденции в био индустрията и грижа за балансирано предлагане на разнообразни продукт.