Matcha е популярен избор за топли и студени напитки по целия свят. Произходът на матча може да бъде проследен до династията Танг през 8 век в Китай. Приготвянето на чай на прах от приготвени на пара сушени чаени листа става обичайно през 12 век. През 1191 г. дзен монах Миоан Ейсай открива матча и донася семената в Япония, където се казва, че ги е засадил в градината на будисткия храм в Киото.
Матчата не се гледа по същия начин, въпреки, че произхожда от растението зелен чай. При нейното култивиране се максимизират някои фитохимикали, открити в чаените листа, които я правят специална. Чаеното растение се покрива приблизително 25 дни преди да се прибере реколтата, което повишава естественото производство на аминокиселини и хлорофил.

Нека разгледаме шестте основни ползи за здравето от матча:

  • Има мощни антиоксиданти свойства - Антиоксидантите помагат за защитата на тялото от свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане поради нестабилното си молекулярно образуване. Матча е богата на антиоксиданти, включително катехини и епикатехини, и двата известни със своите противовъзпалителни свойства. Антиоксидантите също са мощни инструменти за намаляване на риска от хронични заболявания. 
  • Помага за оптимизация на теглото - Matcha може да помогне за засилване на вашия метаболизъм и увеличаване на способностите за изгаряне на мазнини, което може да доведе до намаляване на килограмите. Комбинацията от кофеин и аминокиселината L-теанин, открита в матча, повишава енергията като същевременно подпомага отпускането и редуцира стреса. Това може да доведе до подобрено физическо представяне и намаляване на процента на телесните мазнини. 
  • Има свойства против стареене - Антиоксидантите, които се съдържат в матча на прах подобряват цялостното здраве на кожата и да редуцират появата на непрятните фини линии и бръчки. Тези антиоксиданти също могат да помогнат за защитата на кожата от UV лъчи и замърсяване, допринасящи за стареенето на кожата. Антиоксидантите в матча помагат за защитата на клетките на кожата срещу вредните въздействия на реактивните кислородни видове (ROS), за които е известно, че увеличават признаците на стареене, възпаление и фотоувреждане поради увеличаването на оксидативния стрес. А като допълнение, антиоксидантите в матча могат да помогнат за насърчаване на обновяването на клетките и производството на колаген в кожата, като й помагат да запази младежкия си вид с мощни ефекти против стареене. 

  • Защитава черния ви дроб – Знаете, че това е важен орган, който играе ключова роля в премахването на токсините от тялото, обработката на хранителни вещества и повече от 500 други функции. Матча може да помогне на функцията на черния дроб.
  • Влияе добре върху здравето на сърцето - Катехините, открити в матча, могат да помогнат за подобряване на кръвния поток и понижаване на нивата на холестерола. Проучено е, че нивата на холестерол, заедно с триглицеридите намаляват с консумацията на зелен чай.
  • Помога на мозъка ви да работи по-добре - Различни проучвания са стигнали до извода, че компонентите на матча, включително кофеин и L-теанин, могат да помогнат за стимулиране на мозъка. Знае се също, че кофеинът има добър ефект върху мозъчната функция, включително по-бързо време за реакция, подобрена памет и повишено внимание. Съединението L-теанин, съдържащо се в матча, действа синергично с кофеина, като помага за предотвратяване на енергийния срив, който често е придружен от консумацията на кофеин. L-теанинът също така насърчава бдителността и е доказано, че повишава активността на алфа вълните в мозъка. 

Важно!

Преди да започнете консумацията е добре да знаете, матча е с високо съдържание на кофеин. Въпреки че кофеинът има големи предимства, като повишена енергия и бдителност, тези, които са чувствителни към кофеина, може да го намерят за твърде стимулиращ. Чувствителността към кофеин може да се почувства като нервност, безпокойство или невъзможност да заспите.

био матча чай

Какви видове матча ще намерите в нашия био магазин?

При нас има голямо разнообразие от чайове, включително различни видове матча на прах. Можете да изберете между био матча в метална кутийка, класически или премиум вариант. Тъй като знаем колко е полезна, сме добавили в асортимента си и продукти като овесена каша с матча за закуска, комбуча с матча и микс за лате с матча.  

Разгледайте всички супер храни, които са налични в bio-market.bg и изберете най-подходящата за вас. При нас винаги ще намерите любимите си продукти на най-добра цена!

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.