Ползите от витамин B12 и храните с витамин B12 са огромни и включват повишаване на енергията, намаляване на депресията, намаляване на желанието за захар и намаляване на неврологичната дегенерация. Това определено е витамин B (един от осемте), който не искате да ви липсва поради толкова много причини.

Топ храни, които съдържат витамин В12

  • Телешки черен дроб - Основната полза от яденето на черен дроб е много високото съдържание на B12. Всичко, което е необходимо, е една порция телешки черен дроб, за да надхвърлите дневните нужди на повечето хора от B12. Просто винаги се уверете, че купувате телешки черен дроб с най-високо качество. Това означава черен дроб, който е органичен.
  • Хранителна мая - 2 супени лъжици хранителна мая (9 g) съдържа 14 mcg витамин B12 (583% DV). Ако сте вегетарианец или веган и търсите начин да получите повече B12 в диетата си, хранителната мая е чудесен вариант. Хранителната мая също се счита за пълноценен протеин, тъй като съдържа поне девет от 18-те аминокиселини, които човешкото тяло не е в състояние да произведе.
  • Атлантическа скумрия - Атлантическата скумрия (не кралската скумрия) влиза в списъка на най-здравословните риби, защото не само е с изключително високо съдържание на B12, но също така е съдържа омега-3 и е с ниско съдържание на живак.
  • Сардини - Те са с много високо съдържание на Б12 и също така са с впечатляващо високо съдържание на нещо друго важно за човешкото здраве – омега 3. За Omega 3 знаем, че са важни за здравето на мозъка, бързата мисъл, сърцето, холестерола и хормоналния баланс.
  • Говеждо/телешко месо - То не е само най-добрият избор, когато става дума за хранителни източници на Б12 – то е и един от най-добрите животински източници на протеини. 
  • Агнешко месо - Агнешкото не се яде толкова често, колкото в другите меса, но определено има впечатляващо хранително съдържание. Това е една от най-добрите храни с витамин B12, а също така е много богата на протеини, желязо, селен и цинк.
  • Дивоуловена сьомга - Дивоуловената сьомга е един от най-здравословните и питателни източници на протеини. Разбира се, трябва да изберете дива, а не отглеждана в стопанства, за да се възползвате максимално от тази риба, когато става дума за вашето здраве. Дивоуловената сьомга е пълна с витамин В12, както и витамин D, което е друг често срещан дефицит на витамини в наши дни.
  • Яйца - 2 големи яйца съдържат много повече витамин Б12, отколкото си мислите. Яйцата са чудесен немесен източник на витамин B12. Те също така съдържат холин, от който черният ни дроб зависи да функционира правилно.
  • Извара - Изварата е с високо съдържание на Б-12, както и протеини и калций. Освен това е основната съставка на алтернативен подход към рака, известен като протокола на Будвиг или диетата на Будвиг.
  • Сирене Фета – Тази вкусотия е страхотен и достъпен източник на този витамин и много други полезни вещества, като рибофлавин и калций. 

Ако все пак искате да повишите хранителните си нива на B12, можете да приемате добавки.

Някои налични видове добавки с витамин B12 включват:

Кой може да има полза от приема на добавки с витамин B12?

  • Възрастни хора над 50 години
  • Хора с храносмилателни разстройства, които нарушават усвояването на хранителните вещества
  • Хората, които са изключили от диетата си животински продукти
  • Бременни или кърмят
  • Тези с история на тежко тютюнопушене, алкохолизъм и дългосрочна употреба на антибиотици
  • Хора на лекарства за контролиране на стомашната киселина

Как да си набавим Б12, ако сме вегани?

Важно е да се уверите, че получавате достатъчно витамини от група В в диетата си, особено ако сте веган или вегетарианец. 
Някои от най-добрите храни с витамин B12 за хора на веганска или растителна диета включват:

  • Хранителна мая - Тя се счита за един от най-добрите източници на Б12. Хранителната мая също е отличен източник на витамин В6, тиамин, рибофлавин, фолат и цинк. Може да се добавя към ориз, тестени изделия, супи и салати за питателна сила, без да са необходими животински продукти.
  • Млека на растителна основа - Обогатените млека на растителна основа помагат за увеличаване на приема на витамин В12, дори ако решите да не консумирате млечни продукти. Много млека без млечни продукти, като бадемово, овесено и кокосово мляко, са обогатени храни с витамин В12. Добавянето на тези млечни продукти към смутита, кафе и печива е чудесно за хора на веганска или растителна диета.

При нас ще намерите единствено висококачествени храни, които ще снабдят тялото ви със здравословни витамини и минерали. 
Заповядайте в нашия онлайн био магазин и изберете най-доброто за вас, вашето семейство и приятели.

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!