Знаете ли, че ние, модерни хора от големите градове, прекарваме средно около 90 процента от живота си на закрито? Между пътуването до и от работата ни, прекарването на вероятно над осем часа на ден в работа и извършването на обичайната ни ежедневна работа, ние виждаме природата повече на нашите телевизори, отколкото в реалния живот, пропускайки ползите за здравето от това да сме на открито.
Това не само е депресираща статистика, но има и реални ползи за здравето от това да сме на открито, които пропускаме, когато сме затворени в домовете и офис сградите си. Изследванията показват, че само 120 минути (това са два часа) на седмица са свързани с добро здраве и благополучие.
От подобряване на настроението ни до усещане за по-хлад, престоят на открито е нещо, от което всички можем да използваме повече.

Ползи за здравето от престоя на открито

1. Дишане на чист въздух

Заради замърсяването на въздуха, сезонните алергии и страховитите пълзящи насекоми навън, някои от нас биха предпочели да стоят вътре възможно най-често, но ако смятате, че дишате по-добре въздуха вътре, ще ви разочароваме - замърсяването на въздуха на закрито може да е до 10 пъти по-голямо от това, което е на открито.
Повечето от нас се притесняват от замърсяването с фабричен дим или изгорели газове от коли, но замърсяването на въздуха в затворени помещения означава, че домовете ни също са заредени с него и често на нива, значително по-високи от тези, които бихте намерили навън. Неадекватната вентилация, боите, химикалите от домакински и лични продукти и мухълът допринасят.
Ако имате нужда от глътка свеж въздух, време е да излезете навън.

2. Вземете си дневната доза витамин D

Един от най-честите дефицити сред възрастните хора е дефицитът на витамин D. Това, което прави витамина различен от повечето от тези, от които се нуждаем, е, че телата ни всъщност произвеждат по-голямата част от витамин D, от който се нуждаем, вместо да разчитаме на храните, които ядем, за да го доставят. Телата ни превръщат слънчевата светлина, която поглъщаме, в химикали, които я превръщат във витамин D, който всички познаваме и обичаме.
Въпреки това, ако не излизаме достатъчно на открито, тялото ни се бори да получи достатъчно слънчева светлина, за да произвежда витамин D. Когато е възможно, опитайте се да отделяте поне 10 до 15 минути незащитено време на слънце всеки ден и да извлечете ползите за здравето от това, че сте на открито.

3. Намалява риска от депресия причинена от сезонно афективно разстройство 

Сезонното афективно разстройство или САР е вид депресия, която настъпва в началото на есента и се влошава през зимата. Въпреки че изследователите не са сигурни какво точно го причинява, се подозира, че липсата на светлина и витамин D играе роля.
Дори и да нямате САР, липсата на естествена светлина по време на по-хладно време наистина може да повлияе на настроението ви. 

4. Отдайте се на „горска баня“ за душата

Не, не включва външен душ. По-близо е до къмпинга.
Горското къпане/баня или горската терапия се основава на японската концепция Shinrin-yoku, която набляга на прекарването на времето далеч от шума и суетата на градовете и прегръщането на природата.

Посещаването на природата може да засили активността на вид бели кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите и туморните клетки. Освен това помага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на стреса, нещо, което всички можем да използваме.

5. Облекчете безпокойството

Чувствате се тревожен за нещо? Разходката навън може да помогне.
Изследователите са открили, че самото прекарване на време на открито сред природата може да подобри общото ви усещане за благополучие и да намали тревожността. Излизането навън също може да даде тласък на креативността.

6. Свържете се със земята – заземете се

Чували ли сте за заземяване преди? Това е начин да се свържете с енергията на земята, като ходите боси.
Краката ни привличат електрическите заряди на земята, позволявайки им да преминават през нас. Резултатите са подобрен сън, намалено възпаление и повече време сред природата – всичко печели.
Разбира се, трябва да сте навън, за да се свържете със земята. Килимите или дървените паркети нямат същия ефект!

Как да прекарваме повече време на открито ?

  • Спортувайте навън - Пренесете своите йога тренировка в задния двор или пропуснете бягащата пътека и вместо това посетете парка. Можете също така да отидете на поход или да тичате навън.
  • Разходи се - Прекъснете следобедния спад в енергията с кратка разходка навън или отидете на разходка, докато чатите по телефона.
  • Яжте навън - Насладете се на промяна на обстановката и яжте храната си на открито.
  • Прегърнете сезонните дейности - Студено навън? Играйте в снега, отидете в парка или отидете на бърза разходка. Затопляне? Опитайте да се разходите или да гледате играта на любимия си футболен отбор на стадиона.

Без значение какъв е сезонът, време е да станете от дивана и да се насладите на страхотната природа. Вашето здраве ще ви благодари.

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!