През лятото нещата стават много по-цветни, включително вашите чинии. Вкусните летни плодове могат да се включат към стандартните ви хранения. Могат да се добавят към салати, спредове, смутита, коктейли, сосове и десерти.
Ягодите са едни от най-обичаните плодове и през летните месеци, тъй като им се наслаждаваме направо от градината. Те са сладки, сочни и лесно могат да бъдат включени в рецепти. Освен това храненето с ягоди е доста впечатляващо, предлагайки изобилие от витамин С, който ще отговори на дневната ви квота само с една до две чаши. Ягодите са богати на антиоксиданти, които действат като една от първите защитни линии на тялото срещу болести.
Боровинките се считат за суперхрана и има причина. Тези богати на антиоксиданти плодове помагат в борбата с безвредните свободни радикали в тялото. Тъй като те също така осигуряват диетични фибри, боровинките могат да помогнат при загуба на тегло, като се движат бавно през храносмилателния тракт и подобряват ситостта, а е известно, че помагат и за подобряване на управлението на глюкозата и паметта.
За много хора малините са любими през лятото. Те са заредени с фитонутриенти, които осигуряват техния тъмночервен цвят и ползи за здравето. Както повечето горски плодове, е доказано, че храненето с малини подобрява здравето на сърцето и метаболизма, като същевременно облекчава възпалението.
Къпините са известни като една от най-добрите антиоксидантни храни и са богати на важни хранителни вещества, включително витамин С, витамин К и манган.
Мангото е тропически плод, който се описва като кръстоска между праскова и ананас. Той осигурява над 20 витамина и минерала, включително витамин С, витамин А, витамин В6 и витамин Е. Освен това съдържа фибри, които помагат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, насърчават здравето на храносмилането и подобряват ситостта.
Папаята е родена в тропиците и се отглежда в субтропичните райони на Съединените щати. Тя осигурява ензимни съединения, които могат да помогнат на тялото да разгради и да използва протеините правилно.
Ананасът е богат на хранителни вещества и предлага добро количество витамин С, манган, тиамин и витамин В6. Проучванията показват, че ползите от ананаса включват способността му да засилва имунната система, сърцето и здравето на храносмилането.
Както всички летни плодове, те са отличен източник на антиоксиданти и осигуряват диетични фибри, което позволява на сливите да намалят чувството на глад и да помогнат при загуба или поддържане на теглото.
Прасковите са любим летен плод, който има нежна кожа и сладък, сочен вкус. Прасковите осигуряват добро количество витамин С, витамин А и калий, а проучванията показват, че могат да помогнат за намаляване на възпалението. Прасковите съдържат и мощния антиоксидант лутеин, който помага за защита на очите и здравето на кожата.
Нектарините са генетично идентични с прасковите, но имат гладка кожа и разнообразие от цветове. Те също така осигуряват антиоксиданти, подобряват здравето на очите и укрепват имунната система.
Този летен плод има тръпчив и отчетлив цвят. Не само, че е отлична съставка в конфитюри и печени изделия, но и храненето с кайсии е доста впечатляващо. Кайсията е добър източник на фибри и дори осигурява малко протеин, заедно с витамин С, витамин А, калий, витамин Е и витамин К.
Има нещо в сервирането на купа череши, което ви напомня за лятото. Черешите имат превантивни ползи за здравето поради техните биоактивни компоненти, които включват антиоксидантите антоцианин и цианидин, заедно с мелатонина, молекула, която се оказа критична за регулиране на цикъла ви сън-будност.
Динята е основна храна през лятото, която е прохладна и хидратираща. Може би най-известните предимства на динята са способността й да подпомага хидратацията, храносмилането и детоксикацията, тъй като тя е около 91% вода и ви помага да се отървете от излишните течности в тялото.
Пъпешът е един от най-големите плодови източници на витамин А, а също така осигурява витамин С, витамин К, калий, магнезий, витамини от група В и фибри. Храненето с пъпеш може да се похвали с полезни каротеноиди, които засилват функцията на имунната система и помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Една чаша киви осигурява почти 275 процента от дневната препоръчителна доза витамин С, което го прави един от най-богатите на фитонутриенти летни плодове. Кивито доставя 20 жизненоважни хранителни вещества и яденето му помага да се противодейства на стареенето и да се подобри здравето на кожата.
Ябълките се предлагат от края на юли до ноември, като различни сортове са готови за бране по различно време. Ябълките се предлагат в няколко цвята и вкуса, което ги прави едни от най-универсалните летни плодове. Що се отнася до храненето с ябълки, те осигуряват фибри, витамин С, калий и други, което прави ябълките чудесна храна за подпомагане на храносмилането, борба с възпалението и подпомагане на контрола на теглото.
Знаете ли, че портокалите са добър източник на витамини от група В, включително фолиева киселина, тиамин, витамин В6 и пантотенова киселина? Те също така осигуряват антиоксиданти, които повишават имунитета, здравето на кожата и мозъчната функция. Можете да се възползвате от портокаловото хранене, като използвате неговия сок или кора в летни рецепти, от салати до сокове.
Може би по-малко известният летен плод в групата, pawpaw fruit, може да се похвали с кремообразна текстура и сладък вкус, който често се описва като комбинация от ананас, банан и манго. Той е отличен източник на манган, мед, желязо и магнезий, което го прави чудесна храна за насърчаване на здравето на костите и здравословно храносмилане. Може също да помогне за поддържане на контрол на кръвната захар.
Как можеш да говориш за летни плодове, без да споменаваш лимони и лайм? Като за начало, и двете се използват във вода, за да я направят по-детоксикираща, плюс е доказано, че тези цитрусови плодове помагат за подобряване на имунитета и здравето на сърцето. Добавянето на лимони и лайм към вашата диета може да засили загубата на тегло и да се бори с увреждането на свободните радикали.
Има толкова много начини да добавите летни плодове към вашата диета, особено в тези горещи дни. Те са охлаждащи, освежаващи и хидратиращи и могат да се използват в редица ястия, от обогатени води до маринати.
Ето някои неща, които можете да направите с тези плодове:
В нашия био магазин ще намерите голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, както и всичко необходимо, за да приготвите вкусна и здравословна храна.
Търсене
Свързани продукти