Това е периода от годината, когато времето започва да преминава към по-студено, с повече хора, които се разболяват от настинки и вируси, и много предизвикателства за имунната ни система.
Придържайте се към тези осем прости стъпки, за да сте здрави през по-хладните месеци.

1. Яжте истинска храна

Истинската храна е храната, която е най-естествена, намираща се в природата с най-малко количество обработка, преди да стигне до вашата маса.
Този тип храна ни помага да сме здрави. Храни като ябълки, костен бульон, ферментирали храни, моркови, сурови ядки и семена са есенни храни, които помагат за поддържане на здрава имунна система. Включете в диетата си био храни, които не са заредени с хормони, пестициди и други неестествени химикали. 
Яденето на разнообразни истински, здравословни храни в идеалния случай трябва да осигури на тялото ви хранителните вещества (включително изобилие от витамини, минерали, фибри, сложни въглехидрати, здравословни мазнини и протеини), от които се нуждае, за да функционира и да остане здраво. Това трябва да е първият ви ежедневен избор на храна.
И не забравяйте да готвите с подправки и билки, които също поддържат имунната ви система, като куркума, джинджифил, канела и риган.

2. Подкрепете имунната си система

За щастие, природата ни предоставя съкровищница от растителни и други съставки за поддържане на здрава имунна система. Разбира се, може да е объркващо да разберете кои са най-добрите в грижата за вашата имунна система. Ето някои от най-добрите добавки, поддържащи здравата имунна система:

3. Правете упражнения

Упражнението е един от най-добрите начини да подобрите цялостното си здраве и да останете жизнени през есенните и зимните месеци, когато повечето хора не са толкова активни поради по-студените температури.
Според изследване 30 минути спорт, три до четири тренировки на седмица, са най-добрият начин да подсилите имунитета си. Всяко повече упражнение от това всъщност може да започне да има обратен ефект.

4. Спете много

За да поддържате здравето си, трябва да си почивате много, но не можете да „наваксате“ съня си или да компенсирате седмици или месеци с твърде малко сън.
Достатъчният сън редовно е от ключово значение за поддържането на добро здраве. Проучванията показват, че липсата на сън може да повлияе негативно на здравето и теглото. Може също да повлияе на функцията на имунната система.

5. Насладете се на живота

Един от най-добрите начини да победите стреса е да балансирате живота си със забавление. 
Отделете време, за да се насладите на живота и да създавате радост всеки ден. Без значение дали ще отделите малко време да слушате любимата си музика или да гледате сериал, да спортувате, да се разхождате със семейството или приятелите си, жизненоважно е да включите забавление в деня си – най-вече когато това е последното нещо, което ви се иска да правите.

6. Приемайте достатъчно витамин D

Напоследък се разкрива все повече и повече за огромните ползи за здравето от витамин D. Най-добрият начин за получаване на витамин D е чрез редовно излагане на слънце. Понижаването на количеството на витамин D (който много западняци несъзнателно имат) може пряко да повлияе на цялостното здраве на тялото, включително на имунната система.
За да останете здрави, уверете се, че се излагате редовно на слънце. Ако живеете някъде, където има слънце само през лятото е добра идея да приемате добавка с витамин D. Не забравяйте да направите кръвен тест, за да проверите нивата на витамин D в организма си.

7. Приемайте пълноценни мултивитамини

Приемът на мултивитамини е чудесна стъпка към поддържане на цялостното ви здраве. Но не всички мултивитамини са създадени еднакви. Пълноценните мултивитамини са максимално близки до истинския източник на витамини и минерали, които можете да получите.
Всъщност тялото ви ще може по-добре да го разпознава, смила и абсорбира хранителните вещества в него. Някои висококачествени мултивитамини ще се доставят с ферментирали (за оптимално храносмилане) хранителни вещества, което може да направи хранителните вещества по-лесни за усвояване.

8. Избягвайте захарта

Захарта е едно от най-лошите неща за консумация, особено ако се опитвате да сте здрави - а кой не е? Захарите влияят негативно на имунната система. Избягването на захари е от ключово значение за поддържане на здравето, особено когато сте под стрес.
На пазара има страхотни, изцяло натурални подсладители, така че не е нужно да приемате бяла захар. Опитайте стевия или суров мед в умерени количества. (И избягвайте изкуствените подсладители).

Заключение

Ние знаем, че всеки човек иска да остане здрав и жизнен през по-студените месеци и всъщност през цялата година. Когато предприемете горните осем стъпки, за да сте здрави, вие ще поддържате тялото си не само през този сезон, но и за цял живот в добро здраве.

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.