Случвало ли ви се е да проверите съставките на любимия си хумус и да забележите тахан сред изброените? Това е хубаво нещо, защото таханът се прави от смлени сусамови семена, за които знаем, че са питателни сами по себе си.
Всъщност изследванията показват, че сусамовите семена и следователно таханът имат сходни имуностимулиращи и сърдечно-съдови защитни способности като суперхрани, подобно на зехтин, орехи и ленено семе. Но това не е всичко.
Основен елемент от близкоизточната и средиземноморската кухня, таханът е вид сос или паста, приготвена от смлени сусамови семена (Sesamum indicum). Сусамовото семе е семето на растението сусам, което е само един вид сусам сред 40-те, които принадлежат към семейството на растенията, наречено Pedaliaceae.
Таханът е популярен в Северна Африка, Гърция, Израел, Турция и Ирак от хилядолетия, където все още се използва като основна съставка в рецепти за хумус, баба гануш, халва и като самостоятелен дип.
Преди повече от 4000 години за сусамовия тахан е писано в древни текстове, които произхождат от река Тигър и река Ефрат и от историци, включително Херодот, който си спомня разкази за това, че е сервиран на кралски особи, тъй като се смята за храна, достойна за боговете.
От около 40-те години на миналия век таханът се предлага в САЩ. В България можете да закупите сусамов тахан от много места, но винаги препоръчваме да се доверите на качествен и утвърден магазин като нашия био магазин.
Точно като другите семена и ядки, сусамовите семена помагат за понижаване на холестерола, осигуряват диетични фибри за храносмилането, подобряват кръвното налягане, балансират хормоните и други.
Таханът се прави от накиснати сусамови семена, които след това са препечени и натрошени в по-гъста паста или по-гладък сос. Сусамовите семена, които се използват в повечето тахани, първо се „олющват“. Това означава, че те са напоени, за да помогнат за отделянето на триците от ядките, което води до по-гладък завършен продукт. За съжаление, в същото време беленето премахва много от предимствата на тахана, тъй като изхвърля триците на сусамовите семена, където се съхраняват много от хранителните вещества. Винаги е най-добре да купувате необелен тахан, ако можете да го намерите (или да си направите сами), за да запазите цялото семе непокътнато.
Безценността на тахана се свежда до множеството ползи за здравето от сусамовите семена, които са една от най-древните храни на земята. Сусамовите семена (Sesamum indicum) са чудесен източник на полиненаситени есенциални мастни киселини, които са свързани с подобрения в здравето на сърцето, кожата, плодовитостта и други.
Ето някои често срещани въпроси, които може да имате относно тази обичайна съставка за хумус:
Можете ли да готвите с тахан? Добре ли е таханът да се нагрява? - Мазнините в тахана са чувствителни към висока температура и не могат да издържат на много високи температури или продължително готвене, така че не е най-добрата идея да използвате тахан или сусамово масло, когато готвите неща дълго време или при много високи температури. Краве масло, олио или масла като това от авокадо или кокосово масло са по-добър избор в тази ситуация.
Това се отнася особено за суровите масла от тахан, които трябва да съдържат най-високото ниво на здравословни мазнини, които не бихте искали да разрушите. Производителите обикновено работят много усилено, за да обработят и транспортират тахана при ниски температури, за да увеличат максимално ползите и качеството на вкуса му, така че това е една от причините да ви струва малко повече от други по-преработени ядкови масла (като фъстъчено масло).
Какви са начините за използване на тахан в рецепти? - Таханът е подобен на други форми на сусамови пасти/масла, които се използват в определени азиатски кухни, като тези, произхождащи от Китай, Корея, Индия и Япония. Например смлян сусам е включен в традиционните рецепти за китайска сечуанска юфка и някои индийски сосове.
Можете лесно да приготвите свой собствен пресен тахан, хумус или дресинг за салата с тахан у дома, ако сте готови.
Таханът по-здравословен ли е от фъстъченото масло?
Можете да използвате тахан в рецепти точно както бихте използвали фъстъчено масло. Когато става дума за различни масла от ядки и семена, фъстъченото масло може да спечели по отношение на популярността, но таханът може да е по-добър избор поради няколко причини. Първо, има малко опасност по отношение на фъстъците поради вид плесен/гъба, която те могат да развият, наречена афлатоксин. Афлатоксините влияят негативно на здравето на червата, което е последното нещо, от което повечето хора се нуждаят.
Алергията към фъстъци също е един от най-често срещаните алергени днес. Фъстъците обикновено причиняват чувствителност, което не е изненада, като се има предвид, че афлатоксините се конкурират с пробиотици („добри бактерии“), които живеят в храносмилателната система и насърчават силния имунитет.
И накрая, много марки фъстъчено масло са силно преработени и част от полезните вещества в тях ги няма, а сусамовите семена съдържат повече фитостероли, калций, желязо и други минерали, отколкото фъстъците. Това ги прави добър избор за вегетарианци и вегани, които може да имат ниско съдържание на някои от тях.
Търсене
Свързани продукти