Всички жени сме се чудили за тайната на пищната, блестяща коса. Може би дори сте се опитвали да подражавате на модели с блестяща коса, като използвате професионално формулирани шампоани.

Вместо да харчите пари за синтетични и безумно скъпи продукти за грижа за косата, които дават лоши резултати, помислете как цялостното ви здраве влияе върху качеството на косата ви. Спазването на здравословна диета за коса може да ви помогне да имате по-лъскава, гъста и здрава коса. Това, което ядем, оказва влияние върху всеки аспект на нашето здраве, включително на косите ни.

Най-добрите супер храни за растеж и плътност на косата

Загубата или изтъняването на косата може да бъде тревожна перспектива и е резултат от различни фактори. Естествените хормонални промени, които настъпват с напредването на възрастта, например, могат да доведат до изтъняване на косата. Някои лекарства и лечения също могат да допринесат за оплешивяване или алопеция. Стресът и хранителните дефицити също играят роля за качеството и дебелината на косата ни.

Знаейки каква храна помага за растежа на косата може да подобри цялостното здраве и състояние на косата ви. Помислете за добавяне на тези храни към вашата диета, за да стимулирате растежа на косата, да укрепите космените фоликули и да подобрите цялостното качество и здравето на вашите коси. Добавянето на някои от тези храни към вашата диета може също да помогне за справяне с основните причини за загубата на коса, като дефицит на хранителни вещества или дори хормонален дисбаланс.

Супер храни антиоксиданти

Богатите на антиоксиданти храни, като плодове и зеленчуци, са идеалната храна за засилване на растежа на косата. Антиоксидантите се борят с възпалението и засилват производството на червени кръвни клетки, като всичко това спомага за възстановяването на тялото. Укрепването на космените фоликули чрез диета може да помогне за насърчаване на растежа на косата и предотвратяване на по-нататъшна загуба.

Ето кои са най-подходящите супер храни за целта:

  • Горски плодове - Ягодите, боровинките, къпините и малините са сред най-богатите на хранителни вещества плодове, ценени за своя антиоксидантен профил. Витамин С естествено повишава производството на колаген и подпомага усвояването на желязото, което е задължително за производството на червени кръвни клетки. С повишена циркулация на скалпа, фоликулите остават здрави и намаляват риска от увреждане и оплешивяване. Една шепа горски плодове всеки ден може да помогне за намаляване на изтъняването.
  • Авокадо - Авокадото има отлична репутация като здравословна храна. Рядък източник на естествен витамин Е, то помага за предотвратяване на увреждането от свободните радикали и подобрява начина, по който тялото ви използва кислорода, което може да увеличи циркулацията на скалпа ви. Стремете се да ядете 1 средно голямо авокадо 2–4 пъти седмично – добавете го в салати, сандвичи или натрошено като гуакамоле.
  • Зеленолистни - Зеленчуци като спанак, къдраво зеле и обикновено зеле са с високо съдържание на витамини А, С и К - задължителни за растежа на косата. Витамин К играе важна роля в съсирването на кръвта и кръвообращението, като насърчава притока на богата на кислород кръв към вашите тъкани. Похапвайте чипс от зеле или пригответе хрупкава зелева салата с ябълков оцет за здрава коса.

Супер храни съдържащи естествен силициев диоксид

  • Манго - Оранжевата сърцевина на този тропически плод е изобилства на минерала силициев диоксид, съществена част от диетата за растеж на косата. Опитайте да нарежете и изядете мангото цяло като сладка закуска или смесете в зелено смути. 
  • Цели зърна - Зърнените храни като пшеница, ечемик, овес и кафяв ориз съдържат силициев диоксид, естествен градивен елемент на колагена. Насладете се на филийки пълнозърнест препечен хляб, овесена каша с горски плодове или с кафяв ориз и зеленчуци. Не забравяйте, че те са не само вкусни, но и чудесни за вашата блестяща коса. 

Супер храни, богати на здравословните мазнини

Не на последно място, диета, богата на омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини, помага за заздравяването на косата.

  • Сьомга - С високо съдържание на протеини и ненадминат източник на омега 3, тази супер храна наистина е съществена част от здравословното хранене. Изберете диво уловена сьомга и смесете със зелена салата с горски плодове.
  • Херинга - Подценена риба, херингата е чудесен източник на протеини и е добра за нещо повече от мариноване. Опитайте да задушите, добавете със сок от лайм и сгънете в тако.
  • Ядки - Това е чудесна, растителна, подходяща за вегани опция за приемане на здравословни мазнини. Някои полезни ядки като орехи, бадеми и пекани са богати на хранителни вещества.

Не винаги можем да предотвратим загубата или изтъняването на косата. Редица фактори - като генетична предразположеност, медицински състояния, лечения като химиотерапия или хормонален дисбаланс - могат да допринесат за появата на силен косопад.

Въпреки това, приемането на полезни хранителни вещества чрез яденето на здравословни храни може да помогне за подобряване на здравето на косата и да насърчи растежа и. Опитайте да включите някои от тези супер храни за коса във вашия уелнес план и помогнете на тялото си да се пребори с косопада по естествен и здравословен начин. 

Какви био продукти предлага здравословен магазин БИО МАРКЕТ ?

Bio-market.bg има много богат асортимент, включващ различни супер храни като плодове, ядки, протеини и семена. Част от тези супер храни и масла могат да се използват както за хранене, така и за приготвяне на домашни маски или лосиони за подхранване на коса. Освен много здравословни храни, в нашия онлайн био магазин ще откриете и най-висок клас френска био козметика. 

Освен здравословната храна, която консумирате, ние ви препоръчваме да третирате косата си само с качествени и естествени козметични продукти. Изберете от над 100 различни био продукта за коса, включително:

  • Био шампоан с мед и прополис
  • Био шампоан с мед и овес
  • Био шампоан с магарешко мляко
  • Био балсам с масло от карите
  • Био балсам с кокос и моринга
  • Био маска с алое вера

От къде можете да закупите продуктите на БИО МАРКЕТ ?

Ние разполагаме с магазини в София и Пловдив:

  • Био магазини в София - Paradise Mall, The Mall, Business Park Sofia
  • Био магазин Пловдив - ул. Лейди Страгфорд 2

Можете да поръчате и от нашия онлайн магазин bio-market.bg, където бързо и лесно ще откриете любимите си продукти. Поръчайте и ги очаквайте в рамките на 2 работни дни. 

 

 

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!