Похапването на богати на хранителни вещества, изгарящи мазнини храни и напитки може да ви помогне да свалите килограми и също така да подобрите здравето си по много начини. Например, здравословната, балансирана диета може да бъде в състояние да обърне диабета и да намали риска от затлъстяване и други здравословни проблеми, включително някои видове рак.

Ако желаете да добавите повече здравословни храни към диетата си, поради причини, включително да отслабнете и просто да се чувствате страхотно, започнете, като наблегнете на най-добрите супер храни за изгаряне на мазнини, изброени по-долу.

Супер храни за изгаряне на мазнини

Кои храни повишават метаболизма ви и изгарят мазнините? Когато става въпрос за храни, които помагат за бързото изгаряне на мазнините, включително мазнините по корема, ето какво трябва да знаете:

Най-ефективните супер храни и напитки за изгаряне на мазнини имат няколко общи неща:

Те често са с високо съдържание на фибри, протеини и/или здравословни мазнини. Тези качества помагат за намаляване на глада, увеличаване на ситостта след и между храненията и засилване на термогенезата (производството на топлина, което се получава по време на храносмилането, което е най-високо при консумация на храни с високо съдържание на протеини).

Те са непреработени/пълноценни храни с малко или без добавена захар, натрий и т.н. Това означава, че са с относително ниско съдържание на калории или, в някои случаи, не съдържат практически никакви калории.

Супер храните за изгаряне на мазнини доставят основни витамини и минерали, които поддържат вашия метаболизъм, енергия, издръжливост и психично здраве, като витамини от група В, желязо и електролити.

Ето списък на някои от най-добрите храни за изгаряне на мазнини:

  • Ябълков оцет - Тази основна храна всъщност може да ви помогне да отслабнете, като намали желанието за захар и помогне за балансиране на кръвната захар, благодарение на активната си съставка, наречена оцетна киселина. Поглъщането на ябълков оцет преди хранене може да ви накара да се почувствате по-сити с по-малко храна и да предпазите от затлъстяване. Освен това, той работи като естествен начин за детоксикация на тялото ви и балансиране на pH на стомаха. Тъй като веществото е силно киселинно, опитайте да добавите супена лъжица или две към чаша вода, преди да пиете.
  • Костен бульон - Костният бульон се счита за суперхрана, която може да има потенциал да трансформира здравето ви по осезаеми начини, включително чрез контролиране на апетита ви. Благодарение на изобилието от аминокиселини, съдържащи се в костния бульон, той може да помогне за предотвратяване на разпадането на мускулите, да забърза метаболизма ви и да помогне за детоксикацията на тялото ви.
  • Лют червен пипер (кайен) - Тази пикантна подправка е полезна не само за увеличаване на топлината във вашите храни. Капсаицинът (активната съставка в кайенския червен лют пипер) може да помогне за насърчаване на съдовото и метаболитното здраве. Лютият червен пипер увеличава способността на тялото ви да създава топлина и да използва за енергия, точно това, което искате, когато се опитвате да свалите тези излишни килограми.
  • Семена от чиа - Тези семена, първоначално отгледани в Мексико, са хранителна сила, пълна със здравословни мазнини, антиоксиданти и фибри, което ги прави истинска супер храна за изгаряне на мазнини. Консумирането на семена от чиа не само увеличава енергията и ви дава повече сила за издръжливост в залата, но тъй като абсорбират толкова голяма част от собственото си тегло във вода, семената също помагат за забавяне на храносмилането на тялото ви . Това помага за намаляване на пристъпите на глад, което ги прави една от най-добрите супер храни за изгаряне на мазнини.

  • Пиле - Когато става въпрос за източници на протеин, кои храни изгарят мазнините бързо? Ако се опитвате да отслабнете, пилешкото е лесно достъпен, богат на протеини избор, с който да се насладите.
  • Кокосово масло - Не всички мазнини са създадени еднакви. Всъщност кокосовото масло е една от най-здравословните и естествени мазнини, които можем да консумираме, благодарение на неговите средноверижни мазнини, които се усвояват лесно и се използват за енергия. Кокосовото масло зарежда тялото и може да помогне за поддържането на нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Замяната на растителни масла с кокосово масло при готвене е лесен начин да добавите супер храна за изгаряне на мазнини към вашата диета.
  • Кръстоцветни зеленчуци - тези зеленчуци като къдраво зеле, карфиол и брюкселско зеле – са пълни с полезни за вас съставки, те са и едни от най-добрите храни за изгаряне на мазнини, защото са хранително плътни, с голям обем и ниско съдържание на калории. Натъпкани с витамини, можете да хапнете тези зеленчуци без чувство за вина. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци е свързана със защита срещу затлъстяване и резистентност към лептин.
  • Гхи - Гхи, избистрено масло, първоначално популярно в Индия, е изненадваща храна за изгаряне на мазнини. Поради високата си точка на горене, гхи запазва своите фитонутриенти по време на готвене. Като бонус, то е подходящо и за чувствителни към лактоза и казеин хора. 
  • Грейпфрут - Кой плод изгаря най-много мазнини? Портокалите не са единствените цитрусови плодове в списъка. Грейпфрутът е също толкова вкусен и за щастие за нас изследванията показват, че той също е основна храна за изгаряне на мазнини. Опитайте да добавите резен грейпфрут, за да подсилите закуската си, или да изстискате пресния сок в чаша вода. Бонус: Дори само подушването на етерично масло от грейпфрут може да помогне за повишаване на метаболизма ви. Намажете с него китките си, за да ограничите желанието си за храна.
  • Говеждо месо - Червеното месо често е заклеймявано като нездравословно, но това е широко разпространено погрешно схващане. Може би не подозирате, че телешкото месо е една от най-добрите храни за изгаряне на мазнини за мъжете, но яденето на говеждо месо всъщност може да помогне за контролиране на апетита и задоволяване на глада. Говеждото месо е източник на здравословни мазнини, наречени конюгирана линолова киселина, която насърчава загубата на тегло и изгарянето на мазнини при възрастни с наднормено тегло.
  • Зелен чай Матча - Зеленият чай не е полезен само поради съдържанието на антиоксиданти; също така е доказано, че е естествена напитка за изгаряне на мазнини, отчасти благодарение на кофеина. Отпиването на чаша зелен чай матча е не само успокояващо. Редовното му пиене може да помогне за намаляване на телесните мазнини и понижаване на нивата на холестерола. Освен това помага на тялото ви да се възстанови по-бързо след високоинтензивни тренировки.

  • Кефир и кисело мляко - Кефирът е ферментирала напитка, подобна на киселото мляко е  заредена с лечебни ползи. Проучванията показват, че ферментиралите млечни продукти като неподсладен кефир и кисело мляко могат да служат като естествени храни за изгаряне на мазнини по корема, тъй като те засищат и осигуряват важни хранителни вещества като протеин, здравословни мастни киселини, калий, калций и магнезий. Кефирът е пълен с пробиотици, (добрите!) бактерии, които помагат на тялото ви да се бори с инфекциите. 
  • Чай Ройбос - Той помага за отслабване, тъй като съдържа антиоксидантни флавоноиди и фитохимикали. Опитайте го вместо нормалния си зелен чай за здравословна, енергизираща промяна.
  • Суроватъчен протеин - Добавянето на суроватъчен протеин към вашето смути за закуска или приемането му като ежедневна добавка ще подпомогне на способността ви да намалявате телесните мазнини и да повишавате мускулния тонус, като същевременно ще повишите нивото на енергия и ще стабилизирате кръвната захар.
  • Сьомга - Диво уловената сьомга е не само чудесен източник на протеини, но е и отличен начин за получаване на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че имат противовъзпалителни ефекти и потенциално помагат за хормоналния баланс и сърдечно-съдовото здраве. В сьомгата ще намерите и витамин D, витамини от група В, селен, калий, фосфор и други. Допълнително предимство на всички тези хранителни вещества е, че редовното хранене на риба може да помогне за подобряване на мозъчната функция и настроението ви, както и да подобри имунитета, здравето на костите и здравето на кожата.
  • Кафе - Подобно на зеления чай, кафето съдържа както кофеин, така и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, насърчаване на бдителността и психическото здраве, подобряване на издръжливостта по време на тренировки и потенциално контролиране на глада. Кофеинът може също леко да повиши метаболизма ви и да ограничи глада, като ви помага да се придържате към здравословна диета и да устоите на изкушенията.

  • Яйца - Включването на яйца в закуската ви може да помогне за контролиране на апетита през остатъка от деня и да засили загубата на тегло, благодарение на тяхното съдържание на протеини и мазнини.
  • Овесени ядки/Овесени трици - Сто процента пълнозърнести храни като овес, киноа, ечемик и други са едни от най-добрите източници на фибри, които поддържат здравето на червата, както и контрола на апетита и баланса на кръвната захар Фибрите заемат голямо място в стомаха ви и абсорбират вода, като ви помагат да се чувствате сити. Също така ви поддържат „редовни“, като предотвратяват запек и подуване на корема.
  • Бобови растения и боб - Фасулът/бобовите растения са един от най-достъпните източници на протеини, фибри, антиоксиданти като флавоноиди и множество витамини и минерали като фолиева киселина и магнезий. Проучвания свързват редовната консумация на бобови растения и боб (включително черен, морски и бял боб, нахут, леща и др.) като част от предимно растителна диета с повишена защита срещу затлъстяване, възпаления, сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и общи дефицити на хранителни вещества.

Защо да изберете нашия био магазин като доставчик на супер храни ?

Био Маркет е една от най-големите български вериги магазини за био храни и здравословни добавки. При нас ще намерите разнообразие от супер храни за отслабване, за енергия и за общо здраве. Доверете се на нашите професионални консултанти, които ще ви помогнат да изберете най-подходящата супер храна за вас. 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!