Въпреки че винаги сме знаели, че това, което ядем, влияе върху телата ни и това как изглеждаме, учените продължават да откриват доказателства, че това, което ядем, играе огромна роля за здравето на нашия мозък. 

Червата и мозъкът са тясно свързани и когато се фокусираме върху това да даваме на телата си пълноценни, питателни храни, ние се грижим и за двете.

Какво са супер храни за мозъка?

Храните за мозъка са тези, които са богати на антиоксиданти, здравословни мазнини, витамини и минерали. Те осигуряват на мозъка ви енергия и подпомагат защитата на мозъчните клетки, което помага да се предотврати развитието на мозъчни заболявания.

Как точно здравословните храни за мозъчната функция помагат за психичното здраве? Един път е чрез поддържане на функцията на червата и здравословен отговор на възпалението.

Редица важни хормони и невротрансмитери се създават в червата и след това могат да влязат в мозъка, което влияе върху когнитивните способности, като разбиране и обработка на нова информация, плюс паметта и концентрацията. Това означава, че добре функциониращите черва са от съществено значение за изпращането на мозъка на химическите сигнали, които продължават да ни помагат да функционираме най-добре.

Диетата с лошо качество на храната може да накара телата ни да отделят повече възпалителни цитокини, които според проучванията могат да допринесат за възпаление, което може да доведе до увреждане на мозъка.

Кои са най-добрите супер храни за мозъка?

  • Авокадо - Съдържайки витамин К и фолиева киселина, авокадото помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци в мозъка (предпазва от инсулт), както и помага за подобряване на мозъчните функции, свързани с паметта и концентрацията. Кремообразната текстура на авокадото ги иделано умно допълнение към смутита.
  • Цвекло - Естествените нитрати в цвеклото всъщност засилват притока на кръв към мозъка, помагайки за умственото представяне. Освен това, по време на тежки тренировки, цвеклото всъщност помага за повишаване на нивата на енергия и производителност.
  • Боровинки - Боровинките са една от най-богатите на антиоксиданти супер храни, познати на човека. Те съдържат голямо количество витамин С и витамин К и фибри. Поради високите си нива на галова киселина, боровинките са особено добри в защита на мозъка ни от дегенерация, когнитивен спад и стрес.
  • Костен бульон - Високите му нива на колаген помагат за намаляване на чревното възпаление, а лечебните аминокиселини като пролин и глицин поддържат правилното функциониране на имунната ви система и спомагат за подобряване на паметта.
  • Броколи - Заедно със свързаните зеленчуци като карфиол, къдраво зеле и брюкселско зеле, броколите са една от най-добрите храни за мозъка, благодарение на високите си нива на витамин К и холин, които могат да ви помогнат да поддържате паметта си ясна.
  • Целина - Високите и нива на антиоксиданти и полизахариди действат като естествени противовъзпалителни средства и могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани с възпаление, като болки в ставите и синдром на раздразнените черва.
  • Кокосово масло - Няма почти нищо, за което кокосовото масло да не може да помогне. Когато става въпрос за мозъка ви, то може да помогне за потискане на клетките, които са отговорни за възпалението. Може също така да помогне при загуба на паметта с напредването на възрастта и да се бори с лошите бактерии, които се намират в червата ви. Кокосовото масло и свързаното с него MTC масло също са две от най-популярните мазнини за хората, следващи кетогенната диета, които според изследванията могат да имат ползи, свързани с намаляване на риска от Алцхаймер поради кетоновите тела, които имат невропротективно въздействие върху стареещите мозъчни клетки.
  • Черен шоколад - Шоколадът е пълен с флавоноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че какаото може да увеличи мозъчния кръвен поток и оксигенацията на мозъчната кръв - плюс това може да помогне за понижаване на кръвното налягане и оксидативния стрес в мозъка и сърцето. Заменете млечния и белия шоколад с черен шоколад с поне 70 процента какао. Това гарантира, че ще получите какаото си и неговите ползи за мозъка!

  • Яйчни жълтъци - Жълтъците съдържат големи количества холин, който помага за развитието на мозъка на плода при бременни жени. Той също така разгражда бетана, химикал, който произвежда хормони, свързани с чувството за благополучие. Ако сте се въздържали да ядете цели яйца поради опасения за холестерола, има добри новини. Проучванията показват, че яденето на яйца обикновено няма ефект върху нивата на холестерола при здрави възрастни и всъщност може да помогне за повишаване на нивата на добрия холестерол. Освен това е един от най-евтините източници на протеин. Просто се уверете, че купувате био яйца от свободни кокошки.
  • Екстра върджин зехтин - Истинският екстра върджин зехтин е сред най-препоръчаните храни за мозъка поради мощните антиоксиданти, които осигурява, известни като полифеноли, както и здравословните мононенаситени мазнини.
  • Зелени листни зеленчуци - Когато става въпрос за здравето на мозъка, проучванията сочат, че яденето на по-голямо количество зелени зеленчуци е препоръчително. Наблягайте на къдраво зеле, маруля и спанак. Зеленолистните зеленчуци също са заредени с витамини А и К, които помагат за борба с възпалението и поддържат костите здрави.
  • Розмарин - Карнозната киселина, една от основните съставки на розмарина, помага за предпазване на мозъка от невродегенерация. Той прави това, като защитава мозъка от химически свободни радикали, които са свързани с невродегенерация, болест на Алцхаймер, инсулти и нормално стареене в мозъка. Освен това помага за предпазване на зрението от влошаване благодарение на високите си нива на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Други билки с подобни нива на антиоксиданти включват босилек, мента, градински чай, магданоз и кориандър.
  • Сьомга - Ако обичате риба, ще ви зарадваме, защото сьомгата е една от най-питателните храни за мозъка! Тя съдържа високо количество омега мастни киселини, които предпазват мозъка от възпаления и повишават фокуса.

  • Куркума - Не е ли страхотно, когато една проста подправка има невероятни ползи за здравето? Такъв е случаят с куркумата - корен, който е бил използван заради своите лечебни свойства от векове. Благодарение на куркумин, химично съединение, намиращо се в куркумата, подправката всъщност е едно от най-мощните (и естествени) противовъзпалителни средства. Куркумата също така помага за повишаване нивата на антиоксиданти и поддържа имунната ви система здрава. Тя подобрява достигането на кислород в мозъка ви, поддържа ви бдителни и способни да обработвате информация.
  • Орехи - Техните високи нива на антиоксиданти, витамини и минерали също подобряват умствената бдителност. Витамин Е, открит в тези ядки, може също да помогне за защитата на мозъчните клетки и да предотврати болестта на Алцхаймер.

Какви супер храни ще откриете в био магазин БИО МАРКЕТ ?

Нашият магазин за био продукти предлага голямо разнообразие от супер храни, включително:

  • супер храни против рак
  • супер храни за стави
  • супер храни богати на колаген
  • супер храни за диабетици 
  • супер храни антиоксиданти
  • супер храни за дълголетие
  • супер храни с растителен произход
  • супер храни богати на цинк
  • супер храни при бременност
  • супер храни за енергия
  • супер храни за имунната система 
  • супер храни за подмладяване   

Всички био продукти, които предлага нашия здравословен магазин можете да намерите в нашите био магазини в София и био магазин Пловдив. 

Можете да поръчате своите любими супер храни и от нашия био магазин онлайн на bio-market.bg

 

Публикувано от:

Цветелина Няголова
Аз съм Цветелина и съм мениджър на Био Маркет. Като мениджър в Био Маркет, организирам екипа си и осигурявам плавното функциониране на магазина. Екипната работа е сърцето на успеха в Био Маркет. За мен като мениджър е от съществено значение да насърчавам сътрудничеството, да вдъхновявам и подкрепям членовете на екипа, за да постигнем общите цели. Проявеното взаимопомощ и споделената отговорност създават не само продуктивност, но и усещане за общност и доверие помежду си. Моята роля включва водене на инвентаризация, осигуряване на качествени био продукти и гарантиране на отлично обслужване на клиентите. Работата ми изисква непрекъснато следене на новите тенденции в био индустрията и грижа за балансирано предлагане на разнообразни продукт.