Добре известно е, че това, което ядете, може да окаже голямо влияние върху няколко аспекта на вашето здраве - от фигурата ви до енергийните ви нива. Дали, обаче знаете, че има определени храни за мозъка, които повишават продуктивността, подобряват паметта и ви помагат да се поддържате фокусиран? Да, има храни, които повишават производителността на тялото и енергията. 

Така че следващия път, когато имате следобедния енергиен спад, когато, чувствате, че е почти невъзможно да свършите нещо, може би е време да промените диетата си. Простото включване на няколко храни, които повишават производителността в добре балансирана и здравословна диета, може да бъде ключът към това да останете фокусирани и енергични, за да преодолеете следобедната умора.

Кои са супер храни за енергия и за повишаване на производителността на тялото

  • Цвекло - Не е чудно, че този зеленчук се счита за чудесна храна за мозъчната продуктивност. Цвеклото има много ползи свързани с повишаване на производителността благодарение на концентрираното си съдържание на нитрати, които са естествено срещащи се съединения, действащи като вазодилататори за увеличаване на притока на кръв.
  • Сьомга - Сьомгата осигурява мегадоза от омега-3 мастни киселини, което я прави топ храна за умствена енергия и фокус. Тези здравословни мазнини са свързани с доста обширен списък от ползи за здравето, вариращи от намаляване на възпалението до по-добро здраве на сърцето.
  • Броколи - Броколите са богати на холин, основно хранително вещество с мощни ползи, когато става въпрос за познание. Изследванията показват, че холинът участва в когнитивните функции, развитието на мозъка и дори функцията на паметта.
  • Зелен чай - Чаша зелен чай сутрин може да е точно това, от което се нуждаете, за да увеличите енергията и производителността си. Зеленият чай може да има някои доста мощни ефекти върху мозъка. Свързва се с намалена тревожност, по-добра памет и повишено внимание. Зеленият чай може да помогне за предпазване от хронична умора.

 

  • Яйца - Да се ​​насладите на бъркано яйце или омлет с пълнеж от зеленчуци за закуска е чудесен начин за повишаване на енергията и производителността. Яйцата не само са заредени с холин, основно хранително вещество, което може да засили паметта, но са и добър източник на протеин.
  • Черен шоколад - Страхотни новини за любителите на шоколада: Това вкусно сладко лакомство влиза в списъка с топ храни, които повишават производителността, като ви дава още една причина да се поглезите. Една от причините черният шоколад да е толкова страхотен за производителността е, че съдържа кофеин, който може да помогне за повишаване на енергийните нива, концентрацията и бдителността. Освен това е добър източник на магнезий, важен минерал, за който е доказано, че подобрява ученето и паметта.
  • Бадеми - Установено е, че по-високата консумация на ядки е свързана с по-добър фокус и когнитивни функции при по-възрастните жени.
  • Сладки картофи - Пълни със сложни въглехидрати, сладките картофи се усвояват бавно, за да  удължат чувството на ситост, да стабилизират кръвната захар и да ви осигурят постоянен поток от енергия. Сладките картофи също са невероятно богата на хранителни вещества храна и са особено добър източник на витамин А и витамин С, за които е доказано, че играят роля в мозъчната функция.

Супер храни за енергия преди тренировка 

Не е тайна, че посещаването на фитнес залата е важно, когато става въпрос за натрупване на мускулна маса и подобряване на визията на тялото. Но ако не обръщате внимание на това, което слагате в чинията си, може да е почти невъзможно да постигнете някакъв напредък, дори и при много тежки тренировки. 

Ето кои са едни от най-добрите храни за преди тренировка, които могат да помогнат за повишаване на енергийните ви нива и за по-добро представяне в залата. 

  • Цвекло - Освен, че можете да го използвате като следобеден енергиен сок в офиса, то се препоръчва и за преди тренировка. Цвеклото и сокът от цвекло са заредени с нитрати, които могат да помогнат за подобряване на способността на митохондриите да синтезират енергия в клетките.
  • Кордицепс - Почитана за своята гама от мощни здравословни свойства, този вид лечебна гъба може също да бъде ефективна за повишаване на енергийните нива и ускоряване на възстановяването на мускулите, за да ви помогне да изведете тренировката си на следващото ниво. Кордицепсът се счита за „енергизиращ адаптоген“ , който увеличава силата, облекчава мускулните болки и повишава издръжливостта.
  • Кокосово масло - Кокосовото масло се откроява като една от най-здравословните мазнини и има основателна причина. То е с високо съдържание на средноверижни триглицериди, които могат лесно да бъдат разградени и използвани от тялото за бърз прилив на енергия. Интересно е, че едно проучване всъщност установи, че добавянето на кокосово масло само за две седмици успява да намали зависимостта на тялото от въглехидрати за производство на енергия. Той също така помогна за намаляване на производството на лактат по време на тренировка, което може да помогне в борбата с умората и мускулните болки след посещение във фитнеса. Използвайте кокосово масло вместо други видове мазнини в любимите си рецепти или го добавете към кафето, чая или смутита си, за да добавите обилна доза здравословни мазнини към вашата диета.
  • Плодове - Похапването на любимите ви горски плодове като ягоди, годжи бери и боровинки може да повиши енергийните нива и да ви помогне да сте заредени през цялата тренировка. Богати на лесно смилаема глюкоза, горските плодове са една от най-добрите храни за преди тренировка, защото доставят обилна доза глюкоза на клетките ви и осигурява гориво за мускулите ви. Нещо повече - те също са пълни с антиоксиданти, които помогнат за клетъчната регенерация. Това води до заздравяването на мускулните тъкани и намаляване на  времето за възстановяване след тренировка.
  • Кокосова вода - Известна още като „спортна напитка от природата“, кокосовата вода е основен продукт за хидратация по време на тренировка. Тя е богата на много от електролитите, които тялото ви губи по време на интензивна тренировка и може да ви помогне да поддържате тялото си хидратирано и здраво, за да има енергия и тонус. 
  • Висококачествен протеин - След енергична тренировка приемането на доза висококачествен протеин е абсолютно задължително. Протеиновите пудри осигуряват аминокиселините, от които мускулите ви се нуждаят за регенериране и възстановяване. Те са ключов компонент, когато става въпрос за изграждане на мускули и изгаряне на мазнини. За оптимални резултати приемете доза протеин директно след тренировка, за да увеличите максимално мускулния растеж.
  • Семена от чиа - Малки, но пълни с хранителни вещества, семената от чиа някога са били смятани за супер храна от ацтекските воини, които искат да повишат нивата на енергия и сила. Тези семена постигат перфектния баланс между здравословни мазнини, протеини и въглехидрати, което ги прави една от най-добрите храни за спортисти и една от най-добрите храни за преди тренировка.
  • Спанак - Приписван като тайната зад големите бицепси на Попай, не трябва да е изненада, че спанакът е една от най-добрите храни за спортисти. Спанакът е богат на диетични нитрати, които могат да повишат енергийните нива, като поддържат митохондриалната функция в клетките. Не само това, но спанакът съдържа и концентрирано количество антиоксиданти, които блокират образуването на свободни радикали и помагат на мускулите да се възстановят по-бързо. Освен това е с високо съдържание на много основни хранителни вещества, включително няколко витамина и минерала, които често се губят по време на тренировка. По-специално, спанакът е добър източник на витамин С, калий, желязо, манган и фолиева киселина.

Какви супер храни ще намерите в нашия магазин за био продукти БИО МАРКЕТ ?

Супер храните добиват все по-голяма популярност, тъй като здравословните им ползи са доказани, а и са много вкусни. 

В здравословен магазин bio-market.bg ще отриете супер храни за всеки ден, включително:

Всички здравословни храни, които предлагаме, можете да закупите на място от нашите био магазини в цялата страна или да ги поръчате онлайн био магазина ни. 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.