Да бъдеш майка е една от най-трудните професии в света. Фройд също така казва: „Най-трудните работни места са в абсолютен ред родител, учител и психолог“. Изборът какво да ядете по време на бременност, но и след раждането и с какво да храните децата си не е малък подвиг! Нека да видим как да подобрим благосъстоянието на майката и детето със супер храни при бременност.

От момента на зачеването и особено по време на бременността, ембрионът расте и се развива в утробата на майката, усвоявайки всички хранителни вещества през тялото й. Поради тази причина е жизненоважно майката да спазва здравословна диета и балансиран начин на живот.

Добра отправна точка за бъдещата майка може да бъде предпочитанието на натуралните и сезонни храни, избягването на преработените продукти и избора на органична диета. Но добре ли е бременните жени да допълват диетата си със суперхрана?

Подходящи супер храни при бременност

Сред най-добрите суперхрани, препоръчани за бременност, е прахът от баобаб: наистина концентриран източник на витамини и минерали. В Африка е известно като „дървото на живота” и от плодовете му получавате пълноценна храна, която е особено богата на витамин С.

По време на бременност можете да консумирате суперхрани, които са богати на фибри, като нашата гама от супер закуски. Нашите миксове от супер храни за закуска са смеси от смлян овес и смляна елда съответно, без глутен и богати на хранителни вещества.

Фибрите са особено важни по време на бременност, тъй като подпомагат здравословните движения на червата, които много често са засегнати по време на бременност.

Кои супер храни не трябва да се консумират по време на бременност

Не всички супер храни са подходящи за ядене по време на бременност. Някои имат противопоказания, а някои дори могат да доведат до спонтанен аборт.

Консумацията на супер храни при бременност като спирулина, хлорела, куркума, моринга, мака, матча и гуарана не се препоръчва. Въпреки че всички те са чудесно богати дарове от майката природа, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да ги вземете.

  • Куркума – По време на бременност е важно да балансирате консумацията на куркума. Използването му като подправка (например в къри или сос) не е противопоказано, проблемът е, когато го използвате като добавка. В този случай може да свръхстимулира матката, което може да причини кървене, да ускори раждането и дори да доведе до спонтанен аборт.
  • Хлорела и спирулина – Няма консенсус относно използването на тези зелени супер храни при бременност. И двете суперхрани (особено хлорела) могат да са прекалено детоксикиращи и токсините да се преместят към плацентата.

  • Моринга - също няма консенсус по въпроса за консумацията на моринга. От една страна има полезни свойства за бременността (желязо, протеини и калций), от друга страна прекомерната  консумация може да има отрицателни последици за бебето.
  • Мака, матча и гуарана – всяка от тези суперхрани може да повиши кръвното ви налягане. Матча и гуарана съдържат кофеин, който освен че повишава кръвното налягане, може също да ускори сърдечната честота и да ви накара да се чувствате по-нервни.

Какво да ядете по време на кърмене

По време на кърмене майката трябва да внимава какво яде, тъй като погълнатите вещества ще се прехвърлят частично на новороденото чрез млякото. Най-добрите супер храни при кърмене със сигурност са тези, богати на Омега 3.

Всички знаят, че тези добри мазнини присъстват в големи количества в рибата. Но има два проблема: рибата като цяло вече не е устойчива храна и моретата често са много замърсени. Яденето на риба или рибни продукти може да изложи майката, а следователно и детето, на високи дози живак, много опасен тежък метал. Но не трябва да забравяме рисковете от замърсяване с други замърсители, като микропластмаси, антибиотици и пестициди.

И така, как можем да се запасим с Омега 3 по време на кърмене? Семената от чиа и лененото семе са най-добрите растителни източници на Омега 3. 

Супер храни за мама и бебе

От отбиване майката и детето трябва да установят строги диетични правила, за да бъдат здрави и да се опитат да насочат детето от самото начало да свикне с вкусове, които не са твърде сладки или твърде солени. Първите изследвания на храната на децата са от съществено значение за предпазване на тяхното здраве от болести и опасни състояния като затлъстяване, диабет и много други.

Най-важната насока е да се ограничи рафинираната захар. Способна да причини много здравословни проблеми, бялата захар е истинска отрова, особено за младите майки и по-малките деца. Непосредствената зависимост може да доведе до психични проблеми, като тревожност и депресия, но също така е свързана с риска от наддаване на тегло и затлъстяване.

По-здравословен избор е кокосовата захар. Богата на минерали и витамини и с нисък гликемичен индекс, тази захар има вкус на карамел. Всички продукти на любимата ни марка супер храни Iswari са без рафинирана захар: когато съдържат захари, те съдържат кокосова захар или захари, естествено присъстващи в съставките.

Хранителни добавки за бременни и източници на хранителни вещества

Ето някои ключови хранителни вещества, които пряко влияят върху плодовитостта:

  • Витамин B9 - Фолиева киселина - Добавката ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА се препоръчва преди и през първите 12 седмици от бременността. Улеснява развитието на здрав гръбначен стълб и мозък. Хранителните източници, богати на фолиева киселина, включват зелени листни зеленчуци (като спанак, броколи, зеле и брюкселско зеле), грах и боб, някои плодове, особено портокали.

  • Желязо и витамин С – ПЕРФЕКТНАТА ДВОЙКА! Дефицитът на желязо при бременните майки може да има дълготраен ефект върху развитието на мозъка на детето. Включете тези водещи източници на желязо: постно червено месо (говеждо, агнешко и свинско), пилешко, пуешко, мазна риба, ядки, семена, яйца, зърнени закуски с добавено желязо, грах, боб и леща, сушени плодове (сушени сливи, кайсии, стафиди ) и зелени зеленчуци.
  • Витамин С помага за освобождаването на желязото от храната. Запасете се с тези добри източници на витамин С, за да увеличите усвояването на желязото: портокали, горски плодове, киви, домати, картофи, зелени зеленчуци и чушки.
  • Цинк - Той влияе пряко върху плодовитостта при жените и мъжете. Цинкът е в изобилие в зеленчуци, яйца, лук, цвекло, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, слънчогледови семки, диня и сушени плодове.
  • Витамин В6 влияе върху плодовитостта ви, като допринася за производството на женски полови хормони и като регулира естрогена и прогестерона. Вземете B6 като хранителна добавка или от яйца, сьомга, фъстъци, банани и слънчогледови семки.
  • Витамин D е от съществено значение за здравето на майката и бебето както в утробата, така и след раждането. Работи синергично с минерала калций за поддържане на здравето на костите. Освен слънцето, източниците на калций включват яйца, мазна риба и обогатени храни.
  • Витамин Е подобрява хормоналната функция при жените и влияе върху функцията на сперматозоидите при мъжете. Намерете го в мазна риба, зелени листни зеленчуци, броколи, ядки, яйчен жълтък, пълнозърнести храни и нерафинирани масла.

Защо да се доверите на био магазин Био Маркет при избора на супер храни при бременност ?

Нашият магазин за здравословни продукти е един от най-големите вносители на био храни и екологични продукти за дома. 

При нас ще намерите голямо разнообразие от чисти храни, идеални за консумация от бременни и кърмещи жени. Ние предлагаме висококачествена френска био козметика, която също е от голямо значение за здравето на бъдещите майки. 

Ще се радваме да бъдем ваш верен партньор в най-важния етап от живота ви!

 

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.