Колагенът е важен вид протеин, съдържащ 19 различни аминокиселини, включително някои, които много от нас не получават достатъчно.

Въпреки че добавките са широко достъпни – като нашия вкусен колаген на прах или течен колаген – полагането на усилия да включите също няколко порции богати на протеини храни и храни, повишаващи колагена във вашата диета, също може да помогне за оптимизиране на вашите нива. Това от своя страна може да осигури подкрепа за здравето на ставите, здравето на кожата, здравето на червата и много повече.

Как можете да си набавите колаген по естествен път и кои храни съдържат колаген? Нека разгледаме по-подробно някои от най-добрите супер храни, повишаващи колагена, плюс идеи как можете да ги добавите към вашата диета.

Защо тялото ви се нуждае от повече колаген

Колагенът е протеин, намиращ се в изобилие в цялото тяло. Често считан за лепилото, което държи тялото заедно, колагенът има ползи, включително поддържане на текстурата и еластичността на кожата, поддържане на гладкото движение на ставите и много повече.

С напредване на възрастта обаче производството на колаген естествено започва да намалява, което може пряко да засегне кожата, ставите, ноктите, косата, червата и др. Има редица други различни фактори, които също могат да попречат на синтеза на колаген, като тютюнопушене, излагане на слънце и лоша диета.

За щастие има много методи, които могат да помогнат за повишаване на нивата на колаген. Използването на добавка с колаген е може би най-лесният и ефективен начин да помогнете за повишаване на градивните елементи на нивата на колаген, докато консумирането на различни храни, които съдържат колаген, е друга възможност за подпомагане на собственото производство на колаген в тялото ви.

Независимо дали с храни, добавки с колаген или комбинация от двете, увеличаването на приема на колаген може да помогне в следните области:

  • Поддържа здрави черва и въздейства върху целостта на чревната лигавица
  • Поддържа здравето на Вашите стави, сухожилия и съединителна тъкан, като влияе върху комфорта и мобилността
  • Помага за поддържане на здрава коса, нокти и кожа, включително еластичността на кожата
  • Може да помогне за изграждане на мускули
  • Поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Супер храни за високи нива на колаген в тялото

Колагенът се състои от аминокиселини, които тялото ви трябва да абсорбира, за да се възползва от него. Добавянето на няколко храни към вашата диета, които са с високо съдържание на аминокиселини, които образуват колаген и еластин (вид протеин, намиращ се в съединителната тъкан), може да подпомогне естественото производство на колаген в тялото ви.

Спазването на диета, богата на хранителни вещества, която включва много антиоксиданти и витамин С - като например от пресни зеленчуци, плодове, билки и подправки - също е полезна за поддържане на по-високи нива на колаген.

Витамин С е особено ценен за поддържане на нивата на колаген, тъй като не само действа като антиоксидант, но също така е необходим за производството на колаген тип I, който е най-разпространената форма на колаген в тялото.

Хранителните вещества, включително цинк, манган и мед, също подпомагат производството на колаген.

И накрая, консумацията на достатъчно качествени храни, богати на протеини и здравословни мазнини, също играе роля в подпомагането на синтеза.

Ето някои от най-богатите на колаген и повишаващи колагена храни, които можете да добавите към вашата диета:

1. Костен бульон

Костният бульон е една от малкото храни/напитки, които консумираме, които всъщност съдържат колаген. Предлага се под формата на прах и е лесна хранителна добавка с колаген, както и източник на други хранителни вещества и полезни съединения.

2. Спирулина

Това водорасло е чудесен растителен източник на аминокиселини като глицин, който е ключов компонент на колагена. Използвайте изсушена форма в зелени смутита, десерти или сокове.

3. Аляска треска

Треската е пълна с аминокиселини, като глицин и пролин, както и селен, витамин В6 и фосфор. Други уловени в природата риби като сьомга, риба тон, сардини и скумрия са отлични източници не само на протеини, но и на сяра, омега-3 и други съединения, които поддържат цялостното здраве.

4. Яйца

Яйцата и белтъците са едни от най-добрите храни с колаген, благодарение на съдържанието на аминокиселини, които изграждат колагена, включително глицин и пролин.

5. Желатин

Това е вид протеин, получен от колаген. Използвайте го в супи, яхнии или бульони, за да увеличите хранителната стойност.

6. Листни зелени зеленчуци

Тъй като са страхотни източници на здравословни съединения, поддържащи възпалението, антиоксиданти и витамин С, зеленолистните зеленчуци като спанак, зеле и рукола са едни от най-добрите храни, които насърчават синтеза на този важен протеин в тялото.

Други полезни зеленчуци включват брюкселско зеле, зеле, гъби, моркови, тиква, сладки картофи, лук, домати и чушки.

7. Тиквени семки

Тези семена също така съдържат около 19 процента от препоръчителната дневна стойност за цинк в една порция, минерал, който е неразделна част от синтеза на колаген.

8. Горски плодове

Плодовете (като ягоди, боровинки, къпини, малини, бъз, червени боровинки, акай бери и годжи бери) са богати на витамин С, както и на антоцианини, елагова киселина и други антиоксиданти, които могат да поддържат здравословни нива на колаген.

9. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като лимон, лайм, портокали и грейпфрут осигуряват витамин С, антиоксиданти, фибри и други микроелементи, които помагат за цялостното здраве.

Череши, грозде, авокадо, киви, ябълки и ананас са други плодове, които да изберете, за да направите диетата си като цяло по-наситена на хранителни вещества.

10. Чесън

Чесънът е богат на сяра, за която се смята, че засилва синтеза на колаген в тялото. Лукът и празът също са добри добавки към вашата диета, за да увеличите приема на флавоноидни антиоксиданти и органосерни съединения.

11. Ферментирали храни

Ферментирали храни, съдържащи пробиотици, като кисело мляко, кефир, ябълков оцет и кисело зеле, подпомагат растежа на здрави бактерии в червата, което е важно за здравия имунен отговор и поддържането на здрави клетки/тъкани в цялото ви тяло.

12. Билки и подправки

Пресни и сушени билки и подправки като куркума, джинджифил, карамфил, канела, розмарин, магданоз, мащерка, риган и други поддържат здравата функция на имунната система, функцията на червата и здравето на храносмилането.

Хранителен режим за повишаване на общия колаген в тялото

Ето тридневен примерен хранителен режим, пълен с храни, повишаващи колагена. Този режим е подходящ и за отслабване, тъй като са включени нискокалорични храни.:

Ден първи:

  • Закуска: доза колаген на прах
  • Обяд: Тайландска кокосова пилешка супа, приготвена с костен бульон, чесън, подправки и билки
  • Вечеря: Аляска треска на фурна с лимон с печени броколи, прессни зеленчуци и кафяв ориз
  • Между храненията: Печени тиквени семки и твърдо сварени яйца

Ден втори:

  • Закуска: Българско кисело мляко с нарязани ягоди и семена от чиа
  • Обяд: Салата от спанак и ягоди с пиле на грил
  • Вечеря: Юфка от тиквички с песто от тиквени семки и салата от пуешко месо
  • Между храненията: Фъдж с протеиново фъстъчено масло и нарязани портокали

Ден трети:

  • Закуска: Летен омлет със зеленчуци и чесън
  • Обяд: Печено пиле с билки и цитруси с брюкселско зеле и киноа
  • Вечеря: био говеждо месо и зеленчуци
  • Между храненията: Чипс от зеле с лимон и чесън и салата от цитрусови плодове

В допълнение към получаването на колаген от вашата диета, добавките могат да бъдат удобна опция за увеличаване на приема ви. Допълнителна полза от добавянето на колаген е, че ще получите множество видове колаген от няколко източника, като говеждо, пилешко, риба и мембрани от черупки на яйца.

Нашият здравословен магазин предлага голямо разнообразие от био храни, с които да приготвите вкусни и много полезни ястия. При нас ще намерите и различни хранителни добавки на най-добри цени и с най-високо качество. 

Препоръчваме ви да разгледате една от най-добрите ни марки Purasana!

Очакваме ви в нашия онлайн магазин за здравословни храни или на място в био магазините ни в цялата страна. 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.