Цинкът е основен микроелемент, който играе роля в повече от сто ензимни реакции в тялото, поради което консумацията на храни с високо съдържание на цинк е толкова важна.

Този минерал (заедно с желязото) е необходим в малки количества всеки ден, за да поддържате здравето си и да изпълнявате всички функции на тялото си. Ползите от цинка идват от присъствието му във всички телесни тъкани - той е необходим за здравословното клетъчно делене и действа като антиоксидант, бори се с увреждането от свободните радикали и забавя процеса на стареене.

Всъщност дефицитът на цинк е класиран като петия водещ рисков фактор за причиняване на заболяване в световен мащаб. Това се случва, когато нямате достатъчно източници на цинк в диетата си или имате проблеми с усвояването на цинк поради храносмилателни разстройства или много лош интегритет на червата.

Супер храни богати на цинк

Животинските продукти са по-добрите източници на цинк в сравнение с растителните храни, като зеленчуците, тъй като бионаличността на цинка е висока в храни като животинско месо и морски дарове.

Изследванията показват, че това се дължи на отсъствието на съединения, които инхибират абсорбцията на цинк в животински източници и на наличието на сяра-съдържащи аминокиселини, които подобряват усвояването на цинк, като цистеин и метионин.

Въпреки че има цинкови храни на растителна основа, те са по-малко биодостъпни поради високото си съдържание на фитинова киселина (или фитати), която инхибира усвояването на цинк.

Въпреки това, инхибиторните ефекти на фитиновата киселина върху усвояването на цинк могат да бъдат сведени до минимум с методи като накисване, нагряване, покълване, ферментация и втасване. Изследванията показват също, че усвояването на цинк може да се подобри чрез използване на хляб на базата на дрожди и хляб с квас, кълнове и предварително накиснати бобови растения.

Най-добрият начин да постигнете оптимални нива на цинк е да консумирате две до три порции от тези супер храни богати цинк на ден:

  • Стриди - Въпреки че яденето на стриди не трябва да се прави прекалено често, те са особено богати на цинк. Стридите предлагат набор от хранителни вещества, включително протеини и антиоксиданти, но консумацията им в суров вид може да съдържа бактерии и замърсители, включително тежки метали като живак и кадмий.
  • Агнешко - Агнешкото месо е богат източник на много витамини и минерали. Освен цинк, агнешкото месо съдържа витамин В12, рибофлавин, селен, ниацин, фосфор и желязо.
  • Тиквени семки - Тиквените семки и маслото от тиквени семки са ключова храна за поддържане на здравето при жени след менопауза. Тиквените семки са полезни и за простатата и подобряват психическото ви благополучие.
  • Конопени семена - Конопените семена не само са богати на цинк, но са отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Установено е, че те имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата ви система и помагат за поддържане на възпалението.
  • Говеждо месо - Храненето с телешко месо доставя омега-3 мастни киселини и конюгирана линолова киселина, мощна полиненаситена мастна киселина, за която е доказано, че помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, регулира кръвната захар, ограничава наддаването на тегло и изгражда мускули.
  • Нахут - Проучванията показват, че нахутът повишава ситостта и помага при диета за намаляване на теглото. Също така подобряват храносмилането, като бързо придвижват храната през храносмилателния тракт.

  • Леща - Лещата е известна със своето благотворно действие. Тя е богата на полифеноли и микроелементи, включително цинк. Лещата служи като растителен протеин, което я прави отлична богата на цинк храна за вегетарианци.
  • Какао на прах - Какаото на прах е добър източник на два флавоноида, епикатехин и катехин, които функционират като антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на възпаления и заболявания. Изследванията показват, че наличието на флавоноиди в какаото на прах помага за подобряване на притока на кръв и понижаване на кръвното налягане.
  • Кашу - Кашуто е богато на ненаситени мастни киселини и е с високо съдържание на протеини. Проучванията показват, че яденето на кашу помага в борбата със сърдечните заболявания, намалява възпалението, спамага за по-здравите кости и поддържа мозъчната функция.
  • Кефир или кисело мляко - Кефирът и киселото мляко са култивирани млечни продукти, които служат като пробиотични храни. Доказано е, че поддържат здравословен баланс на бактериите в червата. И кефирът, и пробиотичното кисело мляко подпомагат здравословното храносмилане, засилват имунната система, насърчават сърдечната функция и подобряват настроението ви.
  • Сирене Рикота - Сиренето Рикота е един от най-здравословните варианти за сирене, тъй като съдържа значителни количества здравословни мастни киселини и микроелементи, включително цинк. В сравнение с много други сирена, рикотата е с по-ниско съдържание на натрий и наситени мазнини и се счита за „прясно сирене“, тъй като не е отлежала.
  • Гъби - Доказаните ползи от храненето с гъби включват способността за повишаване на имунитета поради антиоксидантната си активност и намаляване на възпалението.
  • Спанак - Спанакът е един от най-богатите на хранителни вещества зелечуци. Той съдържа специални защитни каротеноиди, които са свързани с намаляване на риска от много заболявания, включително сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, невродегенеративни заболявания и още много.
  • Авокадо - Ако търсите плодове, които съдържат цинк, посегнете към авокадо. То е известно като една от най-здравословните храни на планетата, защото е пълно с основни хранителни вещества.
  • Пиле - В допълнение към цинка, присъстващ в пилето, то също е добър източник на витамини от група В, включително витамин В12, ниацин, витамин В6 и пантотенова киселина. Установено е, че витамин В12 в пилешкото месо помага за поддържане на енергийните нива, подобрява настроението, поддържа здравето на сърцето и подобрява визията на кожата.
  • Бадеми - Чудите се кои ядки са с високо съдържание на цинк? Храненето с бадеми е наистина забележително и много проучвания показват, че то е от полза за много аспекти на цялостното здраве, включително сърдечно-съдовата функция и контрол на теглото. В допълнение към съдържанието на цинк, бадемите осигуряват и витамин Е, манган, магнезий и рибофлавин, наред с други важни микроелементи.

  • Яйца - Яйцата са богати на хранителни вещества и ни помагат да се предпазим от редица проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет, дегенерация на макулата и разстройства на настроението. Проучванията също така показват, че яденето на яйца може да помогне за загуба на тегло.

Здравословни ползи от яденето на супер храни богати на цинк

Редовната консумация на храни, източници на цинк е полезна по следните причини:

  • Има силни антиоксидантни свойства
  • Подобрява здравето на очите
  • Подобрява имунната функция
  • Насърчава бързото заздравяване на рани
  • Балансира хормоните и подпомага репродукцията
  • Насърчава растежа и възстановяването на мускулите
  • Подпомага усвояването на хранителните вещества
  • Подобрява сърдечно-съдовата функция

Защо да изберете био магазин за здравословни храни БИО МАРКЕТ ?

Нашият здравословен магазин разполага с над 150 продукта в категория СУПЕР ХРАНИ, от които да изберете най-подходящата за вас, съобразена с хранителния ви режим и здравословни нужди. 

При нас ще откриете различни супер храни, богати на хранителни вещества като цинк, витамини и колаген. 

Всички супер храни можете да закупите от нашите био магазини в София и Пловдив, или да поръчате от нашия онлайн био магазин. 

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.