Антиоксидантите и анти-стареенето са две концепции, които винаги вървят ръка за ръка. Много хора виждат антиоксидантните храни като съюзници в постигането на красива кожа с по-малко бръчки, но истината е, че те имат много важна роля за тялото ни, която надхвърля естетическата им функция.

Ролята на антиоксидантите е да предпазват. Те помагат за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата и укрепват имунната система. Многобройни научни изследвания са доказали тяхната ефективност за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания. Но какво всъщност са антиоксидантите?

Те са вещества, които предотвратяват окисляването на клетките. Те са минерали и витамини, между другото, които предпазват тялото от агресията на "свободните радикали". Знаете ли какво са свободните радикали? Свободните радикали са отговорни за създаването на "оксидативен стрес" в нашето тяло.

Това е нормален процес, който протича във всяка клетка в нашето тяло, но проблемът възниква, когато започнем да произвеждаме големи количества от тези „свободни радикали“, тъй като те причиняват клетъчно увреждане и увеличават възможността да страдаме от сериозни заболявания. Ето защо трябва да спазваме диета, богата на храни с антиоксидантни свойства. След това даваме на тялото си инструментите, от които се нуждае, за да ни защити.

Четирите основни предимства на супер храните антиоксидантите са, както следва:

  • Защита срещу стареене – Те допринасят за доброто поддържане на клетките, за борбата срещу загубата на мозъчни функции, свързани със стареенето, и дори за увеличаване на продължителността на живота.
  • Укрепват имунната система – предотвратяват и намаляват настинките.
  • Защита срещу сърдечни заболявания – Холестеролът е наистина опасен, когато се окислява поради свободните радикали (залепва по стените на артериите). Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, контролират холестерола и предотвратяват сърдечни пристъпи.
  • Защита срещу рак – Антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативния стрес, който често е свързан с развитието на ракови клетки.

Кои са супер храни антиоксиданти ?

Най-добрият начин да дадете на тялото всички антиоксиданти, от които се нуждае, за да избегне "оксидативния стрес", е чрез диета. Ето някои от естествените източници на антиоксиданти:

  • Какао – Той е кралят на антиоксидантите. Съдържа полифеноли и флавоноиди, което го прави мощен защитник за нашите клетки. Но когато казваме „какао“, това не означава, че можем да започнем да ядем бонбони, пълни със захар! Изберете сурово какао на прах или шоколадови пръчици, съдържащи повече от 75% какао. Така ще получите всички предимства на тази храна.

  • Спирулина и зелени суперхрани – Спирулина е една от най-големите суперхрани, съдържащи антиоксидант. Съдържа бета-каротини, хлорофил и витамин С. Следователно консумацията и допринася за клетъчната регенерация на тъканите и по този начин помага за избягване на дегенеративни заболявания. Можете да приемате Spirulina на прах или капсули. Но спирулина не е сама в тази група. Други зелени супер храни са Chlorella и Matcha. Те също са богати на антиоксиданти. Опитайте се да ги включите в диетата си и ще видите разликата.
  • Акай – Този плод от региона на Амазонка в Бразилия неутрализира действието на свободните корени в тялото ни и ни предпазва от стареене. Можете да приемате супер храна акай на прах или микс съдържащ акай. Ако искате да направите закуската си 100% антиоксидантно ястие, добавете бели къпини и годжи бери като гарнитура. Вашето тяло ще ви благодари!
  • Конопени семена – За изненада на някои, тези семена също са богати на антиоксиданти. Конопените семена могат да се използват за приготвяне на "мляко" или да се поръсват върху салати, супи, млечни шейкове и кисели млека. Най-добре е да ядете семената сурови, но можете да ги използвате и за приготвяне на хляб или сладкиши. Вкусът му е подобен на този на кедрови ядки. Опитайте да направите песто!

Хранителни добавки с антиоксидантни свойства:

  • Глутатион - Глутатионът се счита за най-важния антиоксидант за тялото, защото се намира в клетките и помага за засилване на активността на други антиоксиданти или витамини. Глутатионът е пептид, състоящ се от три ключови аминокиселини, който играе няколко жизненоважни роли в тялото, включително подпомагане на използването на протеини, създаване на ензими, детоксикация, смилане на мазнини и унищожаване на раковите клетки.
  • Кверцетин - Извлечен естествено от храни като горски плодове и листни зеленчуци, кверцетинът изглежда е безопасен за почти всички и не представлява риск. Повечето проучвания са открили малко или никакви странични ефекти при хора, които ядат богати на хранителни вещества храни с високо съдържание на кверцетин или приемат добавки през устата в краткосрочен план.
  • Лутеин - Лутеинът има ползи за очите, кожата, артериите, сърцето и имунната система. Някои проучвания показват, че хората, които получават повече лутеин от диетата си, имат по-ниски шансове за рак на гърдата, дебелото черво, шийката на матката и белия дроб.

  • Витамин С - Известен с това, че подобрява имунитета, витамин С помага за предпазване от настинки, грип и потенциално рак, проблеми с кожата и очите.
  • Ресвератрол - Ресвератролът е активна съставка, намираща се в какаото, червеното грозде и тъмните горски плодове, като боровинки, къпи, черници и малини. Това е полифоничен биофлавоноиден антиоксидант, който помага при стрес, наранявания и гъбични инфекции, като помага за защита на сърцето, артериите и други.
  • Астаксантин - Астаксантинът се намира в диво уловена сьомга и маслото от крил и има ползи като намаляване на старческите петна, повишаване на енергийните нива, поддържане на здравето на ставите и предотвратяване на симптомите на ADHD.
  • Селен - Селенът е микроелемент, открит естествено в почвата, който също се появява в определени храни. Селенът е от полза за здравето на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и помага за защита на мозъка.
  • Етерично масло от лавандула - Маслото от лавандула намалява възпалението и помага на тялото по много начини, като например производството на важни антиоксидантни ензими – особено глутатион, каталаза и супероксид дисмутаза.
  • Хлорофил - Хлорофилът е много полезен за детоксикация и е свързан с естествената превенция на рак, блокира канцерогенните ефекти в тялото и предпазва ДНК от увреждане, причинено от токсини или стрес. Намира се в супер храни като спирулина, листни зелени зеленчуци, някои зелени сокове на прах и синьо-зелени водорасли.

Какви супер храни антиоксиданти ще откриете в био магазин БИО МАРКЕТ?

В bio-market.bg ще откриете голямо разнообрази е от био суперхрани, както и от качествени хранителни добавки, които да повишат имунната ви защита и общото здраве. 

При нас ще намерите:

  • Супер храни за енергия
  • Супер храни за диабетици
  • Супер храни за дълголетие

Супер храни за мозъка и още много 

Нашият магазин за био продукти разполага с квалифицирани консултанти, които да отговорят на всичките ви въпроси и да ви помогнат при избора на най-подходящата супер храна за вас. 

Без значение дали сте веган, храните се безглутеново или нискокалорийно, при нас ще намерите подходяща био храна. 

 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.