Какво представлява соевата непоносимост?

Непоносимостта към соя е неалергична реакция на свръхчувствителност към соята. По дефиниция непоносимостта към соя е различна от алергията от соя. Хранителната алергия е реакция на имунната система, която специално изисква наличието на антитяло на имуноглобулин Е (IgE), докато хранителната непоносимост се причинява от неспособност за правилно смилане на определени храни и/или усвояване на хранителни вещества в достатъчна степен.

Доста противоречия заобикалят соевите продукти. Някои хора вярват, че соята е здравословно за сърцето и богато на протеини чудодейно растение. Заедно с нейната популярност, критиките относно диетичните ползи от соята стават все по-силни. Някои скептици стигнаха толкова далеч, че твърдят, че самата човешка храносмилателна система е непоносима към соята.

Какво е соята?

Соевият протеин се използва като алтернатива на протеина от кравето мляко в бебешка формула за кърмачета с непоносимост към млечни продукти. За съжаление, много от бебетата, на които се дава соев протеин поради тяхната непоносимост към млечни продукти, също развиват непоносимост към соев протеин. Поради тази причина вече не се препоръчва соевият протеин да се използва като алтернатива на млякото за бебета.

Непоносимостта към соя може да причини храносмилателни проблеми, например спазми, диария, гадене или повръщане. Може да причини проблеми с дишането, сърцебиене или спад на кръвното налягане. Непоносимостта към соята може да предизвика копривна треска, обрив и подуване на шията или лицето. Отокът може да засегне очите, устните или езика. Тежките реакции при непоносимост към соя, като анафилаксия, са много редки.

Идентифицирането на соевата непоносимост често е трудно. Физиологичните реакции при непоносимост към соя може да отнеме от 20 минути до 48 часа, за да се появят. Трудно е да се разбере коя храна е отговорна за симптомите, тъй като човек обикновено ще е ял до шест различни хранения през този период от време.

След като бъде идентифицирана, соевата непоносимост е доста лесна за лечение. Както при всички други хранителни алергии и непоносимости, соята трябва да бъде премахната от диетата на човека. Соята е една от най-разпространените съставки, използвани в храни, преработени в Съединените щати и много други страни. Човек с непоносимост към соя трябва да бъде много внимателен, когато проверява етикетите на храните.

Човек може да бъде в състояние да се диагностицира сам с непоносимост към соя. Ако проявите са леки, индивидът може да премахне соята от диетата си и да види дали това облекчава симптомите. Обикновено е добра идея да говорите с професионален диетолог или лекар за симптомите, които присъстват, за да получите правилна диагноза.

Какво е алергия към соя?

Алергията към соя представлява алергична реакция към консумацията на соеви зърна или храни, които използват соеви производни като съставка. Това е резултат от това, че имунната система на тялото ви идентифицира соята като заплаха за вашето здраве. Соевите зърна са годни за консумация бобови растения или шушулки, подобни на грах, леща, нахут, лимски боб, пинто боб, морски боб и фъстъци. Соевите алергии са най-чести при бебета и млади хора, но могат да продължат и в зряла възраст. Повечето симптоми са неприятни, ако са относително леки, но в редки случаи могат да бъдат фатални.

Алергията към соя е една от най-честите хранителни алергии при кърмачета и деца. Тази хранителна алергия често се преодолява до 3-годишна възраст. Симптомите на алергия към соя могат да бъдат леки или тежки и могат да включват:

  • Копривна треска, сърбеж или екзема
  • Усещане за изтръпване в устата
  • Подуване на устните, лицето, езика, гърлото или други части на тялото
  • Хрипове, хрема или затруднено дишане
  • Коремна болка, диария, гадене или повръщане
  • Замаяност, замаяност или припадък

Някои хора може да имат сериозна реакция към соята, наречена анафилаксия, която е потенциално животозастрашаваща, ако не се лекува. Обсъдете симптомите и възможностите за лечение с Вашия лекар. Обадете се на бърза помощ, ако дишането стане трудно.

Лечение

Ако сте алергични към соя, единственият начин да предотвратите алергична реакция е да избягвате соята и всички соеви продукти.

Четене на етикети

Соята се използва в много преработени храни. Важно е да четете внимателно етикетите, за да избегнете продукти, които може да съдържат соя. Някои списъци със съставки може да не включват думата соя, но това не означава, че продуктът не съдържа соя.

Общи насоки за избягване на соеви продукти

Проверете дали соята е посочена в съставките. Проверете списъците по-долу за други имена, използвани за соя.
Потърсете фразата "съдържа соя" някъде на опаковката.
Обадете се на производителя, ако имате някакви съмнения. По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, когато става въпрос за хранителни алергии.

Често срещани източници на соя

Тези продукти съдържат соя и трябва да се избягват:

  • Бобена извара
  • Едамаме
  • Хидролизиран соев протеин
  • Лецитин
  • Мисо супа
  • Мисо паста
  • Натто
  • Сос шою
  • Соя
  • Соев албумин
  • Соя
  • Соево брашно, гриз, мляко, ядки, масло, сос, соеви кълнове
  • Тамари
  • Темпе
  • Текстуриран соев протеин (TSP)
  • Текстуриран растителен протеин (TVP)
  • Тофу
  • Вегетариански хот-дог, бургери, колбаси

Следните съставки на етикета могат или не могат да съдържат соев протеин. Четете внимателно етикетите. Ако не сте сигурни, обадете се на производителя:

  • Зърнени храни
  • Формули за кърмачета и малки деца
  • Хидролизиран растителен протеин
  • Имитация на парченца бекон
  • Маргарини, направени със соево масло
  • Шейкове заместители на хранене
  • Безмлечни замразени десерти
  • Натурален овкусител
  • Обработени меса
  • Протеин на прах
  • Сурими (имитация на морски дарове)
  • Зеленчуков бульон

Нехранителни продукти могат да съдържат соя

Етикетирането с алергени не се отнася за нехранителни продукти като сапун, лосион и лекарства. Някои хора също ще имат реакции към тези елементи. За да сте сигурни, проверете етикетите на тези продукти, за да се уверите, че не съдържат соя.

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.