Дървесните ядки, които включват бадеми, кашу, орехи и няколко други ядки са сред осемте най-често срещани хранителни алергени.
Ето една тревожна констатация за родителите: Проучванията показват, че реакциите, причинени от неизвестни алергии към ядки, се увеличават по време на Хелоуин и Великден, празници, по време на които на децата обикновено се дават бонбони и други лакомства, съдържащи съставки, които не са свикнали да ядат. Това може да причини внезапни симптоми на хранителна алергия, като копривна треска и храносмилателни разстройства, или рядко по-сериозни проблеми, включително затруднено дишане.
Как най-добре можете да управлявате алергия към ядки? Тъй като не е налично лекарство или лечение, диетата без ядки често е единственият начин за предотвратяване на симптомите.
Нека да разгледаме кои храни е най-вероятно да предизвикат реакция, както и стъпките, които можете да предприемете в случай на алергия.
Алергията към ядки е реакция, която възниква, когато имунната система на някого реагира на специфична молекула в храна, причинявайки повишено производство на антитела, което предизвиква възпалителна реакция.
Това включва освобождаване на химикали, наречени хистамини, които водят до симптоми на алергия, включително копривна треска, подуване на устата и т.н.
Какви ядки са включени в алергиите към ядки?
Експертите са наблюдавали увеличаване на симптомите на алергия към ядки по времето на Хелоуин и Великден, вероятно защото децата (и някои възрастни също) са склонни да ядат бонбони и други лакомства, които обикновено не консумират много често.
Ядките могат да бъдат намерени в много видове шоколади, бонбони, десерти и пакетирани лакомства.
Има няколко теории защо повече хора развиват хранителни алергии, включително:
Какво се случва, ако някой с алергия към ядки яде ядки? Зависи от това колко алергичен е този човек към ядките/семената, на които е изложен.
Някои хора изпитват лек дискомфорт, докато други имат тежки симптоми на хранителна алергия (известни като анафилаксия). Анафилаксията възниква в резултат на активирането на имуноглобулин Е (IgE) в тялото, което ще причини най-тежките симптоми и понякога може да бъде фатално.
Най-честите симптоми включват:
Първо и най-важно, ако подозирате, че имате алергия към ядки, посетете специалист по клинична имунология или алергия.
Храните, които трябва да избягвате или да ядете само с повишено внимание, ако имате известна алергия към ядки, включват:
Ако вие или вашето дете сте били диагностицирани с алергия към ядки, говорете с вашия лекар за изготвяне на план за действие, който да ви помогне да управлявате потенциална алергична реакция.
Търсене
Свързани продукти