Дървесните ядки, които включват бадеми, кашу, орехи и няколко други ядки са сред осемте най-често срещани хранителни алергени. 

Ето една тревожна констатация за родителите: Проучванията показват, че реакциите, причинени от неизвестни алергии към ядки, се увеличават по време на Хелоуин и Великден, празници, по време на които на децата обикновено се дават бонбони и други лакомства, съдържащи съставки, които не са свикнали да ядат. Това може да причини внезапни симптоми на хранителна алергия, като копривна треска и храносмилателни разстройства, или рядко по-сериозни проблеми, включително затруднено дишане.

Как най-добре можете да управлявате алергия към ядки? Тъй като не е налично лекарство или лечение, диетата без ядки често е единственият начин за предотвратяване на симптомите.

Нека да разгледаме кои храни е най-вероятно да предизвикат реакция, както и стъпките, които можете да предприемете в случай на алергия.

Какво е алергия към ядки?

Алергията към ядки е реакция, която възниква, когато имунната система на някого реагира на специфична молекула в храна, причинявайки повишено производство на антитела, което предизвиква възпалителна реакция.
Това включва освобождаване на химикали, наречени хистамини, които водят до симптоми на алергия, включително копривна треска, подуване на устата и т.н.

Какви ядки са включени в алергиите към ядки? 

  • бадеми
  • кашу
  • макадамия
  • Бразилски орехи
  • шамфъстък
  • лешници
  • пекани
  • орехи

Скок на алергията към ядки по време на Хелоуин

Експертите са наблюдавали увеличаване на симптомите на алергия към ядки по времето на Хелоуин и Великден, вероятно защото децата (и някои възрастни също) са склонни да ядат бонбони и други лакомства, които обикновено не консумират много често.
Ядките могат да бъдат намерени в много видове шоколади, бонбони, десерти и пакетирани лакомства.

Има няколко теории защо повече хора развиват хранителни алергии, включително:

  • Отрицателните ефекти, които нездравословният начин на живот и неправилното хранене оказват върху имунната система.
  • „Хипотезата за хигиената“, която засяга предимно хората, живеещи в индустриализираните нации. Това описва как свръххигиенизирането на телата на хората е променило техните микробиоми и ги прави по-податливи на алергии
  • Замърсяване на околната среда
  • По-малко излагане на микроби и потенциално повишена употреба на антибиотици

Симптоми

Какво се случва, ако някой с алергия към ядки яде ядки? Зависи от това колко алергичен е този човек към ядките/семената, на които е изложен.

Някои хора изпитват лек дискомфорт, докато други имат тежки симптоми на хранителна алергия (известни като анафилаксия). Анафилаксията възниква в резултат на активирането на имуноглобулин Е (IgE) в тялото, което ще причини най-тежките симптоми и понякога може да бъде фатално.

Най-честите симптоми включват:

  • червени подутини по кожата (копривна треска) и сърбяща кожа
  • хрема
  • подуване на устните
  • изтръпване на гърлото и устата
  • стягане на гърлото
  • спазми, лошо храносмилане, болки, гадене или повръщане
  • затруднено говорене или дрезгав глас
  • хрипове или упорита кашлица
  • упорит световъртеж или колапс
  • бледност и слабост

Как да намалим риска

Първо говорете с Вашия лекар

Първо и най-важно, ако подозирате, че имате алергия към ядки, посетете специалист по клинична имунология или алергия. 

Избягвайте всички храни, съдържащи ядките, към които сте алергични

Храните, които трябва да избягвате или да ядете само с повишено внимание, ако имате известна алергия към ядки, включват:

  • Ядкови масла
  • Миксове за палачинки и мъфини, които съдържат ядки
  • Гранола и мюсли
  • Зърнени храни
  • Някои сосове, дресинги и маринати с аромат на фъстъци (особено тези, използвани в азиатската, африканската и индийската кухня)
  • Бонбони и шоколад (включително бонбони за Хелоуин)
  • Пакетирани печива и десерти
  • Готови супи и чили
  • Пакетирани смеси
  • Някои сапуни, лосиони за кожа, продукти за грижа за косата
  • Някои алкохолни напитки

Имайте план за действие

Ако вие или вашето дете сте били диагностицирани с алергия към ядки, говорете с вашия лекар за изготвяне на план за действие, който да ви помогне да управлявате потенциална алергична реакция.

Нашата препоръка:

  • Винаги избирайте хранителни продукти с ядно съдържание
  • Доверете се на сертифицирани магазини като bio market
  • Направете необходимите тестове преди консумацията на ядкови храни

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.