Веганите избират да избягват да ядат всички животински продукти поради комбинация от причини, които обикновено включват по-добро здраве, повишена загуба на тегло, защита срещу хронични заболявания или екологични и етични проблеми.

Спазването на веган диета е един от начините да се избегнат опасностите от конвенционалното месо и млечни продукти. Чудите се какво да ядете на веган диета, здравословна ли е веган диетата и какви са ползите? Продължете да четете това ръководство за веган диета за начинаещи и ще научите всичко, което трябва да знаете.

Какво е веганска диета?

Веганите са вегетарианци, които правят още една крачка напред, избягвайки всички животински продукти – включително яйца, млечни продукти и мед – в диетата си.

Много вегани поемат ангажимент да ядат повече растителни храни, особено плодове и зеленчуци, заедно с пълнозърнести храни, боб, бобови растения, ядки и семена. Освен че ядат по-малко животински продукти, повечето работят и върху ограничаване на свръхпреработените храни, като рафинирани въглехидрати, подсладени със захар напитки и полуфабрикати.

Има няколко вариации и дефиниции, когато говорим за вегетарианство. Ето най-често срещаните:

  • Веган: Въздържа се от всички животински продукти, включително месо, риба, домашни птици, яйца, млечни продукти и мед.
  • Вегетарианец: Спазва растителна диета, която може да включва яйца и/или млечни продукти.
  • Пескатариански: включва спазване на диета, богата на зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни, боб, яйца, млечни продукти и риба, но изключва месо и домашни птици.

Суров веган: Състои се от сурови храни (обикновено всички вегански), които не са били загрявани над 46ºC . Когато решите да преминете на сурова веганска диета, ви е позволено да ядете само ограничени храни, което може да затрудни да се придържаме към дългосрочен план.

Общи храни

Плодовете и зеленчуците обикновено се считат за основни съставки в типично веган ястие.

Здравословната веганска закуска, например, може да се състои от овесени ядки, плодове, ядки, кокосово мляко и семена. За обяд може да е ориз и боб със салата. През целия ден веганите могат да хапват ядки, сурови зеленчуци и хумус и повече плодове. А за вечеря храни като тофу, боб, зърнени храни или сладки картофи са често срещани.

В зависимост от точния тип растителна диета, която някой следва, някои от съставките в списъка с веган диета могат да включват:

  • Плодове: ябълки, портокали, круши, ананаси, банани, праскови
  • Зеленчуци: броколи, карфиол, тиква, картофи, тиквички, патладжан
  • Ядки и ядки: бадеми, орехи, макадамия, шам фъстък
  • Семена: семена от чиа, конопени семена, ленени семена
  • Протеинови храни: тофу, темпе, нато, хранителни дрожди
  • Бобови растения: боб, леща, нахут, грах
  • Пълнозърнести храни: овес, ечемик, елда, киноа, кус-кус
  • Здравословни мазнини: маслини, авокадо, нерафинирани растителни масла
  • Растителни млека: бадемово мляко, овесено мляко, соево мляко, мляко от кашу

  • Билки и подправки: черен пипер, кимион, куркума, джинджифил, чесън на прах

Имайте предвид, че ако сте суров веган, някои от тези храни са допълнително ограничени. Храните, които са разрешени в ограничени количества при веганска диета, включват тези, които не са нагрявани над 115º F.

Храни, които да избягвате.

Веганите избягват месо, риба, яйца и млечни продукти. Те също може да не консумират мед или каквито и да е продукти, направени с каквито и да е животински съставки като желатин.

Въпреки изключването на месо, млечни продукти, яйца и риба, не всички веган диети са еднакви, тъй като можете да избягвате животински храни и все пак да консумирате много нездравословни съставки като бял хляб, рафинирани масла и много захар. Въпреки това, здравословната веган диета трябва да се състои предимно от непреработени пълноценни храни.

Храните, които са ограничени при веганската диета включват:

  • Месо: телешко, свинско бизон, агнешко
  • Домашни птици: пилешко, пуешко, патица, гъска
  • Морски дарове: риба тон, сьомга, аншоа, скумрия
  • Млечни продукти: мляко, кисело мляко, сирене, масло
  • Яйца
  • Пчелен мед
  • Съставки на животински произход: свинска мас, желатин, казеин, кармин

Ползи за здравето

1. Ще намалите теглото си

Много хора преминават към веган диетичен план за отслабване. Това е така, защото промяната на диетата ви, за да включите повече растителни храни и по-малко преработени храни, може да бъде ефективна стратегия за намаляване на приема на калории. Всъщност, напречни изследвания на вегетарианци и вегани показват, че по-специално веганите са склонни да имат по-ниско телесно тегло.

Не само растителните храни обикновено са с по-ниско съдържание на калории, за да подпомогнат загубата на тегло, но също така обикновено са заредени с фибри. Фибрите са хранително вещество, което се движи през тялото бавно, неусвоено, като ви поддържа сити, за да помогне за бързото увеличаване на загубата на тегло.

2. Подобрено здраве на червата

„Добрите бактерии“, които изграждат здравия микробиом на някого, се нуждаят от фибри от растителни храни, заедно с пробиотици, за да процъфтяват. Консумирането на растителна диета може да улесни получаването на достатъчно пребиотици и пробиотици за поддържане на здравето чревната среда. Последните проучвания разкриха ролята, която микробите в червата играят в много аспекти на здравето, от изгарянето на калории до поддържането на умствена острота.

3. По-висок прием на антиоксиданти и ензими

Здравословната веган диета често съдържа разнообразие от плодове и зеленчуци, често в сурова форма. Това може да осигури много защитни антиоксиданти и ензими, които се борят с увреждането на свободните радикали, за да се предпазят от болести.

Проучванията показват, че антиоксидантите могат да намалят възпалението и да помогнат за предотвратяване на хронични състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет. Антиоксидантите могат също да облекчат симптомите на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, възпалителен чревен синдром и лупус.

4. Защита срещу метаболитен синдром

Когато се направи по правилния начин, планът за здравословна веганска диета може да ви помогне да се предпазите от рискови фактори за метаболитен синдром, включително високо кръвно налягане, диабет и инсулинова резистентност.

Важно е обаче да се отбележи, че не всяка веганска диета ще има тази полза; качеството на въглехидратите в диетата на някого и общият прием на хранителни вещества са силни определящи фактори.

Консумирането на повече цели храни и минимално преработени съставки като част от веган диета може да помогне за намаляване на възпалението, балансиране на нивата на хормоните и насърчаване на по-добър контрол на кръвната захар. Това може да предпази от метаболитния синдром, който може да намали риска от състояния като сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

5. По-малко въздействие върху околната среда

Според Агенцията за опазване на околната среда, земеделието, горското стопанство и другото използване на земята представляват 24 процента от глобалните емисии на парникови газове всяка година, най-вече поради отглеждането на култури и добитък, заедно с обезлесяването, термин, който се отнася до изчистването на горите, за да има повече земя. за да живеят добитъка.

Има множество ползи за околната среда от консумацията на по-малко фабрично отглеждани животински продукти и закупуването на по-устойчиви продукти вместо това. За някои хора те са достатъчно мотивирани да изключат животинските продукти от диетата си заедно по тези причини.

Насоки за планиране

Следването на балансирана веганска диета не трябва да е трудно. Ето няколко прости стъпки, върху които трябва да се съсредоточите, които са крайъгълните камъни на здравето, независимо какви са вашите предпочитания:

Увеличете консумацията на пълноценни храни, особено плодове и зеленчуци.

Яжте по-малко боклуци и висококалорични храни с ниско съдържание на хранителни вещества. С други думи, изключете по-голямата част от преработените, пакетирани храни (дори вегански видове) от вашата диета.

Практикувайте внимателно хранене, като упражнявате контрол на порциите, като ядете количеството, от което тялото ви наистина се нуждае, за да остане енергично и избягвайте яденето от съображения за комфорт. Внимателното хранене може да ви помогне да сте сигурни, че не преяждате постоянно, независимо дали става въпрос за веганска храна или не.

Експериментирайте с нови вегански рецепти, за да подобрите качеството и разнообразието на вашата диета, като включите нови съставки във вашия план за хранене. 

И за да заключим..

Какво е веган диета? Веганската диета е тази, която изключва всички животински продукти, включително месо, риба, яйца, млечни продукти и мед.

Ползите от веганската диета могат да включват управление на теглото, здраве на сърцето, намален риск от метаболитен синдром, висок прием на антиоксиданти и подобрено здраве на червата.

От друга страна, веганските диети могат да бъдат свързани с повишен риск от хранителни дефицити. Много растителни храни също съдържат антинутриенти, които могат да попречат на усвояването на микроелементите.

Уверете се, че слушате тялото си и следвайте балансирана диета с предимно пълноценни, непреработени храни, без значение дали решите да следвате веганска диета или не.

Препоръчваме ви още:

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.