Семената от чиа значително повишават популярността си през последното десетилетие и много често се наричат „звездна“ съставка в много рецепти за здравословно хранене, вариращи от печива и протеинови блокчета до смутита и други.
Освен че придават наистина страхотен вкус и плътна текстура на любимите ви храни, те също така имат редица забележителни ползи за здравето. Те имат способността да подпомагат за балансиране на кръвната захар и поддържат здравето на сърцето.
Продължавайте да четете, за да се запознаете с пълния списък с ползите от семената чиа и малкото им странични ефекти, както и да си отговорите на въпросите колко и как да ги консумирате.
Те са много малки суперхрани, които се отглеждат върху вид цъфтящо растение част от семейството на ментата. Те са родени в Мексико и Гватемала, но често се отглеждат в много райони в Северна и Южна Америка.
Чиата обикновено е лесна за смилане, когато е приготвена правилно и може да бъде много гъвкава съставка, която се съчетава добре в различни рецепти. Освен това семената предлагат дълъг списък от важни хранителни вещества, а именно:
Не само това, но скорошни изследвания потвърждават, че способностите на семената чиа са дори по-големи, отколкото учените първоначално са осъзнавали. Установено е, че помагат за заздравяването на кожата, намаляването на признаците на стареене, поддържането храносмилателната система и изграждането по-здрави кости.
Първоначално отглеждана в Мексико, чиата отдавна е високо ценена заради своите здравословни свойства и богатството на хранителни вещества. Всъщност в един момент дори е била използвана като разменна монета при търговия.
Думата чиа значи „сила“ на езика на маите. Малките семената са били популярни като „храна за бегачи“. Те са ги консумирали като гориво, докато бягат на дълги разстояния или по време на битка. Ацтекските воини са ги яли, за да им дадат енергия и издръжливост, твърдейки, че само една лъжица може да ги поддържа за 24 часа.
Salvia hispanica също се използва заради мощните си лечебни свойства в много клонове на традиционната медицина от векове. Според Аюрведа семената от чиа могат да помогнат за подхранването на кръвта и да насърчат редовността на храносмилането благодарение на способността им да абсорбират вода в стомашно-чревния тракт, създавайки гелообразно вещество. Те биха могли също така да намалят възпалението, да подпомогнат здравето на бъбреците и да поддържат правилната хидратация.
Чиа, ленено семе и конопено семе са трите най-популярни разновидности на семената заради тяхната хрупкава текстура, мек вкус и хранителни ползи. И трите са богати на фибри и протеини и са ценни добавки към много видове диети, особено вегански или вегетариански диети.
Чиата съдържа най-много фибри от трите и е особено богата на разтворими такива, които спомогнат за намаляването на нивата на холестерола, намаляване на апетита и насърчаване на редовността на храносмилането. За разлика от други видове семена, чиата може да се консумира цяла или смляна.
Плюс това, тя осигурява добро количество от няколко други микроелемента, по-точно минералите калций, манган и фосфор.
Ленът е най-големият растителен източник на омега-3, което е важно за намаляване на възпалението и предотвратяване на хронични заболявания. Ленът също е с високо съдържание на лигнани. Това са натурални растителни съединения, които действат като антиоксидант и са свързани с превенция срещу рак и някои сърдечни заболявания.
За разлика от чиата обаче, ленът трябва да се смила преди консумация, за да се усвоят максимално хранителните му вещества.
В сравнение с чиа и лен, конопеното семе съдържа най-голямо количество растителен протеин на порция. То също съдържа доста голямо количество от важните за здравето ни минерали магнезий, цинк и желязо. Конопените семена обаче съдържат много по-високо съотношение на омега 6 към омега 3. Омега 6 е хранително вещество, което повечето от нас вече приемат твърде много с диетата си. Ето защо експертите обикновено препоръчват умерена консумация на коноп.
Чиата е богата на протеини (аминокиселини), фибри, манган, фосфор и калций. Освен това, както вече споменахме по-горе, това е добър източник на омега 3.
Освен това, тя е богат на полифеноли и антиоксиданти, като кафеена киселина, розмаринова киселина, мирицетин, кверцетин и други.
Около 28 грама сушени семена от чиа съдържа приблизително:
Хранителни вещество | Количество на порция от 30 грама |
калории | 137 грама |
въглехидрати | 12,3 грама |
протеин | 4,4 грама |
мазнини | 8,6 грама |
диетични фибри | 10,6 грама |
манган | 0,6 мг |
фосфор | 265 мг |
калций | 177 мг |
цинк | 1 мг |
мед | 0,1 мг |
калий | 44,8 мг |
Други хранителни вещества | витамини А, В, Е, D, желязо, йод, магнезий, мед |
Ето девет причини да добавите повече от тях към вашата диета, включително защото могат да намалят риска от няколко често срещани заболявания:
Има сведения за изключително малко странични ефекти от консумацията семената от чиа. Това важи когато се ядат, разбира се умерено. Рядко някои хора биха могли да изпитат странични ефекти като стомашен дискомфорт, когато консумират прекалено големи количества. Това се дължи на високото количество на диетични фибри, които вече разбрахме, че се съдържат в семената. Както при всяка друга храна, увеличете приема си бавно и пийте много вода. Ако имате някакви притеснения или изпитвате някакви постоянни нежелани реакции, помислете за намаляване на приема и не забравяйте да обсъдите с Вашия лекар.
Търсене