Семената от чиа значително повишават популярността си през последното десетилетие и много често се наричат „звездна“ съставка в много рецепти за здравословно хранене, вариращи от печива и протеинови блокчета до смутита и други.
Освен че придават наистина страхотен вкус и плътна текстура на любимите ви храни, те също така имат редица забележителни ползи за здравето. Те имат способността да подпомагат за балансиране на кръвната захар и поддържат здравето на сърцето.
Продължавайте да четете, за да се запознаете с пълния списък с ползите от семената чиа и малкото им странични ефекти, както и да си отговорите на въпросите колко и как да ги консумирате.

Какво всъщност са семената от чиа?

Те са много малки суперхрани, които се отглеждат върху вид цъфтящо растение част от семейството на ментата. Те са родени в Мексико и Гватемала, но често се отглеждат в много райони в Северна и Южна Америка.
Чиата обикновено е лесна за смилане, когато е приготвена правилно и може да бъде много гъвкава съставка, която се съчетава добре в различни рецепти. Освен това семената предлагат дълъг списък от важни хранителни вещества, а именно:

Не само това, но скорошни изследвания потвърждават, че способностите на семената чиа са дори по-големи, отколкото учените първоначално са осъзнавали. Установено е, че помагат за заздравяването на кожата, намаляването на признаците на стареене, поддържането храносмилателната система и изграждането по-здрави кости.

Откъде идват семената от чиа?

Първоначално отглеждана в Мексико, чиата отдавна е високо ценена заради своите здравословни свойства и богатството на хранителни вещества. Всъщност в един момент дори е била използвана като разменна монета при търговия.
Думата чиа значи „сила“ на езика на маите. Малките семената са били популярни като „храна за бегачи“. Те са ги консумирали като гориво, докато бягат на дълги разстояния или по време на битка. Ацтекските воини са ги яли, за да им дадат енергия и издръжливост, твърдейки, че само една лъжица може да ги поддържа за 24 часа.
Salvia hispanica също се използва заради мощните си лечебни свойства в много клонове на традиционната медицина от векове. Според Аюрведа семената от чиа могат да помогнат за подхранването на кръвта и да насърчат редовността на храносмилането благодарение на способността им да абсорбират вода в стомашно-чревния тракт, създавайки гелообразно вещество. Те биха могли също така да намалят възпалението, да подпомогнат здравето на бъбреците и да поддържат правилната хидратация.

Чиа vs Лен vs Коноп

Чиа, ленено семе и конопено семе са трите най-популярни разновидности на семената заради тяхната хрупкава текстура, мек вкус и хранителни ползи. И трите са богати на фибри и протеини и са ценни добавки към много видове диети, особено вегански или вегетариански диети.
Чиата съдържа най-много фибри от трите и е особено богата на разтворими такива, които спомогнат за намаляването на нивата на холестерола, намаляване на апетита и насърчаване на редовността на храносмилането. За разлика от други видове семена, чиата може да се консумира цяла или смляна.
Плюс това, тя осигурява добро количество от няколко други микроелемента, по-точно минералите калций, манган и фосфор.
Ленът е най-големият растителен източник на омега-3, което е важно за намаляване на възпалението и предотвратяване на хронични заболявания. Ленът също е с високо съдържание на лигнани. Това са натурални растителни съединения, които действат като антиоксидант и са свързани с превенция срещу рак и някои сърдечни заболявания.
За разлика от чиата обаче, ленът трябва да се смила преди консумация, за да се усвоят максимално хранителните му вещества.
В сравнение с чиа и лен, конопеното семе съдържа най-голямо количество растителен протеин на порция. То също съдържа доста голямо количество от важните за здравето ни минерали магнезий, цинк и желязо. Конопените семена обаче съдържат много по-високо съотношение на омега 6 към омега 3. Омега 6 е хранително вещество, което повечето от нас вече приемат твърде много с диетата си. Ето защо експертите обикновено препоръчват умерена консумация на коноп.

Какви с а хранителните стойности на семената от чиа

Чиата е богата на протеини (аминокиселини), фибри, манган, фосфор и калций. Освен това, както вече споменахме по-горе, това е добър източник на омега 3.
Освен това, тя е богат на полифеноли и антиоксиданти, като кафеена киселина, розмаринова киселина, мирицетин, кверцетин и други.
Около 28 грама сушени семена от чиа съдържа приблизително:

Хранителни вещество Количество на порция от 30 грама
калории 137 грама
въглехидрати 12,3 грама
протеин 4,4 грама
мазнини 8,6 грама
диетични фибри 10,6 грама
манган 0,6 мг
фосфор 265 мг
калций 177 мг
цинк 1 мг
мед 0,1 мг
калий 44,8 мг
Други хранителни вещества витамини А, В, Е, D, желязо, йод, магнезий, мед

Здравословни ползи от консумацията на чиа

Ето девет причини да добавите повече от тях към вашата диета, включително защото могат да намалят риска от няколко често срещани заболявания:

  • Поддържайте здрава кожа 
  • Насърчаване на здравето на храносмилането
  • Подобрете здравето на сърцето 
  • Балансирайте кръвната захар 
  • Увеличете енергията и производителността по време на тренировка 
  • Изградете по-здрави кости 
  • Отслабване със семена от чия 
  • Борби се с раковите клетки 
  • Подобрете оралното здраве 

Как да използвате семената от чиа ?

  • Колко семена от чиа трябва да ядем на ден? - Между една и три супени лъжици на ден е типично количество, което се препоръчва. Не забравяйте да ги консумирате с много вода, което помага на фибрите да си свършат успешно работата.
  • Къде да ги намерите? Сушени семена от чиа могат да бъдат намерени в секцията за ЯДКИ, СЕМЕНА, ТАХАНИ в нашия био магазин bio-market.bg.
  • Как да отглеждаме семена от чиа у дома ? - Можете да опитате да отглеждате чиа у дома във вътрешна или външна градина. Поръсете изсушените семена от чиа върху почвата и не забравяйте да осигурите достатъчно място за вашите растения, тъй като те са склонни да растат високи, като някои достигат до 180 см. - Поливайте ги ежедневно и започнете да берете, след като повечето от венчелистчетата паднат от цветовете на растенията. След това изберете главите на цветята и ги поставете в хартиени торби, за да изсъхнат. Веднъж изсушени, семената трябва да се отделят от растението доста лесно и след това могат да бъдат събрани и използвани в любимите ви ястия.
  • Чудите се как да ядете семена от чиа? - Можете да ги консумирате сурови, накиснати, цели или смлени. Те могат да се добавят към широк спектър от рецепти – овесени закуски, смутира, йогурти, десерти, салати и какво ли още не. 

Семена от чиа цена

Рискове и странични ефекти

Има сведения за изключително малко странични ефекти от консумацията семената от чиа. Това важи когато се ядат, разбира се умерено. Рядко някои хора биха могли да изпитат странични ефекти като стомашен дискомфорт, когато консумират прекалено големи количества. Това се дължи на високото количество на диетични фибри, които вече разбрахме, че се съдържат в семената. Както при всяка друга храна, увеличете приема си бавно и пийте много вода. Ако имате някакви притеснения или изпитвате някакви постоянни нежелани реакции, помислете за намаляване на приема и не забравяйте да обсъдите с Вашия лекар.
 

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.