От векове рициновото масло е част от традиционните козметични процедури за коса поради полезните си мастни киселини и съдържанието на витамин Е. Днес то се използва в над 700 козметични продукта и остава популярно като естествен лек за различни проблеми с косата, включително за суха коса, накъсване и за растеж на косата.
Рициновото масло идва от семената на растението Ricinus communis. След като се извлече от семената, маслото се филтрира и се задушава, за да се отстрани рицина, токсичен компонент, който може да причини гранясване. Това, което остава, е растително масло, богато на съединения като рицинолова киселина, линолова киселина, стеаринова киселина, протеини, антиоксиданти и други.
Тези химически компоненти, особено мастните киселини, позволяват много ползи от рициново масло за косата. Когато се масажира в скалпа и кичурите, то има овлажняващи, успокояващи и стимулиращи кръвообращението свойства, което го прави полезен домашен лек за много често срещани проблеми, свързани с косата.

Ползи от рициновото масло за растеж на косата и други

Проучванията твърдят, че рициновото масло е добро за косата поради високото съдържание на рицинолова киселина и други подобни мастни киселини, различни аминокиселини, флавоноиди, витамин Е и минерали. Ето как можете да използвате рициново масло за растеж на косата и много повече.

Рициново масло за коса

Хидратира косата

Мастните киселини в него, особено рициноловата киселина, го правят отличен овлажнител за коса и скалп. Втриването в кичурите помага за намаляване на сухотата и накъсването, а масажирането му в скалпа подобрява пърхота и облекчава сърбежа или раздразнението.

Подобрява текстурата

Точно като кокосовото масло за коса, рициновото може да направи косата ви по-гладка и блестяща. Действа като естествено средство за разплитане и е доказано, че намалява сплъстяването - нарушение, което кара косата да се заплита и сплъстява, създавайки твърда камениста маса, наподобяваща птиче гнездо.

Намалява накъсването на косата

Този натурален продукт има хидратиращи и подхранващи свойства, като ви помага да избегнете накъсването и увреждането на косъма. Мастните киселини имат подобрено проникване, което ги прави способни да осигурят успокояващ, укрепващ ефект в космените фоликули.

Насърчава растежа на косата

Рициноловата киселина може да лекува косопада при мъжете чрез балансиране на производството на простагландин D2 (PGD2), което влияе върху растежа на косъма. То също така подобрява кръвообращението във вашите фоликули, като помага на косата ви да расте. Поради тази причина  може да се прилага и върху веждите за засилен растеж.

Подобрява здравето на скалпа

Този природен еликсир има овлажняващи и успокояващи свойства, което му позволява да облекчи сухотата и раздразнението на скалпа. Действа и като противовъзпалително, антибактериално и лечебно средство. Рициноловата киселина предпазва скалпа и косъма от гъбични и микробни инфекции.

Как да използвам рициново масло

Когато избирате продукт за коса в магазина, изберете чист, студено пресован продукт от висококачествена марка като NowFoods
Това масло може да се използва и върху кожата ви и може да помогне за намаляване на акнето, да подпомогне заздравяването на рани и да осигури хидратация.

За да използвате рициново масло върху косата си, изпълнете следните стъпки:

  • Разделете косата си на части, за да е по-лесно да нанесете маслото равномерно.
  • Вземете малко количество от продукта и го затоплете в дланите си. След това, като започнете от краищата, нежно масажирайте като стигнете до корените.
  • Разпределете равномерно. След това покрийте главата си с шапка за душ или найлоново фолио, за да не капе.
  • Оставете маслото върху косата си поне 30 минути или дори цяла нощ за по-дълбоко проникване.
  • Когато сте готови да премахнете продукта, измийте с нежен шампоан и балсам.
  • Повторете този процес веднъж или два пъти седмично 
  • В началото на употребата на рициново масло за коса, не забравяйте да започнете само с малко количество, защото твърде много може да направи косъма ви мазна.

Хапчета за коса и кожа

Комбинации

Рициновото масло може да се съчетава с различни други съставки, за да се подобрят неговите ползи за косата (и кожата), включително:

  • Етерични масла - Добавете капка масло от лавандула, розмарин или мента. Те имат успокояващи свойства.
  • Кокосово масло - Комбинирайте с масло от кокос заради неговите овлажняващи свойства, които помогнат за овлажняването на косата и да подобрят нейния блясък и мекота.
  • Масло от жожоба - Жожоба има подхранващи и успокояващи свойства, когато се прилага върху косъма и скалпа.
  • Масло от витамин Е - Това е страхотен антиоксидант и успокоител на скалпа, който може да помогне за възстановяване на увредената коса и да подобри нейната текстура.
  • Алое вера – То има овлажняващи свойства, които успокояват сухия скалп и облекчават сърбеж или раздразнение.
  • Авокадо – Намачкано, то е богато на здравословни мазнини, витамини и минерали, които подхранват косъма и подобряват външния й вид.

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!