Веган салата Цезар е съвременно творение, вдъхновено от класическата Цезар салата, но с иновативен подход, използващ изцяло растителни продукти. 
Класическата Цезар салата, има интересна история, обгърната с мистерия и вкус. Традиционно се смята, че салатата Цезар е създадена в ресторант "Cesare's" в град Тихуана, Мексико, през 1924 г. от шеф-готвач Caesar Cardini. По легенда, по време на първото създаване на салатата, ресторантът бил изчерпан от много от основните съставки. За да задоволи гостите, Cardini измислил салата от това, което имал в наличност - ромен листа, лимонов сок, пармезан, крутони и яйце. С течение на времето, рецептата се развива и променя, включвайки аншоа и горчица.

Днес, в България тази салата традиционно се приготвя с:

  • Айсберг
  • Пилешко месо, печено
  • Аншоа
  • Крутони
  • Пармезан
  • Зехтин, сол, лимон
  • Цезар сос

Веган алтернатива

Веган салатата Цезар следва този кулинарен път, но използва изцяло растителни съставки вместо животински. Така се създава по-етична и здравословна алтернатива, която все още запазва богатия вкус и текстура на класическата Цезар салата. С богатия избор от веган сирена на Bedda можете да приготвите всичките си любими ястия във веган вариант.

Веган салата цезар

  • За 4 човека
  • Време за приготвяне: 20 минути

Необходими съставки:

За салатата:

За крутоните:

  • 4 филийки хляб, нарязани на кубчета
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч.л суха билкова смес
  • Сол пипер

За дресинга:

  • 60 г кашу или слънчогледови семки, накиснати
  • 3 супени лъжици настърган Bedda Granvegano
  • Сок от един лимон
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 ч. л. бяло мисо
  • 2 супени лъжици дижонска горчица
  • 2 ч.л каперси
  • 1 ч. л. соев сос
  • 1/2 чаена лъжичка веган сос Worcestershire (по избор)
  • Сол пипер

Начин на приготвяне:

  • Крутони: Намажете кубчетата хляб със зехтин и поръсете с чесън, билки, сол и черен пипер. Смесете всичко заедно. Поставете ги върху лист за печене. Печете на 200°C за около 5 минути, докато станат хрупкави.
  • Сос: Съставките за дресинга се слагат в блендер и се пюрират до кремообразна смес. Добавете вода до желаната консистенция (50-100 ml).
  • Салатата: Подредете парчета айсберг в чиния за сервиране. Полейте с дресинга, след това наредете отгоре крутони и настържете сиренето Гранвегано.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!