Силата на куркумата в гореща напитка. Да, това лате е само със здравословни съставки.

Научете как да си го приготвите.

Търсите начин да включите многобройните ползи за здравето на куркумата в ежедневието си? Ако е така, имаме страхотно предложение за вас. Това е лате с куркума, често наричано с любов „златното мляко“ – подходящо за веган, палео, кето и повечето диети!

Но чакайте, може ли нещо с „лате“ в заглавието всъщност да е здравословно? В този случай това е категорично "да!" Ползите от куркумата варират от подобряване на здравето на сърцето до подпомагане при рак.

Лате с куркума или мляко от куркума винаги изисква две основни съставки: куркума и някакъв вид мляко. Вероятно се чудите какви други съставки влизат в този здравословен еликсир.

В сравнение с чая с куркума, това лате с куркума ще има по-богат и по-пълен вкус благодарение на използването на бадемово мляко или пълномаслено кокосово мляко и никаква вода.

Силата на куркумата в топла напитка

Куркумата (Curcuma longa) е роднина на джинджифила и е абсолютна сила, що се отнася до здравето. Куркумата съдържа мощен антиоксидант, наречен куркумин. Куркуминът не само придава на куркума (и лате с куркума) ярък цвят, но е и една от причините куркумата да е толкова здравословна подправка.

Като консумирате редовно лате с куркума, можете да се възползвате от многобройните ползи за здравето от куркумата. Според научни изследвания куркумата може да помогне при следните здравословни проблеми:

  • Бактериални инфекции
  • Рак (включително рак на гърдата, дебелото черво, простатата и кожата)
  • Възпаление на очите (като увеит)
  • Сърдечно заболяване
  • Лошо храносмилане
  • Невродегенеративни състояния (включително болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и множествена склероза)
  • Остеоартрит
  • Стомашни язви
  • Язвен колит
  • Вирусни инфекции

Златното мляко не само улеснява редовното включване на куркума във вашата диета, но е и изключително вкусна топла напитка. Страхотното в тази рецепта за лате е, че не само получавате ползите от куркумата, тъй като всяка друга съставка в тази рецепта има и полезни свойства за здравето.

Какво ни е необходимо?

Как да си го приготвим?

Приготвянето на лате с куркума не изисква никакво обучение на бариста. Това е наистина проста рецепта, която води до вкусно ароматизирана и сериозно засищаща топла напитка. 

Това е лате, на което можете да се насладите по всяко време на деня, тъй като е напълно без кофеин. Освен това е без млечни продукти, благодарение на използването на ядково мляко, а не на краве мляко. Може да го пиете през нощта, за да се отпуснете.

В средна тенджера на умерен огън добавете вашето ядково мляко по избор, куркума на прах и кокосово масло или гхи.

Разбъркайте, докато сместа се загрее и съставките се смесят добре. Сложете топлата смес в блендер с висока мощност, след което добавете останалите съставки (с изключение на ванилията).

Блендирайте на висока температура, докато всички съставки се смесят добре. След като се смеси, разбъркайте с ванилията. След това изсипете сместа в чаши. Сервирайте гарнирайки с канела на прах.

Bon Apeti! 

Разгледайте още:

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.