Като фанатици на тема пица, не можем да не ви споделим рецепта за пица, която да е хем вкусна, хем здравословна.

Ключови съставки в пицата с патладжан.

В тази рецепта правим блат с нишесте от тапиока, което е заредено с противовъзпалителни свойства, и кокосово брашно за добавяне на фибри и протеин.

Истинската звезда на тази плоска пица, разбира се, е богатият на хранителни вещества патладжан. Ако не ядете редовно лилавия зеленчук, това е страхотна рецепта за начало.

Патладжанът е пълен с антиоксиданти и борци с възпалението и понижава холестерола. Освен това е вкусно като гарнитура за пица!

Как да си направим пица с патладжан?

Необходими продукти:

  • 1 ½ патладжан от всякакъв сорт

За блата:

За гарнитурата:

  • 4 супени лъжици балсамов оцет
  • 2 чаша нарязани на кубчета пресни домати или 2/3 чаша нарязани сушени домати
  • 4 чаши спанак
  • 2 чаши настъргано козе или друго сурово сирене от овче или козе мляко
  • нарязана прясна мащерка, розмарин и босилек за гарнитура
  • зехтин за поливане
  • натрошен пипер

Начин на приготвяне:

  • Започнете, като включите фурната да загрее.
  • След това нарежете тънко патладжана и подредете парчетата върху тава за бисквитки, постлана с хартия за печене. Поръсете ги със сол и им дайте няколко минути да омекнат, докато правите тестото.
  • В средна купа за смесване разбийте нишестето от тапиока, кокосовото брашно и 1/4 чаена лъжичка сол. След това в малка тенджера загрейте кокосовото мляко, маслото, водата и чесъна на среден огън.
  • Точно когато заври, вземете тенджерата и добавете горещите течности към сместа от сухи съставки. Разбъркайте, за да се комбинират. Оставете сместа да изстине.
  • След това разбийте яйцето и го добавете към тестото. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои пет минути.
  • Докато чакате тестото, изрежете лист пергаментова хартия и разстелете тестото на тънък слой върху него.
  • Сега е време да плъзнете търпеливо чакащите филийки патладжан във фурната върху готовия разтелен блат. Оставете ги да се запекат за 15 минути.
  • Намажете резените патладжан с балсамов оцет. След това добавете спанака, патладжана, доматите и сиренето към тестото.
  • Върнете тестото във фурната и печете за още за 10 до 15 минути или докато сиренето се разтопи и шупне и доматите омекнат.
  • Поръсете пицата с билки и натрошен пипер и поръсете със зехтин. И е готово.

Тази гурме пица с патладжан е идеална за уикенда. Можете дори да приготвите тестото и да нарежете патладжана по-рано през деня, като направите сглобяването по време на вечеря лесно.

Чувствайте се свободни да смесвате гарнитурите с каквито и да е зеленчуци, които искате, ако искате да персонализирате тази рецепта.

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.