Печени зеленчуци с уникални ароматни подправки, това ястие е идеално за вегани и вегетарианци.
Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, който прилича на бяла версия на своя братовчед броколи.
Карфиолът е много полезен за нашето здраве. От 100 грама карфиол в една порция 92 грама са вода. Това означава, че този зеленчук може да ви помогне да останете хидратирани. Освен това е добър източник на фибри.
Карфиолът съдържа група вещества, известни като глюкозинолати. Докато го дъвчете и смилате, тези вещества се разграждат на съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на рак - те помагат за защита на клетките от увреждане и имат противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални ефекти.
Ястията с карфиол за изключително питателни, освен че са вкусни са и много полезни.
Изпробвайте тази рецепта като сервирате самостоятелно или с кафяв ориз с ядки за още по-вкусна и питателна храна.
Съставки:
- 800 г карфиол
- 1 глава червен лук
- 4 супени лъжици разтопено кокосово масло
- 1 чаена лъжичка куркума на прах
- 1/4 ч.л. Чили на прах
- 1/2 ч.л. смлян кориандър
- 1/2 ч.л. Смлян кимион
- 1/2 ч.л. Сол
- 2 скилидки чесън
- 2 шепи кашу
- 400 г нахут от консерва
- Малка връзка пресен кориандър
- 1 червена люта чушка (нарязана на кубчета)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220C/200C вентилатор/газ
- Подгответе зеленчуците, като нарежете карфиола на цветчета, а червения лук на тънки филийки
- Поставете цветчетата карфиол и червения лук върху тавата за печене
- В купа за смесване добавете разтопеното кокосово масло, охладения прах, смлян кориандър, смлян кимион, сол и счукани скилидки чесън и разбъркайте добре
- Изсипва се върху карфиола и червения лук и се нарежда върху тавата, за да се покрият зеленчуците
- Печете във фурната около 20-15 минути до златисто
- Добавете нахута и кашуто в тавата и печете още 5 минути
- След като станат златисти, извадете от фурната и прехвърлете в чиния за сервиране
- Отгоре намажете с пресен кориандър и лют червен пипер и сервирайте веднага
Насладете се!