Гофретите винаги са били любимо лакомство за закуска. Въпреки, че изискват малко повече усилия от бърканите яйца или палачинките, винаги ще обичаме гофретите в неделните сутрини.

Преглагаме ви гофрети, които са без пшеница и са безумно вкусни. Те са естествено подсладени с кокосова захар и използват гхи вместо масло, чудесен заместител за хора с непоносимост към лактоза. Ще бъдете впечатлени и от хранителния профил на всяка вафла, с 33 грама здравословни въглехидрати, 14 грама мазнини и 8 грама протеин. Ще ви държи с часове!

Кое брашно без глутен работи най-добре?

Това е може би най-важният въпрос, който трябва да зададете, тъй като грешният вид брашно може наистина да развали рецептата за гофрети.

Брашна без глутен, които могат да работят за тази рецепта, включват овесено брашно, бадемово брашно/брашно, брашно от нахут, брашно от кафяв ориз и брашно от елда. Ако използвате кокосово брашно, ще искате то да съставлява само около една четвърт от вашата брашнена смес, защото може да я направи по-малко работоспособна.

Или накрая, можете просто да направите своя собствена!

Как да си направим гофрети без глутен?

Необходими съставки за 2 порции:

  • 4 яйца
  • 4 чаши брашно без глутен
  • 3 чаши кокосово мляко с намалено съдържание на мазнини или неподсладено бадемово мляко
  • 4 супени лъжици гхи, разтопено
  • 2 супени лъжици кокосова захар
  • 2 супени лъжици бакпулвер
  • 2 чаени лъжички сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка морска сол
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

  • Разбийте яйцата до пухкавост. Добавете брашното, млякото, гхи, захарта, бакпулвера, содата за хляб, солта и ванилията и разбъркайте, докато се смесят.
  • След това леко намажете предварително загрятия гофретник. Спестете време и използвайте гхи и за тази стъпка. Внимателно изсипете сместа в гофрети и оставете докато стане хрупкава и златисто кафява гофрета. 
  • Насладете им се с топинг, спред, ядково масло или друго сладко изкушение.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!