Ако някога сте следвали диета с ниско съдържание на мазнини или друга диета, която е давала приоритет на намаляването на калориите, тогава има голям шанс оризовките да си проправят път във вашата кухня.

Подобно на много други пакетирани закуски, има плюсове и минуси от яденето на оризови кръгчета. Например, те са супер удобни, обикновено без глутен и са добър заместител на по-висококалорични храни като хляб – но също така са предимно лишени от хранителни вещества и са с относително с високо съдържание на „празни“ въглехидрати.

Нека да разгледаме по-отблизо от какво са направени различните видове оризови кръгчета, ползите и недостатъците да ги включите във вашата диета, плюс някои здравословни начини да им се насладите.

Какво представляват оризовките?

Повечето от тях се приготвят с набухнал ориз и/или оризово брашно. Включително има видовете, направени от бял ориз, кафяв ориз, други видове ориз или семена. 

Различните разновидности на оризовки са популярни по целия свят, особено в Индия и азиатските страни - като Камбоджа, Индонезия, Корея, Япония и Китай - където оризът се яде с почти всяко хранене. В САЩ те съществуват от 80-те години на миналия век, когато за първи път са били рекламирани като идеалната нискокалорична закуска, с която да се насладите на конфитюр, извара, плодове и други гарнитури.

Има много различни начини, по които оризовките могат да бъдат направени, като смилане на пълнозърнест ориз, добавяне на други зърна и семена към сместа (киноа, елда или ленено семе) или просто като се използва рафиниран бял ориз, който е надут с въздух, за да се увеличи обемът му. 

Хранителни характеристики

Като цяло, оризовите кръгчета са с ниско съдържание на калории, но не осигуряват много други хранителните вещества. Има някои пълнозърнести видове могат да бъдат приличен източник на фибри и други хранителни вещества, но като цяло те са с ниско съдържание на витамини, минерали или антиоксиданти.

Някои видове също могат да бъдат с относително високо съдържание на добавена захар и сол, така че е добра идея да прочетете етикетите и съставките и да изберете вид, направен с ясни, здравословни съставки като тези, които предлагаме в нашия онлайн магазин за био храни. 

Здравословни ползи от яденето на оризовки

  • Те са без глутен и са по-ниско въглехидратни на хляба - Ако спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати или просто искате да поддържате контрол върху приема на калории, оризовите кръгчета могат да бъдат добър заместител на други въглехидрати, като хляб, кифлички, крекери, бисквити, чипс и пържени картофи. Възможно е да задоволят глада ви за въглехидрати, без да добавят много нежелани калории към вашата диета. Друго предимство е, че са естествено без глутен (освен ако са направени с пшенично, ръжено или ечемичено брашно), тъй като оризът не е зърно, съдържащо глутен.
  • Могат да бъдат източник на фибри - В сравнение с други видове пълнозърнести крекери или хрупкави хлябове, оризовките обикновено са с по-ниско съдържание на фибри. Въпреки това, ако ядете такива, направени от кафяв ориз плюс семена, те ще могат да осигурят малко диетични фибри, които допринасят за ежедневните ви нужди. Пълнозърнестите оризовки също ви доставят малки до умерени количества от някои основни хранителни вещества, като манган, витамини от група В като ниацин и селен. Те имат ползи, включително повишаване на здравословни енергийни нива, поддържане на нормална кръвна захар,здравето на костите и силна имунна система.
  • Те са удобни и универсални - Тъй като сами по себе си нямат много вкус, освен ако не съдържат добавени съставки, оризовките са универсални и могат да се използват в различни рецепти, както сладки, така и солени. Например, можете да ги гарнирате с авокадо или нарязани ябълки с фъстъчено масло. Те също така не изискват готвене, евтини са, дълготрайни са и не се нуждаят от охлаждане, така че са лесни за носене по време на пътувания и разходки.

Ето и някои минуси, които има тази популярна храна

  • Висок гликемичен индекс - Ако вашите любими оризови кръгчета са полети с шоколад или друга заливка, е възможно да имат по-висок гликемичен индекс и да повишат нивата на кръвната захар доста бързо. 
  • Ниско съдържание на хранителни вещества - Ако похапвате основно оризовки, трябва да сте наясно, че те са доста бедни на полезни вещества. Комбинирайте ги с авокадо, ядково масло или плодове, за да си набавите полезни мазнини, витамини и антиоксиданти.

Вкусни предложения за закуска с оризовки. Вземете едно оризово кръгче и добавете към него някоя от следните съставки:

  • Авокадо и домат, добавете любимата си подправка
  • Бъркано яйце между две оризови кръгчета, за да направите веган бургер
  • Кисело мляко, семена от чиа и нарязани плодове
  • Намачкан банан, кокосови стърготини и какао на прах
  • Моцарела и домат с добавен босилек
  • Бадемово масло

Какви видове оризовки ще откриете в био магазин БИО МАРКЕТ?

Нашият био магазин предлага оризовки на марката Green Organics, които са идеални за закуска или на път. В bio-market,bg ще намерите и много варианти на ядкови масло - кокосово масло, фъстъчено масло, бадемово масло, ядкови мискве. Изберете любимата си комбинация и следвайте здравословната си диета с нашите здравословни био продукти. 

Очакваме ви!

 

 

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!