През последните няколко десетилетия храненето ни се промени драстично. Преработените храни са по-често срещани от плодовете и зеленчуците и е невъзможно да преминете повече от няколко километра по пътя, без да забележите дузина нови вериги за бързо хранене, които са се появили. 

Добре дошли в палео диетичния план, диета, която се стреми да изостави съвременните удобни храни в полза на храните, консумирани от нашите предци.

Палео диетата се свързва с много ползи за здравето от по-добри нива на кръвната захар до намаляване на възпалението. Считан за един от най-добрите диетични планове за отслабване, тъй като е с високо съдържание на протеини и мазнини и набляга на храни, богати на хранителни вещества, той може също да увеличи ситостта и да помогне за коригиране на дефицита на хранителни вещества. Въпреки това диетата остава обект на много спорове през последните години.

Въпреки всичко, палео диетата остава една от най-популярните диети днес и има огромна общност от хора, които се кълнат в него, твърдяйки, че може да бъде удобен, лесен за следване и ефективен начин за постигане на по-добро здраве.

И така, какво представлява палео диетата и работи ли тя? 

Какво е палео диета?

Дефиницията на палео диетата е проста: Яжте само храни, които са били достъпни за нашите предци на ловци и събирачи преди хиляди години през епохата на палеолита. Това означава, че неща като преработени храни, рафинирани храни и зърнени храни са извън масата, а вместо това чинията ви трябва да е пълна с плодове и зеленчуци, месо, ядки и семена.

Идеята е, че това са храните, които телата ни са предназначени да ядат, докато много от силно преработените съвременни храни, които изпълват диетата ни днес, допринасят за хронични заболявания и здравословни проблеми. Поддръжниците на диетата предполагат, че добре планираната палео диета може да доведе до подобрения в много аспекти на здравето, като засилена загуба на тегло и намаляване на възпалението.

Тъй като по същество това е диета без зърнени храни, тя има тенденция да съдържа по-малко въглехидрати и по-високо съдържание на протеини и мазнини, отколкото някои други диети. Въпреки това, тя също така елиминира няколко групи храни, които съдържат полезни хранителни вещества, като бобови растения и млечни продукти, което направи тази диета обект на много дебати сред експертите.

История

Палео диетата може да бъде проследена до гастроентеролога Уолтър Фьогтлин, който повдигна идеята да се храним като нашите предци през 1975 г. в книгата си „Диетата на каменната ера“. Десетилетие по-късно изследователите Мелвин Конър и Стенли Бойд Итън публикуваха статия за палео диетата в New England Journal of Medicine, която се счита за една от основите на палео диетата, каквато я познаваме днес.

Въпреки това ученият д-р Лорен Кордейн е най-често приписван за основаването на модерното палео движение, когато написа „Палео диетата“ през 2002 г. заедно с множество други книги за палео диетата през следващите години.

Едва през последните пет или шест години обаче палео диетата наистина започна да се налага. 

Различни версии

Има няколко различни варианта на Палео, всяка от които идва със собствен набор от правила, разпоредби и насоки за Палео диета. Ето няколко от най-често срещаните опции, които трябва да имате предвид, когато сте на Paleo:

  • Стандартна палео диета: Тази версия следва всички правила на традиционната палео диета. Зърнените, бобовите и преработените храни са извън масата и вместо това фокусът е поставен върху пълноценни храни като плодове, зеленчуци, месо, ядки и семена.
  • Автоимунна палео диета: Известна също като диета AIP, тази вариация включва изрязване на храни, които предизвикват възпаление, и след това бавно въвеждането им отново, за да определите кои можете да понасяте. Тази диета е най-подходяща за хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или лупус.
  • Палео диета 80/20: Ако не можете да си представите да се откажете напълно от зърнените храни, това може да е подходящото за вас. Диетата 80/20 включва спазване на строга палео диета през 80 процента от времето и наслаждаване на любимите ви не-палео храни през останалите 20 процента.
  • Диета Пеган: Комбинирайки принципите на веганската диета и палео диетата, „диетата на Пеган“ се фокусира върху пълноценни храни на растителна основа, като същевременно изключва животинските продукти като цяло. Тази диета остава донякъде противоречива, тъй като някои твърдят, че включването на животински продукти е от решаващо значение за постигане на резултати при спазване на палео диетата.
  • Първична диета: Подобно на палео диетата, първичната диета е съсредоточена около спазването на диета, подобна на нашите предци. Въпреки това, на диетата Primal суровите, пълномаслени млечни продукти са разрешени и също така позволява консумацията на някои видове бобови растения и ферментирали соеви продукти.

Ползи за здравето

1. Насърчава загуба на тегло

Палео диетата добра ли е за отслабване? Въпреки че резултатите могат да варират доста, спазването на палео диетата може да доведе до значителна загуба на тегло за много хора. Като замените преработените храни и рафинираните захари с богати на хранителни вещества протеини и здравословни мазнини, можете да намалите калориите и да започнете загуба на тегло.

Специфичните храни, включени в палео диетичния план, също могат да увеличат загубата на тегло. Планът насърчава консумацията на плодовете и зеленчуците, които са с високо съдържание на бавно усвоими фибри, заедно със здравословни мазнини и протеини, които повишават ситост и намаляват апетита.

Имайте предвид, че количеството свалени килограми с палео диета може да варира в зависимост от много фактори, като например каква е била вашата диета преди това. 

2. Високо съдържание на протеини

Получаването на достатъчно протеин във вашата диета е от съществено значение за поддържането на цялостното здраве. Протеинът е жизненоважен за възстановяването и регенерирането на тъканните клетки, поддържането на нормална кръвна захар, транспортирането на кислород, заздравяването на рани и изграждането на мускулна маса.

Дефицитът на протеин може да доведе до множество негативни странични ефекти, включително ниски нива на енергия, намален имунитет, лоша концентрация и бавно зарастване на рани.

Протеинът е един от основните елементи на палео диетичния план. Всъщност планът насърчава да напълните чинията си с много протеинови храни, като говеждо месо, птиче месо и морски дарове.

3. Намалява възпаленията в тялото

Възпалението е нормален отговор на тялото, задействан от имунната система за защита срещу чужди нашественици. Продължителното или хронично възпаление обаче е в основата на повечето заболявания, включително хронични състояния като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Палео диетичният план насърчава яденето на много противовъзпалителни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти  помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали, които допринасят за възпалението в тялото, а междувременно ядките и семената са с високо съдържание на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини.

4. Повишава ситостта

Палео диетичният план поставя акцента върху включването на много полезни за сърцето мазнини и протеини във вашата диета, което може да помогне за поддържане на ситост и намаляване на апетита.

Мазнината се усвоява много бавно, така че остава в стомаха по-дълго и ви кара да се чувствате сити. Междувременно диета с високо съдържание на протеини може да намали нивата на грелин, хормона на глада, за да намали апетита. Доказано е също, че протеинът задейства вашия метаболизъм и намалява приема на калории.

Освен това, планът за диета Палео ограничава храни като рафинирани зърнени храни и преработени храни, които обикновено се усвояват много бързо, което води до скокове и сривове в нивата на кръвната захар, както и до повишени нива на глад.

5. Коригира дефицита на хранителни вещества

Едно от най-големите предимства на палео диетата е, че тя дава приоритет на богатите на хранителни вещества храни пред силно преработените или рафинирани храни. Тези храни могат да доставят важни микроелементи, които може да ви липсват във вашата диета. Това помага за намаляване на широк спектър от симптоми, от мозъчна мъгла до хронична умора.

Увеличаването на приема на червено месо, например, може да осигури повече желязо, докато добавянето на повече ядки и семена в диетата ви може да увеличи приема на омега-3 мастни киселини.

Ако имате някакви хранителни дефицити и в момента сте на диета, богата на „празни калории“, но бедни на хранителни вещества храни, като нездравословна храна, преминаването към палео диета може да ви помогне да включите повече хранителни вещества в диетата си.

6. Регулира кръвната захар

Въпреки че не е толкова екстремна като диета с много ниско или без въглехидрати, палео диетата ограничава много видове въглехидрати, като зърнени храни. Това може да повлияе положително на нивата на кръвната Ви захар. Диетата също така набляга на хранителни вещества като мазнини и протеини, които се усвояват бавно, поддържайки нивата на кръвната захар стабилни.

Ръководство за план за палео диета

Изпробването на 30-дневен план за хранене на Палео може да ви помогне да решите дали Палео диетата е подходяща за вас и дали може да ви помогне да постигнете целите си - независимо дали това включва загуба на тегло, повишена енергия или просто цялостно по-добро здраве.

Всяка диета трябва да бъде съчетана със здравословен начин на живот, за да постигнете максимални резултати. Спортувайте редовно, намалете нивата на стрес, останете добре хидратирани и избягвайте нездравословните навици и ще бъде много по-вероятно да постигнете здравните си цели с палео диетичния план.

Примерно меню

И така, какво можете да ядете на палео диетата? Ако сте любопитни как може да изглежда типична палео диетична закуска, обяд и вечеря, имате късмет. Вижте този примерен палео диетичен план за хранене за малко вдъхновение, за да ви помогне да планирате седмичното си меню за палео диета:

  • Ден първи

Закуска: Бъркани яйца с плодова салата

Обяд: Пилешка салата

Вечеря: Сьомга на скара с печени броколи

  • Ден втори

Закуска: Овесени ядки без зърнени храни

Обяд: Говеждо месо и пресни зеленчуци

Вечеря: Салата с пилешко, авокадо, домати, спанак и бадеми

  • Ден трети

Закуска: Зеленчуков омлет

Обяд: Риба тон с карфиол, домати, авокадо, маруля и кориандър

Вечеря: Агнешки пържоли на скара със сладки картофи

Списък с храни

Следването на палео диетичния план може да бъде малко трудно, тъй като може да бъде предизвикателство да знаете кои храни трябва да включите в диетата си и кои храни трябва да избягвате. Ето списък с храни за здравословна палео диета с някои храни, които трябва да включите в диетата си:

  • Месо: говеждо, агнешко, козе и др.
  • Морски дарове: диво уловена сьомга, пъстърва, скумрия и др.
  • Домашни птици: свободно отглеждано пиле, пуйка, патица и др.
  • Пресни плодове: ябълки, портокали, горски плодове, пъпеши, круши и др.
  • Пресни зеленчуци: броколи, карфиол, спанак, домати, моркови, зеле, аспержи, краставици и др.
  • Яйца
  • Ядки: бадеми, кашу, орехи, бразилски орехи, лешници и др.
  • Семена: ленени семена, семена от чиа, сусам, тиквени семки и др.
  • Полезни за сърцето нерафинирани масла: зехтин, кокосово масло, ленено семе, орехово масло и масло от авокадо
  • Подправки: куркума, кимион, чесън на прах, босилек, риган, розмарин и др.

Храни, които да избягвате

Също толкова важно, колкото да знаете кои групи храни за Палео диета можете да се насладите, е да знаете кои трябва да изключите от диетата си. Ето храните, които трябва да избягвате, докато следвате палео диетичен план:

  • Бобови растения (включително боб и фъстъци)
  • Млечни продукти
  • Рафинирана захар
  • Рафинирани растителни масла
  • Преработена/нездравословна храна
  • Бели картофи
  • Зърнени култури
  • Подсладени със захар или кофеинови напитки

Как да останете палео, когато се храните навън

Създаването на идеалния списък за пазаруване с палео диета е едно нещо, но какво да кажем, когато става въпрос за хранене навън? Придържането към менюто за палео диета на социални събития и ресторанти може да бъде малко по-предизвикателно, но не е задължително. Следващия път, когато излезете, следвайте тези прости правила за палео диета, за да премахнете стреса от излизането:

  1. Поръчайте основно ястие на базата на месо, като пилешко, телешко или риба.
  2. Гарнирайте основното с маруля или друга прясна салата
  3. Попитайте дали е възможно храната ви да бъде приготвена в кокосово масло или зехтин, вместо в рапица или растително масло.
  4. Пропуснете сладките десерти и вместо това вземете купа със смесени плодове. 

Препоръчваме ви още:

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!