Независимо дали искате да изхвърлите излишната вода или да държите камъните в бъбреците далеч, включването на няколко от тези естествени диуретици в диетата ви може да е точно това, от което се нуждаете. Тези здравословни храни могат да се похвалят с дълъг списък от предимства, от намаляване на кръвното налягане до справяне с подуването и могат да помогнат за избягване на много от неприятните симптоми, които често съпътстват лекарствата без рецепта.

Какво е диуретик?

Диуретиците са клас лекарства, които насърчават диурезата или повишеното производство на урина. Също понякога наричани хапчета срещу водна задръжка, тези лекарства се приемат най-често за отстраняване на излишната вода от тялото и лечение на състояния като сърдечна недостатъчност, чернодробно заболяване и високо кръвно налягане.
Въпреки че често са необходими при лечението на различни здравословни проблеми, диуретиците могат да бъдат придружени от множество странични ефекти, като висока кръвна захар, главоболие и световъртеж, което кара много хора да се обърнат към естествените диуретици като алтернативен метод на лечение.

Какво е естествен диуретик? 

Тези мощни билки, добавки и храни могат да имитират ефектите на диуретиците за увеличаване на обема на урината и изхвърляне на излишните течности. Плюс това, освен предотвратяване на натрупването на течности, много от тях осигуряват и множество ползи за здравето, както и набор от витамини, минерали и антиоксиданти, за да оптимизират и други аспекти на здравето.
Нека да разгледаме някои от най-добрите естествени диуретици храни, билки и хранителни добавки и как можете да ги добавите към вашата диета, за да се възползвате от множеството ползи за здравето, които те предлагат.

19 естествени диуретици

  • Зелен чай - Високото кръвно налягане е здравословно състояние, причинено от притискане на кръвта към стените на артериите с твърде голяма сила, което допълнително натоварва сърдечния мускул и го кара да отслабва с течение на времето. Диуретиците са една от първите линии на защита, използвани срещу високо кръвно налягане и могат да помогнат за отделянето на допълнително количество натрий чрез урината за понижаване на кръвното налягане. Използването на естествени диуретици за високо кръвно налягане също би могло да бъде ефективна възможност за лечение.  

  • Черен чай - Рандомизирано, контролирано проучване установява, че черният чай предлага подобни хидратиращи свойства като водата. По този начин част от многото предимства на черния чай включват ролята му на естествен диуретик.
  • Магданоз - Изследване, публикувано в Journal Ethnopharmacology, изследва диуретичните ефекти на магданоза. Изследователите открили, че „екстрактът от магданоз увеличава значително скоростта на потока на урината, потвърждавайки по този начин претендирания диуретичен ефект на билката“.
  • Глухарче - Подобно на отока, асцитът е натрупване на течност в перитонеалната кухина, която е слой от тъкани, който покрива корема и помага за защитата на вътрешните органи на тялото. Това състояние обикновено се причинява от чернодробно заболяване или цироза, което е белег на черния дроб. Диуретиците обикновено се използват за подпомагане на справянето и лечението на това състояние чрез промиване на излишната вода и премахване на излишната течност в корема. Когато се използва заедно с традиционно лечение, включването на няколко естествени диуретици във вашата рутина също може да бъде от полза. Плюс това, много от тях имат и свойства за защита на черния дроб, за да подобрят още повече здравето на черния дроб.
  • Хибискус - Някои диуретични билки имат мощни свойства за понижаване на кръвното налягане, включително хибискус и джинджифил.
  • Глог - Листата на глог могат да помогнат за облекчаване на неалкохолно мастно чернодробно заболяване поради съдържащите се в тях флавоноиди.
  • Хвощ - Хвощът притежава диуретично и спазмолитично действие и се използва в традиционната медицина от векове за отоци, заболявания на пикочния мехур и бъбреците и за насърчаване на заздравяването на рани и изгаряния.
  • Плодове от хвойна – Те са били използвани като естествен диуретик от стотици години и изследванията потвърждават това, демонстрирайки техните бъбречни ефекти и способността им да отмиват течностите.
  • Целина – Като хидратираща храна, целината, особено коренът от целина, е известен естествен диуретик, който може да бъде от полза за всичко - от кръвното налягане до здравето на черния дроб, храносмилането и други.
  • Лимони - Ако някога сте имали камъни в бъбреците, вероятно сте твърде добре запознати с това колко болезнено може да бъде. Камъните в бъбреците са неприятен здравловен проблем, който представлява наличието на твърди минерални отлагания, които се образуват в бъбреците, причинявайки симптоми като болка, гадене, повръщане и кръв в урината. Често се препоръчва увеличаване на приема на течности за промиване на бъбреците и подпомагане на отделянето на камъни от бъбреците. По същия начин диуретиците понякога се използват и за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците. Някои естествени диуретични храни също могат да имат двойна функция за предотвратяване на симптомите на камъни в бъбреците. Лимоните, например, могат да помогнат за насърчаване на хидратацията и също да осигурят изблик на лимонена киселина, която увеличава обема на урината, за да блокира образуването на камъни в бъбреците. 
  • Бели чушки - С ниско съдържание на калории, чушките са хидратиращи храни, които имат диуретични свойства.
  • Чесън - Многократно е доказано, че чесънът има диуретични ефекти, което отчасти е причината да е ефективен при управление на хипертония и поддържане на здравето на сърцето. Всъщност чесънът е бил ценен толкова отдавна, че „Хипократ препоръчва чесъна като слабително и диуретично средство, а Аристофан и Галенал предлагат чесън за лечение на матката. не тумори“, според изследването.

  • Лук - Проучванията показват, че лукът действа като естествен диуретик и като такъв може да помогне за защита на сърцето, дихателната система и др.
  • Диня – Водната задръжка, известна още като оток, е често срещано състояние, характеризиращо се с натрупване на течност в тъканите, което води до симптоми като подуване и подпухналост. Включването на няколко порции естествени диуретични храни за задържане на вода е лесен и ефективен начин за отслабване и предотвратяване на подуване. Динята, например, е отличен естествен диуретик, благодарение на високото съдържание на вода. Яденето на много хидратиращи храни и естествени диуретици като плодове и зеленчуци може да изхвърли излишната вода и да предотврати натрупването на течност в тялото.
  • Краставици - Краставиците са една от най-добрите храни за детоксикация, защото могат да помогнат на тялото да произвежда повече урина, за да изнесе токсините и отпадъците. Като такива, те помагат в борбата с подуването и предотвратяват задържането на вода.
  • Грозде - Гроздето е демонстрирало своите диуретични способности, освен това то може да помогне за дълголетието ви и борбата с болестите.
  • Джинджифил - Широко разглеждан като естествен диуретик, джинджифилът помага за всичко - от храносмилането до имунитета, здравето на сърцето и други. Можете да използвате корена или да изпиете чаша чай от джинджифил, за да се възползвате от тези ефекти.
  • Горски плодове - Най-здравословните плодове са и едни от най-добрите естествени диуретици. Това ги прави страхотни за регулиране на кръвното налягане и насърчаване на цялостното здраве.
  • Аспержи - Едно от предимствата на естествените диуретици е способността им да изхвърлят токсините. Екстрактите от аспержи имат терапевтични приложения, включително защита на чернодробните клетки от токсини.

Как да ги използваме 

Един от най-лесните начини да се възползвате от богатството от ползи за здравето, предоставени от естествените диуретици, е просто да включите няколко порции естествени диуретични плодове и зеленчуци във вашата диета. Опитайте да започнете деня си с вкусно зелено смути, да задоволите желанието си за сладко с вкусна плодова салата или да замените пържените си картофки с гарнитура от салата, за да си помогнете да се справите.
Естествени диуретични хапчета и добавки също са налични за бърз и лесен начин за изхвърляне на излишната вода, като същевременно заобикаляте някои от негативните симптоми, свързани с определени диуретици без рецепта. 
Плюс това, пиенето на малко чай през деня също може да помогне за увеличаване на обема на урината и премахване на излишната течност. Чаят не само е диуретик, но също така е пълен с други полезни за здравето свойства, като теарубигини, епикатехини и катехини, всички от които действат като антиоксиданти за предпазване от хронични заболявания и предотвратяване на увреждане на клетките.
Пригответе си чаша натурален диуретичен чай по ваш избор, като зелен, черен или хибискус, и се насладете на множеството мощни ползи за здравето.
 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!