Лечението с билки е неразделна част от китайската култура и практиката на традиционната китайска медицина, която се използва от много хиляди години и има специфични китайски билки, използвани най-често. Твърди се, че император Шенонг е опитал 100 билки, което му позволило да научи китайците как да ги използват в диетата си и лечението на болести.
Тези най-добри китайски билки помагат на тялото да остане в баланс – подхранвайки чи, или енергийната сила, която е от съществено значение за цялостното здраве, и дзин, която е известна като нашата есенция.
За щастие днес имаме достъп до тези най-добри китайски билки и придобиването на здраве по естествен път, използвайки холистичен подход към лечението, е по същество на една ръка разстояние. Работейки за укрепване и подхранване на жизненоважните ви органи и подпомагане на тялото ви да поддържа баланс, дори когато е изправено пред емоционални и екологични влияния, ние можем да използваме китайски билки у дома, за да останем здрави и жизнени.

Какво представлява традиционната китайска медицина или TCM?

Описанията на билковата терапия с помощта на най-добрите китайски билки се срещат в най-ранните текстове на китайската медицинска практика. Обичайно е практикуващите китайска медицина да предписват билки за физически и психиатрични симптоми.
Известно е, че тези терапевтични билки помагат за координирането на естествения баланс на ин и ян. Това е основният принцип на традиционната китайска медицина, който се практикува от хиляди години.
Заболяването при TCM е резултат от взаимодействия между различни части на тялото и околната среда. Има идеята за трите съкровища: чи, шен и дзин.
  • Ци е нашият източник на живот или телесна енергия. Когато изпитваме твърде много стрес, както психически, така и физически, това може да повлияе на нашата чи и да доведе до проблеми като застояла енергия в органи, като черния дроб и бъбреците.
  • Шен е нашият дух или ум. Това е, което ни позволява да мислим и чувстваме, и е отговорно за нашето когнитивно и емоционално присъствие.
  • Последното съкровище е дзин, което е нашата същност, която определя нашите физически и енергийни характеристики. Точно като нашето Чи, дзин също може да бъде намален, когато сме подложени на твърде много стрес. За да запазим своята същност и жизненост, трябва да поддържаме здравословен, холистичен начин на живот, да се храним с питателна диета и да се обръщаме към китайските билки, когато трябва да възстановим баланса. Практикуващите TCM вярват, че когато дзин е в дефицит, имунната ви система страда и е по-вероятно да се разболеете.
Друга добре позната и изследвана концепция на TCM е ин и ян, които са две противоположни, но допълващи се енергии, които трябва да бъдат балансирани, за да се постигне добро здраве. Ако тялото е твърде студено, твърде горещо, твърде влажно, мудно, претоварено и списъкът продължава, китайските билки се използват за възстановяване на баланса и облекчаване на тези симптоми.
Китайската медицина не разделя ума и тялото, а вместо това вярва, че тези две сили взаимодействат една с друга. Ето защо китайските билки често се използват за подобряване на симптомите, свързани както с психическото, така и с физическото здраве - или страдащи от дефицит на Чи.
Вместо да се насочат към един конкретен симптом и вероятно дори да маскират причината за проблема, тези супер китайски билки са предназначени да се справят с корена на проблема.
Често лекарите, практикуващи TCM, комбинират няколко билки. Една билка служи като основен компонент, а другите действат като спомагателни средства, които подпомагат лечебните ефекти.

Най-полезните супер храни и билки според китайската медицина

  • Кестени - В традиционната китайска медицина кестените се считат за затопляща храна, която подхранва Чи на бъбреците, далака и храносмилателната система. Кестените съдържат антиоксиданти и фибри, които помагат за защита на сърцето и подпомагат храносмилането. Освен това са отлични източници на манган, витамин С и витамини от група В. Тези хранителни вещества дават на кестените силата да поддържат здравето на костите, да подобрят мозъчната функция и да засилят имунната система. Кестените обикновено се консумират след като са печени. Това насърчава техните затоплящи и подхранващи свойства.
  • Шизандра - Шизандра се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години и е ценена заради способността си да работи с множество „меридиани“ в тялото, за да помогне за възстановяване на вътрешния баланс и здравето. Шизандра е известна и със своето „освежаващо Чи“ действие. Това се дължи, поне отчасти, на способността на зрънцето да укрепва нашия антиоксидантен статус и да ни предпазва както от вътрешни, така и от външни заплахи.
  • Морски водорасли - Морските водорасли са широко присъстващи в азиатската диета и наблюдателните проучвания показват, че имат редица ползи за здравето срещу хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Известно е, че супер храните, които идват от морето, включително водорасли и морски зеленчуци, попълват дзин, повишават жизнената ви енергия и поддържат имунната ви система.
  • Яйца и хайвер - Яйцата от птици и риби обикновено се консумират в китайската медицина за изграждане на дзин или вашата „същност“. Подобно на вашата ДНК, вашият дзин определя вашите физически и енергийни качества. Консумирането на яйца помага за насърчаване на вашето репродуктивно здраве, според практикуващите китайска медицина. Яйцата са източник на хранителни вещества, пълни с важни за репродукцията витамини, като витамин В12, фолиева киселина и витамин D.
  • Пчелно млечице - Пчелното млечице е известно и със своите защитни ефекти върху репродуктивното здраве, заздравяването на рани, невродегенеративните разстройства и стареенето. В китайската медицина се използва за нормализиране и регулиране на всички функции на тялото и подхранване на дзин, което води до повишаване на жизнеността и цялостното здраве. Пчелното млечице е много силно, така че имате нужда само от около половин чаена лъжичка на ден, за да получите многобройните му ползи. Може да се яде сурово или смесено с мед, за да се направи намазка.
  • Мисо - Мисо се използва традиционно за борба с редица здравословни състояния, включително възпаление, умора, стомашни язви, високо кръвно налягане и храносмилателни проблеми. Традиционно мисо се приготвя чрез комбиниране на варени соеви зърна и други бобови растения с бактерия, наречена коджи. Тъй като мисото е ферментирало, то е пълно с пробиотици, които работят за балансиране на нашите добри и лоши чревни бактерии. В китайската медицина супата, приготвена с мисо паста, се използва за укрепване на имунната система и лечение на респираторни състояния, като запушване на синусите или обикновена настинка. Известно е като затопляща храна, която зарежда тялото с енергия, а понякога към супата се добавят водорасли, за да помогне за изхвърлянето на храчки.
  • Годжи Бери - Известно е, че действат положително върху черния дроб и бъбреците поради техните детоксикиращи свойства, като по този начин допринасят за Чи и есенцията. Годжи бери са доказали, че са отличен източник на антиоксиданти, аминокиселини и 20 други микроелемента, включително селен, калий и желязо.

  • Гъби рейши - Рейши, или Lingzhi на китайски, е известен като „краля на гъбите“ заради невероятния си списък от ползи за здравето. В TCM гъбата рейши обикновено се суши, нарязва се на филийки, сварява се в гореща вода и се накисва, за да се направи лечебна супа или чай. Практикуващите TCM го използват за подхранване на сърцето, запазване здравето на черния дроб, насърчаване на спокойствието, забавяне на стареенето и повишаване на жизнеността, силата и издръжливостта. Известно е, че символизира благополучие, дълголетие и божествена сила. Рейши е пълен с антиоксиданти и лечебни съединения като полизахариди, тритерпени и сложни захари, известни като бета-глюкани.

  • Женшен - Panax Ginseng - Това е една от най-ценените лечебни билки, с името panax, което означава „всички лекуващи“.  В традиционната китайска медицина женшенът е ценен заради способността си да подобрява редица патологични състояния и заболявания, като диабет, умора, анорексия, сърцебиене, задух, безсъние, импотентност и кръвоизлив. Женшенът се препоръчва за пациенти с ниска чи, студенина и дефицит на ян.
  • Кордицепс - Кордицепсът е клас аскомицетни гъби, които са по-известни като лечебни гъби. Практикуващите смятат, че е една от най-добрите китайски билки, защото има силата да лекува бъбречни заболявания, да подобрява респираторните инфекции, да насърчава репродуктивното здраве, да спира кървенето, да повишава енергията и да успокоява белите дробове.

Какви супер храни и китайски билки ще намерите в био магазин Bio-Market ?

Нашият магазин за био храни се отличава от останалите магазини, тъй като предлага голямо разнообразие от супер храни и здравословни хранителни добавки. Ако искате да добавите към менюто си някоя от традиционните китайски лечебни билки или супер храни, можете да ги закупите от нас. Ако предпочитате да ги приемате на таблетки или капсули, отново ще ги откриете в нашите био магазини в София и Пловдив. 
Нашите продукти са с най-високо качество и доказан произход, което ги прави здравословни, безопасни и високоефективни. 
 

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!