Семената са универсална съставка, която може да се използва за добавяне на текстура и плътност към почти всяко хранене. От пудинг със семена от чиа, печени тиквени семки до песто от кедрови ядки, има безброй начини за получаване на дневната доза от най-здравословните семена.

Какво представляват семената?

Официалната дефиниция за семена е вид ембрионално растение, което е заобиколено от защитно външно покритие. Семената се произвеждат от яйцеклетката на растението след оплождането му от цветен прашец и се състоят от две основни структури: ембрион и семенна обвивка.

Много видове семена са годни за консумация и са пълни с важни хранителни вещества и ползи за здравето. Слънчогледовите семки, конопените семена и семената от чиа са само няколко примера за питателни семена, на които лесно можете да се насладите като част от здравословна диета.

Здравословни ползи от семената 

  • Спомагат за загуба на тегло - Включването на различни здравословни семена за отслабване във вашата диета може да бъде невероятно полезно. Това е така, защото семената са заредени с фибри и протеини, като и двете са ключови за насърчаване на здравословна загуба на тегло. Фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт, за да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго. Междувременно протеинът действа за намаляване на нивата на грелин, хормонът, който стимулира чувството на глад в тялото. 
  • Укрепване на храносмилателното здраве - Като цяло, най-здравословните семена обикновено са с високо съдържание на диетични фибри, хранително вещество, което играе централна роля за здравето на храносмилателната система. Фибрите не само увеличават обема на изпражненията, за да насърчат редовното изхождане, но също така е доказано, предпазват от проблеми като хемороиди, дивертикулит, чревни язви и запек. Фибрите също помагат за храненето на полезните бактерии в червата, които могат да имат огромно влияние върху имунната функция, психичното здраве, усвояването на хранителни вещества и други.
  • Регулиране на кръвната захар - Фибрите, намиращи се в семената, помагат за забавяне на усвояването на захарта в кръвния поток, стабилизирайки нивата на кръвната захар, за да се предотвратят внезапни скокове и сривове. Това не само може да помогне за предотвратяване на симптомите на диабет, но също така може да предпази от развитието на хронични състояния като сърдечни заболявания. Доказано е също, че някои видове семена, като ленено семе, подобряват инсулиновата чувствителност. Това позволява на инсулина да работи по-ефективно в тялото, за да поддържа стабилна кръвната захар.
  • Борба срещу образуването на свободни радикали - Повечето от най-здравословните супер храни семена са пълни с манган, важен микроелемент, който играе жизненоважна роля за здравето. Той не само се използва като кофактор за много ензими в тялото, но манганът действа и като мощен антиоксидант за борба със свободните радикали и защита на клетките от окислително увреждане. Това може да има широкообхватни ефекти върху почти всеки аспект на здравето и може да бъде особено полезно за превенция на състояния като рак, сърдечни заболявания и диабет.
  • Добър източник на растителен протеин - Протеинът е жизненоважен за заздравяването на рани и възстановяването на тъканите, имунната функция, мускулния растеж и други.
  • Невероятно богати на хранителни вещества - Конопените семена например са чудесен източник на манган и витамин Е, докато сусамовите семена са богати на мед и калций. Едно нещо, което всички семена имат общо, обаче е, че те са супер храни с високо съдържание на хранителни вещества и отлични добавки към здравословна, балансирана диета.

Кои са най-полезните супер семена

  • Ленено семе - Ленените семена са чудесен източник на протеини и фибри, както и на ключови микроелементи като манган, тиамин и магнезий.

  • Конопени семена - Конопените семена са заредени с важни хранителни вещества. Освен че доставят добро количество протеини и здравословни мазнини, конопените семена са пълни и с манган, витамин Е и магнезий.
  • Тиквени семки - Тиквените семки не само са с високо съдържание на здравословни мазнини и протеини, но също така са богати на манган, магнезий и фосфор.
  • Маково семе - Маковите семена са добър източник на фибри, освен това съдържат обилна доза манган и калций.
  • Слънчогледови семки - Добавянето на слънчогледови семки към вашата диета е лесен начин да увеличите приема на витамин Е, тиамин и манган.
  • Семена от чиа - В сравнение с други видове семена, семената от чиа са един от най-добрите налични източници на фибри. Те също така доставят добро количество манган, фосфор и калций, както и протеини и полезни за сърцето мазнини.
  • Сусамови семена - Сусамовите семена са пълни с важни витамини и минерали, като мед, манган, калций и магнезий.
  • Кедрови ядки - Въпреки името си, кедровите ядки всъщност се класифицират ботанически като вид семена. Освен че са чудесен източник на витамин К, кедровите ядки са с високо съдържание на витамин К, мед и магнезий.

  • Киноа - Киноата често може да бъде намерена в списъка със здравословни семена и зърна, защото се приготвя и консумира като зърно, но всъщност се счита за вид ядливи семена.
  • Семена от нар - Семената от нар са с ниско съдържание на калории, но са пълни с фибри, витамин К и витамин С.

Семена срещу ядки

Много хора бъркат ядките и семената - и то с добра причина. И двете са невероятно питателни и се използват за добавяне на вкусна хрупкавост към ястията. Ботанически обаче двете са различни. Всъщност, докато семената се класифицират като ембрионални растения, затворени с външна обвивка, ядките всъщност се считат за вид плод, съставен от твърда черупка и годни за консумация семена.

Въпреки това, както ядките, така и семената са заредени с важни хранителни вещества, като фибри, протеини и полезни за сърцето мазнини. Ето защо трябва да се стремите да включите голямо разнообразие от супер храни семена и ядки във вашата диета, за да се възползвате от предимствата, които всеки от тях може да предложи.

Семена срещу зърна

Зърната се определят като малки, твърди, годни за консумация плодове от житни тревни растения, като ориз или пшеница. Други често срещани видове зърнени култури включват просо, ечемик, овес и ръж. Поради тяхната издръжливост, зърнените храни често се считат за основна храна в много области по света.

Някои видове семена всъщност се считат за псевдозърнени зърна и често се използват подобно на зърнените култури. Семената от киноа и чиа, например, са технически семена, но също така са класифицирани като псевдозърнени зърна.

Семена срещу бобени растения

Фасулът е вид бобово растение, което принадлежи към семейството на растенията Fabaceae и в някои случаи може да се счита за семе. Всъщност бобовите растения се определят като „плода или семената на растенията от семейството на бобовите (като грах или боб), използвани за храна“.

Някои от най-често срещаните видове боб включват черен боб, боб гарбанзо, боб и пинто боб. Подобно на семената, бобът предлага добро количество фибри и протеин във всяка порция, както и изобилие от микроелементи, които са от съществено значение за здравето.

Какви видове семена има в онлайн магазин за био храни Био Маркет ?

В нашия био магазин ще намерите над 150 супер храни, включително повече от 15 различни супер семена. Те са идеални за здравословния ви начин на живот и балансирана диета. 

Нашите продукти са с най-високо качество и доказан произход, което ви гарантира, че снабдявате тялото си само с най-доброто. 

 

 

 

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!