Много хора обичат вкуса на алкохолните коктейли, но не харесват многото нежелани странични ефекти на алкохола - разстройства на настроението, затлъстяване, чернодробни заболявания. Това е мястото, където идват моктейлите.
Можете да изпиете питие, което е вкусно и празнично, но не ви оставя с ужасен махмурлук на следващия ден.
Освен това безалкохолните коктейли всъщност могат да подобрят здравето ви, като включват съставки, пълни с хранителни вещества, не са склонни към пристрастяване като алкохолните напитки и са безопасни за всеки, включително бременни жени и дори деца.

Какво е моктейл ?

Моктейлите са безалкохолни напитки, които често са предназначени да имитират обикновени коктейли.
Някои от най-известните и най-обичаните безалкохолни коктейли включват Virgin Bloy Mary и Virgin Piña Colada.
Основната разлика между моктейлите и коктейлите е, че моктейлите не съдържат алкохол, докато коктейлите са по своята същност алкохолни. Моктейлите или безалкохолните коктейли ви позволяват да се насладите на „забавна“ напитка, която няма нито едно от тези изключително незабавни последици за здравето.
Докладите показват, че пиенето на твърде много алкохол в дългосрочен план или дори само в един случай може наистина да повлияе негативно на здравето на вашето тяло. Това може да включва отслабена имунна система, увреждане на сърцето, чернодробно заболяване и повишен риск от рак.
Думата mocktails всъщност е съкращение за „mock cocktails“. Твърди се, че тяхното развитие произтича от нарастването на популярността на коктейлите през последните няколко десетилетия.
Тъй като все повече и повече хора се обръщаха към коктейлите като предпочитана категория алкохолна напитка, хората, които не пиеха, търсеха нещо, което могат да държат в ръцете си и да пият, което изглежда като коктейл, но всъщност не съдържа никакъв алкохол.
Моктейлите продължават да набират популярност и стават все по-здравословни с течение на времето. Освен това много ресторанти и барове стават много по-креативни с опциите си за безалкохолни коктейли.

Кои са най-добрите безалкохолни коктейли за лято 2022 ?

Най-добрите моктейли не само предлагат освежаващ вкус, но и са направени със здравословни съставки. Винаги искате да търсите рецепти, които не са с високо съдържание на захар или празни калории, но вместо това включват пресни храни, като ананас, портокал, мента, сок от лайм и други летни фаворити.
Газираната минерална вода е чудесна основа за здравословен коктейл и служи като много по-здравословна алтернатива на газираните напитки или сладките напитки, направени със сироп. Добавянето на прясно приготвени сокове също е страхотно, като следващият най-добър вариант са органичните неподсладени сокове.

Някои от най-добрите/най-здравословните съставки на вашия летен безалкохолен коктейл включват:

  • Натурално газирана минерална вода
  • Сок от нар
  • Неподсладен сок от червена боровинка
  • Сок от плодове Acai
  • Сок от нони
  • Комбуча

  • Зелен чай
  • Студен чай
  • Кокосова вода
  • Кокосово мляко
  • Парчета цели плодове или зеленчуци (като портокал, ананас и ябълка)
  • Пресни билки (като мента и босилек)
  • Подправки (като канела, индийско орехче и карамфил)
  • Сок от лайм и лимонов сок

Защо да изберем домашно приготвени здравословни моктейли ?

  • Повече хранителни вещества - Когато са направени по здравословен начин, моктейлите ви осигуряват всички предимства на съставките, които използвате, а с повече хранителни вещества идват и повече ползи за здравето. Ако създавате своя собствена рецепта, изцяло зависи от вас какво ще влезе в нея. Използването на цитрусови плодове, тропически плодове и пресни билки ще осигури набор от микроелементи, включително витамин С и витамин А, плюс полезни за здравето антиоксиданти.
  • Лесен за правене и евтин - Друго предимство на моктейлите е, че обикновено се правят много лесно и не отнемат много време. Определено не е нужно да сте опитен барман, за да създадете добър коктейл. Освен това са по-евтини за производство в сравнение с алкохолните напитки. Алкохолът, който влиза в коктейлите, обикновено е доста скъп и почти винаги е най-скъпата съставка, която влиза в коктейл. Когато премахнете алкохола от напитка, вие значително намалявате цената й, така че моктейлите обикновено са много по-евтини за правене и закупуване от истинските коктейли.
  • Без махмурлук - За разлика от коктейлното парти, моктейл партито няма да ви остави махмурлук на следващата сутрин, справяйки се със симптоми като главоболие, умора и мозъчна мъгла. Една от основните причини, поради които хората предпочитат безалкохолни коктейли пред алкохолните напитки, е, че могат да пият нещо, което е вкусно и не трябва да плащат за него в краткосрочен или дългосрочен план. Стига да избирате вашите безалкохолни напитки внимателно (със сигурност с ниско съдържание на захар), тогава можете да пиете умерено и да се чувствате страхотно на следващия ден. Все пак се наслаждавайте умерено, защото дори безалкохолните напитки съдържат калории и захари.
  • Не води до пристрастяване - Алкохолът е известен със своите пристрастяващи свойства, поради което алкохолизмът продължава да бъде такъв проблем по света. Когато човек консумира алкохол, ендорфини (щастливи химикали) се освобождават в мозъка. Това освобождаване на ендорфини в мозъка създава усещане за удоволствие, което може да доведе до принуда да пиете повече, за да пресъздадете тези добри чувства. Тази връзка между консумацията на алкохол и изпитването на удоволствие може да доведе до желание за алкохол, което е един от основните атрибути на алкохолната зависимост. Като напълно изключват алкохола, моктейлите не представляват риск от опасна и изключително нездравословна злоупотреба с алкохол и пристрастяване.
  • Те са хидратиращи - Моктейлите не включват алкохола, който е една от най-дехидратиращите течности. Един от краткосрочните ефекти от консумацията на алкохол е прекомерното уриниране поради факта, че алкохолът е диуретик. Когато се събудите с главоболие след консумация на алкохол, това е, защото сте дехидратирани. С моктейлите не само пропускате дехидратиращия алкохол, но всъщност хидратирате тялото си с основни съставки като кокосова вода и газирана минерална вода. 
  • Безопасен за бременни и кърмещи жени - Общоизвестно е, че алкохолът трябва да се избягва напълно по време на бременност, ако искате да имате здрава, жизнена бременност. Здравословният коктейл може да бъде идеалният избор за бременна жена, която иска да изпие напитка, с която да се чувства специална, но не представлява риск за нероденото й бебе. Безалкохолните коктейли също са чудесна алтернатива и за кърмещи жени. Освен това те са освежаващи, вкусни и помагат на бременните и кърмещите жени да увеличат приема на хранителни вещества, като същевременно остават хидратирани.
  • Идеален за деца - Моктейлите са една от най-любимите напитки на децата. Те са вкусни и цветни. Можете да добавите много здравословни съставки в тях, които поднесени по скучен начин, не се харесват от децата. Чрез безалкохолните коктейли ще можете да донесете наслада на детето си, което ви гледа с жаден поглед, докато отпивате от цветната си алкохолна напитка.

Никога не слагайте е безалкохолните си коктейли тези неща:

  • Газирани напитки от всякакъв вид, особено диетична кола
  • Подсладен студен чай
  • Ароматизирани “хранителни” води
  • Енергийни напитки
  • Подсладени сокове
  • Тонизираща вода (много хора не осъзнават колко високо съдържание на захар има)
  • Изкуствени аромати
  • Изкуствени оцветители
  • Рафинирана захар
  • Царевичен сироп

Как да направите най-добрия безалкохолен коктейл ?

1. Изберете основна течност или течности, които да имат ниско съдържание на захар.
2. Добавете цели плодове или зеленчуци, които да снабдят тялото ви с хранителни вещества.
3. Поръсете отгоре с пресни билки или подправки, за да подобрите вкусовите му качества.
4. Изберете чаша, която да подхожда на коктейла ви. Тя е много важна за създаване на усещането, че пиете коктейл.

Рецепта за Блъди Мери без алкохол:

Един от най-търсените коктейли е кървава Мери, която съдържа водка. Искате ли да го опитате без алкохол ?
Необходими съставки:
Варианти за гарниране: 1 пръчка целина, маслини, маринована бамя, аспержи, резен лимон (един, няколко, всички или нито един - зависи от вас)
кубчета лед (по желание)
Благодарение на доматите, тази напитка е пълна с ликопен, бета-каротин, фолиева киселина, калий, витамин С, флавоноиди и витамин Е. Тя включва противовъзпалителни суперхрани като хрян, куркума и зехтин, които допълват здравословните и ползи. 
Екипът на здравословен магазин bio-market.bg Ви пожелава слънчево и цветно лято, изпълнено с приятни емоции и вкусни моктейли!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!