Когато става въпрос за здравословни масла за готвене, може да изглежда, че има безкрайни възможности за избор. Приготвянето на храна може да бъде трудна задача сама по себе си. А изборът кое олио за готвене е най-подходящо, може да я направи още по-предизвикателна. 

Има толкова много фактори, които трябва да се вземат предвид - точка на дим, вкус и хранително съдържание и още много.

И така, кое е най-здравословното масло за готвене и от кои мазнини трябва да се откажете ?

Здравословни масла за готвене: какво трябва да търсите ?

Има тонове различни видове олио за готвене, всеки от които носи различен вкус и уникален набор от ползи за здравето. Въпреки това, не всички масла за готвене са създадени еднакви и има много видове олио за готвене и предимства, които може да искате да обмислите следващия път, когато отидете в магазина за хранителни стоки.

На първо място, важно е да имате предвид точките за дим на олиото за готвене въз основа на кой тип метод на готвене планирате да използвате. Маслата за готвене с ниска точка на дим могат да се окислят и разградят при висока температура, което води до образуването на вредни, болестотворни свободни радикали. Ето защо, когато вашата рецепта изисква пържене, сотиране или печене, най-добре е да изберете олио за готвене с висока точка на дим. Междувременно здравословни масла за готвене с ниска точка на дим могат да се използват за допълване на готвени ястия, дипове, намазки и дресинги.

Някои масла за готвене също имат различни вкусове, които могат да променят вкуса на крайния продукт. Ореховото масло, например, може да придаде малко пикантност на ястията, докато сусамовото масло има интензивен вкус, който е много подходящ за азиатски кухни.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо е страхотно, защото е с високо съдържание на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини и има една от най-високите точки на дим от всички масла за готвене, което го прави едно от най-универсалните и лесни за използване.

Точка на дим: 270 градуса по Целзий

Ползи: Маслото от авокадо е заредено с олеинова киселина, вид мононенаситена мастна киселина, която е невероятно здравословна, а също така съдържа лутеин, вид антиоксидант, който може да помогне за здравето на очите. Не само това, но и други обещаващи изследвания показват, че съединенията, извлечени от авокадо, могат да намалят болката в ставите и сковаността при тези с остеоартрит.

Най-добри начини за използване: Можете да използвате масло от авокадо за готвене или печене в почти всяка рецепта, благодарение на високата му точка на дим и мекия вкус. Освен това може да се полива върху салати, смутита, дипове и пасти, за да се увеличи съдържанието на полезни за сърцето мазнини.

ГХИ

Твърдите млечни вещества и водата в тази форма на избистрено масло са отстранени, създавайки краен продукт, който съдържа по-висока концентрация на мазнини от обикновеното масло. Той е с високо съдържание на наситени мазнини, има висока точка на дим и може да се използва в различни ястия и рецепти.

Точка на дим: 250 градуса по Целзий

Предимства: В сравнение с други масла за готвене, като соево масло, е доказано, че нагряващото гхи произвежда по-ниски количества токсични, канцерогенни съединения като акриламид. Също е доказано, че повишава нивата на "добрия" HDL холестерол и предпазва от образуването на ракови клетки на гърдата.

Най-добри начини за използване: Гхи работи добре при сотиране на зеленчуци или намазване върху зърнени храни, месо или печени изделия. Просто използвайте ГХИ вместо масло във всяка рецепта за готвене или печене.

Кокосово масло

Кокосовото масло е чудесен източник на средноверижни триглицериди (MCT), които са вид наситени мастни киселини, които са пълни с ползи за здравето и лечебни свойства.

Точка на дим: 176 градуса по Целзий

Предимства: MCT, открити в кокосовото масло, се метаболизират по различен начин от другите видове мазнини и се изпращат директно в черния дроб, където могат да се използват като гориво или да се превърнат в кетони. Доказано е, че MCT в кокосовото масло подобряват метаболизма, намаляват приема на храна и дори засилват мозъчната функция.

Най-добри начини за използване: Има много начини за използване на кокосово масло за готвене и то лесно може да заменени други масла или олиа, като се използва съотношение 1:1 в повечето рецепти. Можете също така да добавите лъжичка към сутрешното си кафе или смути, да го поръсите върху пуканки или дори да го добавите към ежедневната си грижа за кожата като балсам за устни с двойно предназначение, овлажнител и препарат за отстраняване на грим.

Масло от гроздови семки

Маслото от гроздови семки е добър източник както на полиненаситени мазнини, така и на витамин Е.

Точка на дим: 215 градуса по Целзий

Ползи: Маслото от гроздови семки е с високо съдържание на витамин Е - основно хранително вещество, което помага за здравето на кожата, имунната функция и предотвратяването на окислителното увреждане на клетките. Всъщност една супена лъжица масло от гроздови семки успява да ви достави около 19% от дневната препоръчителна доза витамин Е. 

Най-добри начини за употреба: Маслото от гроздови семки не трябва да се използва при готвене на висока температура, тъй като е с високо съдържание на полиненаситени мазнини, които могат да реагират с кислород, за да образуват вредни свободни радикали. Вместо да използвате масло от гроздови семки за готвене при високи температури, опитайте да го смесите със салатни дресинги, дипове или печени изделия, за да увеличите максимално ползите за здравето.

Екстра върджин зехтин

Често смятан за най-здравословното и най-доброто масло за готвене, зехтинът е пълен с антиоксиданти и полезни за сърцето мононенаситени мазнини, които го правят основен продукт във всяка хранителна диета.

Точка на дим: 207 градуса по Целзий

Ползи: Проучванията показват, че добавянето на зехтин към диетата може да намали възпалението, да подобри нивата на кръвната захар и да намали някои рискови фактора за сърдечни заболявания. Не забравяйте да изберете студено пресован био зехтин, когато е възможно, като най-добрия зехтин за готвене и внимателно проверете етикета на съставките, за да сте сигурни, че получавате истинския продукт.

Най-добри начини за употреба: Използвайте зехтин по поливане на готови ястия като варени зеленчуци, зърнени ястия или салати.

Орехово масло

С високо съдържание на омега-3 мастни киселини и богатство от мощни, благоприятни за здравето свойства, ореховото масло може да придаде аромат и орехов вкус на любимите ви рецепти.

Точка на дим: 160 градуса по Целзий

Ползи: Ореховото масло е богато на алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастна киселина, която може да подобри здравето на сърцето и да намали възпалението. Омега-3 мастните киселини от орехово масло също могат да насърчат мозъчната функция и да помогнат за правилния растеж и развитие.

Най-добри начини за употреба: Възползвайте се от уникалния вкус на орехово масло, като го полеете върху плодове, зеленчуци, картофи или птиче месо на скара. Можете също да го използвате върху паста или да го намажете върху ястия с варено месо или морски дарове.

Сусамово масло

Извлечено от супер питателното сусамово семе, сусамовото масло има страхотен вкус и е заредено с моно- и полиненаситени мастни киселини.

Точка на дим: 210 градуса по Целзий

Предимства: Сусамовото масло не само има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, но също така може да помогне за намаляване на нивата на „лошия“ LDL холестерол, за да поддържа артериите чисти и да намали риска от сърдечни заболявания. Може също така да помогне за облекчаване на запека и омекотяване на изпражненията.

Най-добри начини за използване: Когато става въпрос за сусамово масло за готвене, трябва да го използвате като завършващо олио и да поръсите готови ястия за допълнителен вкус. Може да се използва в различни рецепти, но се съчетава особено добре с ястия от месо, домашни птици, юфка и ориз.

Червено палмово масло

Благодарение на топлинната си стабилност и високата точка на дим, червеното палмово масло определено е претендент за най-здравословното масло за готвене. Той не само е с високо съдържание на антиоксиданти, но е и чудесен източник на бета-каротин и може да помогне за повишаване на нивата на витамин А.

Точка на дим: 232 градуса по Целзий

Предимства: Проучванията показват, че палмовото масло може едновременно да намали нивата на холестерола и да намали високите триглицериди, за да помогне на сърцето ви да работи ефективно. Съединенията в червеното палмово масло могат да подобрят мозъчната функция и здравето на кожата.

Най-добри начини за използване: Поради многото етични и екологични съображения по отношение на палмовото масло, не забравяйте да изберете само продукти, които са сертифицирани от RSPO. И тъй като е много стабилно и има висока точка на дим, лесно можете да използвате палмово масло за печене, пържене и печене като заместител на олиото за готвене.

Био магазин bio-matket.bg предлага голямо разнообразие от био храни и продукти за дома. Изберете от над 5000 различни артикула - органични, веган, без глутен или екологични.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!