Всички искаме да имаме красива кожа, особено през летните месеци, когато по-голяма част от тялото ни се вижда. Тогава започваме да използваме огромно количестов лосиони, кремове, серуми и масла. Докато те със сигурност допринасят за здравето на кожата, истинската тайна за поддържане на здрава кожа (дори естествено старееща кожа) надхвърля повърхността.

Всъщност консумацията на различни добавки и витамини за кожата – чрез диета или добавки – е също толкова важна, колкото и това, с което се запасявате в козметичния си шкаф.

Кои са най-добрите добавки за кожа ?

1. Колаген

Като най-изобилният протеин в тялото, колагенът играе централна роля за здравето на кожата. Но с напредване на възрастта производството на колаген естествено започва да намалява, което води до бръчки и отпусната кожа.

Колагенът е една от най-добрите добавки за поддържане на здрава кожа, включително нормално старееща кожа.

Колагенът също така повишава дебелината и растежа на косата, както и спомага за намаляване на накъсването на краищата. 

2. Рибено масло

Рибеното масло е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за здравословния растеж и отговор на възпалението. Както знаем, балансирането на възпалението в тялото може да бъде от полза и за кожата.

Здравословните мастни киселини насърчават здравословното, нормално стареене, като поддържат гладка, здрава кожа. Те също така спомагат за намаляване на оксидативния стрес.

3. Костен бульон

Костният бульон предлага присъщите предимства на колаген тип II, който естествено съдържа глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина, плюс 19 аминокиселини.

Помага за поддържането на здрава кожа и стави. 

4. Куркума

Ползите от куркумина, който се съдържа в куркумата са добре познати. Знае се, че съединението намалява възпалението и редуцира стрес – две неща, които също могат да помогнат за повишаване на здравината на кожа.

Кои са най-добрите витамини за кожата ?

1. Витамин D

Витамин D играе важна роля в много аспекти на здравето на цялото тяло и кожата не е изключение. Въпреки че са необходими повече изследвания, едно често цитирано изследване показва, че витамин D участва в естествения растеж и съзряване на кожните клетки. Той също така поддържа здравето на костите, сърдечно-съдовата функция и здравата функция на имунната система.

2. Биотин (витамин B)

Биотинът е водоразтворим витамин В, който допринася значително за здравето на кожата. Микроелементът често се включва в козметични продукти, като кремове за лице и продукти за красота без рецепта за външна употреба.

Но яденето на богати на биотин храни е най-добрият начин да се уверите, че получавате достатъчно от витамина. Някои страхотни опции включват яйца, сьомга, авокадо, козе сирене и черен дроб.

3. Витамин А

Витамин А е едно от първите средства за поддържане на здрава кожа. Въпреки че трябва да се проведат повече проучвания, едно забележително проучване установи, че добавянето на витамин А е в състояние да поддържа цялостното здраве и външен вид на кожата за период от три месеца. Ретинолът, производно на витамин А, често се използва в козметични продукти за локално приложение.

Някои богати на витамин А храни включват сладки картофи, моркови, къдраво зеле, яйца, масло, месни продукти и горски плодове.

4. Мултивитамини

Мултивитамините могат да бъдат полезни за допълване на вашата диета и доставяне на набор от важни микроелементи, включително витамини за цялостното здраве и еластичност на кожата. Например, PURE NUTRITION - ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ съдържа всички основни витамина и минерала за подобряване на визията на кожата ви. Това е мощна комбинация от витамини, включително витамини C, E и биотин.

5. Витамин С

Витамин С играе роля в здравия имунен отговор и здравословното храносмилане, като същевременно поддържа здравината на кожата. Той има силен антиоксидантен потенциал.

6. Витамин Е

Витамин Е се използва широко в продуктите за грижа за кожата от много години. Като основна съставка, изследванията показват, че витамин Е насърчава здравословна антиоксидантна активност. Поради тази причина капсулите с витамин Е помагат за поддържане на здрава кожа и коса.

Диета за здрава кожа

Спазването на добре балансирана диета е важно. Тя е богата на хранителни вещества и  включва плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и протеинови храни. Балансираният хранителен режим може да осигури всички витамини за кожата и косата, от които тялото ви се нуждае.

Опитайте да добавите една или две порции плодове и зеленчуци към всяко хранене или вместо това заменете любимите си солени закуски с няколко суперхрани, пълни с хранителни вещества. За да включите още повече витамини за здрава кожа в диетата си, започнете сутринта си с мощно, почистващо колагеново смути и го напълнете с избрани от вас зеленчуци и горски плодове, плюс лъжица колаген или костен бульон, за да увеличите ползите малко.

Някои от най-добрите храни за кожата са:

  • Дивоуловена сьомга
  • Орехи и бадеми
  • Ленено семе и семена от чиа
  • Авокадо
  • Сладки картофи
  • Яйца
  • Горски плодове
  • Червени чушки
  • Цитрусови плодове
  • Броколи
  • Моркови

Съвет

Винаги трябва да се консултирате с вашия медицински специалист, преди да започнете нов режим на хранене или начин на живот, включително витамини за кожата. Винаги следвайте указанията на етикета и препоръките за употреба.

В магазин за здравословни храни bio-market.bg ще намерите голямо разнообразие от добавки за здраве, спорт, за деца и за бременни.

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!